Άρθρο του Παναγιώτη Γιαλένιου εκδότη του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»
Μια πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Adecco, που εστίαζε στην Ελλάδα, φανερώνει ότι υπάρχουν έξι κλάδοι που αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και δημιουργούν προϋποθέσεις καριέρας στη χώρα μας. Ας δούμε αρχικά ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι σύμφωνα με την έρευνα και στις σχετικές παρατηρήσεις των μελετητών της και στη συνέχεια θα σχολιάσουμε σχετικά.
- Information Technology (IT)
Πρόκειται για έναν κλάδο που επιβεβαιώνει τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαμορφώσει η τεχνολογία, αναφορικά με το μέλλον της εργασίας. Την πρώτη θέση στα πιο περιζήτητα επαγγέλματα καταλαμβάνουν οι ειδικότητες που αφορούν σε προφίλ IT, Προγραμματιστές (Senior Java Developers, Full Stack Developers) & Software Architects.
- Human Recourses (HR)
Η πανδημία φαίνεται πως επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τη σημασία του ταλέντου και το πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας. Η διαπίστωση αυτή ανέδειξε τη σημαντικότητα των Στελεχών Ανθρωπίνου Δυναμικού. Οι πιο περιζήτητες θέσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν: HR Managers, HR Business Partners, Talent Acquisition Specialists, Senior Talent Acquisition Specialists & Payroll Specialists.
- Data Scientists
Η διαρκής τροφοδότηση των επιχειρηματικών διαδικασιών με τα σωστά και λειτουργικά δεδομένα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων και την υποστήριξη στρατηγικών αποφάσεων των εταιρειών. Η επανάσταση στο χώρο της πληροφορίας και ο αντίστοιχος όγκος διαχείρισης δεδομένων (Data Management) καθιστούν τις θέσεις εργασίας που περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον τομέα περιζήτητες.
- Supply Chain
Το παγκόσμιο εμπόριο έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, υπάρχουν νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τις πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και τις συνεχιζόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι διαμορφωτικές αυτές τάσεις αλλάζουν «το παιχνίδι» στην παγκόσμια αγορά και ορίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα ως στρατηγικό καταλύτη στην επίτευξη των στόχων των εταιρειών. Αντίστοιχα διαμορφώνεται υψηλή ζήτηση για εργαζόμενους που πλαισιώνουν το τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως τα Στελέχη του Τμήματος Προμηθειών και οι Logistics Managers.
- Digital Marketing Specialists
Σε αντίθεση με το Digital Μarketing το οποίο εξελίσσεται ραγδαία, οι παραδοσιακές τεχνικές του Marketing δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικές. Οι αγοραστικές συνήθειες των παλιών συνεχίζουν να εξελίσσονται τη στιγμή μάλιστα που ολοένα και περισσότερες αγορές πλέον πραγματοποιούνται μερικώς ή ολοκληρωτικά ηλεκτρονικά. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τα brands να προσεγγίσουν πελάτες μέσα από email, videos, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης. Ειδικότητες άγνωστες μέχρι πρότινος, όπως για παράδειγμα το SEO (Search Engine Optimization), το UX (User Experience) και τα SOME (Social Media), συναντώνται πλέον ακόμα και στις μικρότερες επιχειρήσεις, τοποθετώντας το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) στην καρδιά των εταιρειών.
- Τεχνίτες
Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά και δυσανάλογα σε σύγκριση με το διαθέσιμο αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων, αναφορικά με τις θέσεις γραφείου. Αντίστοιχη δυσκολία υπάρχει όμως και στην κάλυψη θέσεων τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η τάση των νέων να μην επιλέγουν χειρωνακτικά επαγγέλματα με αποτέλεσμα οι τεχνίτες να τείνουν να εκλείψουν.
Οι παραπάνω έξι τομείς, που προκύπτουν από την έρευνα της Adecco, για κάποιον, που κινείται στο χώρο των επιχειρήσεων και ιδίως όσων δείχνουν να επιβιώνουν μέσα από τις σφοδρές τρικυμιές της τελευταίας δεκαετίας, δεν αμφισβητούνται, το αντίθετο μάλιστα.
Από τη δική μας εμπειρία θα προσθέταμε, μέσα και από όσα θα αφήσει πίσω του πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας ο πόλεμος στην Ουκρανία και το θέμα των ανακατατάξεων στον πρωτογενή τομέα. Ειδικότερα και εφόσον ληφθούν πολιτικές αποφάσεις που θα συνάδουν με την λογική, βλέπουμε ευκαιρίες σημαντικές για μια νέα γενιά καταρτισμένων αγροτών και την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης επιστημόνων που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα ( όπως γεωπόνων για παράδειγμα). Σημαντικές επίσης θα είναι οι ευκαιρίες καριέρας περί τα ενεργειακά που τα επόμενα χρόνια θα έχουμε τεράστιες αλλαγές στο χώρο αυτό.
Ένας επίσης τομέας που δεν περιλαμβάνεται στην έρευνα της Adecco, τουλάχιστον εμφανώς, αφορά τη διαμόρφωση του υγειονομικού τοπίου στη χώρα μας μετά και την εμπειρία από την πανδημία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι μολύνσεις από ιούς με ενδημικά η πανδημικά χαρακτηριστικά, (είτε ως φυσική εξέλιξη, είτε ως αποτέλεσμα μιας διαρκώς αυξανόμενης σύγκρουσης υπερεθνικών κέντρων παγκόσμιας εξουσίας) φαίνεται ότι έχουν εγκατασταθεί για τα καλά στη ζωή μας. Με δεδομένο αυτό στον υγειονομικό κλάδο δημιουργούνται σημαντικές νέες ανάγκες, που αξίζουν από μόνες τους μια έρευνα για να απαντηθούν.
Το δυστύχημα για τη χώρα μας είναι ότι σχεδόν σε όλους τους παραπάνω τομείς επαγγελματικών ευκαιριών για τους νέους μας υπάρχει παγκόσμιος και κυρίως πανευρωπαϊκός ανταγωνισμός απορρόφησης στελεχών. Και ενώ σε επίπεδο εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια (και παρά τα τεράστια προβλήματα γενικότερα της παιδείας στη χώρα μας) συγκριτικά πάμε καλά και προκύπτει σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο, εντούτοις σε επίπεδο αμοιβών και συνθηκών εργασίας (και ποιότητας ζωής) τα πράγματα δεν είναι συγκρίσιμα, εις βάρος της χώρας μας. Και δυστυχώς εδώ η απόσταση είναι μεγάλη και η συγκράτηση στελεχών για να μην φύγουν ( brain drain) ή η προσέλκυση επιστημόνων που έχουν ήδη φύγει (brain gain) είναι πολύ δύσκολη. Και εδώ, όπως λέμε πλέον και στον τουρισμό, δεν αρκεί η θάλασσα και ο ήλιος της χώρας μας.
Το πρόβλημα της στελέχωσης μάλιστα σε τομείς όπως οι παραπάνω γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν μιλάμε για μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Δύσκολα για παράδειγμα η Πάτρα, που έπεται ως τρίτη πόλη της χώρας και που σε επίπεδο παραγωγής σημαντικών επιστημόνων από τα Πανεπιστήμιά της βρίσκεται σε καλή θέση, μπορεί να συγκρατήσει τέτοια στελέχη για επαγγελματική καριέρα. Θα πάνε στην καλύτερη για τη χώρα μας περίπτωση στην Αθήνα και στις περισσότερες περιπτώσεις στο εξωτερικό.
Ακόμη και στο χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της καινοτομίας, όπου βλέπουμε το τελευταίο διάστημα σημαντικές επενδυτικές κινήσεις στην Πάτρα από κορυφαίες εταιρείες , διαπιστώνουμε δυσκολίες στελέχωσης.
Χρειάζεται επομένως μια ριζική αλλαγή στην αντιμετώπιση των εξελίξεων σε ότι αφορά τις νέες καταστάσεις στον παραγωγικό μας ιστό. Και αυτό αν δεν γίνει κτήμα όλων όσων αποφασίζουν σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, θα χάσουμε δυστυχώς και αυτό το τρένο.
Εδώ θα μου επιτραπεί μια ερώτηση που θα πρέπει να απαντήσουμε όλοι μαζί: Πόσοι άραγε από αυτούς που αποφασίζουν για το μέλλον της χώρας σε όλα τα επίπεδα είναι σε θέση να αντιληφθούν στο βάθος τους τι σημαίνουν οι κατακλυσμιαίες αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας και αν θέλετε θα ήταν ικανοί ως επαγγελματίες να κάνουν καριέρα με ίδια εφόδια σε κάποιες από τις ευκαιρίες που προαναφέραμε;
#pgnews
#e-ΑΠΟΨΕΙΣ