Καταλύτης για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελούν τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι πρωταθλήτρια σε πανελλαδικό επίπεδο στις στρατηγικές που εφαρμόζει με γνώμονα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αποσκοπούν στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα, θέτοντας στο επίκεντρο τον επαγγελματία αγρότη και στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, τα οποία έχουν υπεροχή ποιότητας και αποτελούν τους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό. Τα κρασιά της Αχαΐας και της Ηλείας, η ελιά, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και άλλα προϊόντα της Ολυμπιακής Γης αξιοποιώντας τα σύγχρονα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν ήδη δώσει ταυτότητα στην περιοχή μας. Τα παραπάνω μηνύματα κυριάρχησαν από τους επίλεκτους ομιλητές της εναρκτήριας εκδήλωσης του e-Forum Αγροτικής Ανάπτυξης 2022, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και συντόνιζε ο δημοσιογράφος της Γιώργος Ηλιόπουλος, την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, παρουσιάζοντας τα Χρηματοδοτικά εργαλεία για την εφαρμογή Περιφερειακής Αγροτικής Πολιτικής και αναλύοντας τον αναπτυξιακό ρόλο των Αγροδιατροφικών προγραμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Θεόδωρος Βασιλόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης
«2.200 νέοι αγρότες θα ωφεληθούν σημαντικά»
Να αποκτήσει η Περιφέρειά μας τη δική της ταυτότητα στην παγκόσμια αγορά μέσα στην προσεχή 5ετία, αποτελεί στόχευση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρου Βασιλόπουλου, σύμφωνα με όσα είπε, ανοίγοντας τις εργασίες της διαδικτυακής εκδήλωσης. Αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη στρατηγική ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα της Δυτικής Ελλάδας από την Περιφερειακή Αρχή, η οποία, όπως είπε, επενδύει στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την βελτίωση του πρωτογενούς τομέα και για ένα καλύτερο αύριο για την νέα γενιά. «Η πανδημία μάς έφερε πολύ πίσω, η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε θα επιφέρει αρνητικά προβλήματα στον αγροτικό τομέα. Όμως, παρά τις δυσκολίες προχωρήσαμε στην υλοποίηση των προγραμμάτων και μάλιστα σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό, το μαρτυρούν οι δείκτες του Υπουργείου» ανέφερε, τονίζοντας πως η Περιφέρεια δίνει το βάρος σε μια σωστά δομημένη υπηρεσία ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα. Σκιαγράφησε τα προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση των νέων αγροτών ανακοινώνοντας ότι «2.200 νέοι αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα θα ωφεληθούν σημαντικά από τα νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν και μέσω του Ταμείου Συνοχής», ενώ τόνισε πως υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους αγρότες, καλώντας τους να τα αξιοποιήσουν.
Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, εντεταλμένος σύμβουλος/βοηθός Περιφερειάρχη
«Στόχος μας η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα»
Στην Δυτική Ελλάδα υλοποιούνται δράσεις με το σύνολο της δημόσιας δαπάνης να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτοντας τους στόχους, προσέθεσε από την πλευρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος/ βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες Προγραμματισμού, Μελετών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, εξαίροντας το έργο του προσωπικού της Διεύθυνσης. «Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για την χώρα μας και ιδιαίτερα για τη Δυτική Ελλάδα βασικό πυλώνα της ανάπτυξης, της οικονομίας, της παραγωγής, της απασχόλησης και γενικότερα της ευημερίας του τόπου. Η Περιφέρειά μας διαθέτει αρκετές πλουτοπαραγωγικές πηγές, όπως οι μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις με δενδρώδεις και ετήσιες καλλιέργειες, θερμοκήπια με κύριο προϊόν τη φράουλα, οινοποιήσιμα αμπέλια και κορινθιακή σταφίδα, κηπευτικά, καθώς επίσης διαθέτει και το μεγαλύτερο συλλογικό αρδευτικό δίκτυο της χώρας. Η κτηνοτροφία παίζει κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή και την απασχόληση και οι ιχθυοκαλλιέργειες κυρίως στην ΠΕ Αιτωλοκαρνανία βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο. Αποστολή των υπηρεσιών μας είναι να στηρίζουμε και να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα, δίπλα στους παραγωγούς, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους επιχειρηματίες βρίσκοντας λύσεις και υποστηρίζοντας καινοτόμες ιδέες», τόνισε. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και προώθησης των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό, στα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού που «τρέχουν». Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού και συνεχούς επιμόρφωσης.
Bασίλειος Παπαθανασίου, Γεωπόνος Μ.Sc Υπεύθυνος οργάνωσης και συντονισμού τμήματος ΠΑΑ ΠΔΕ
«Στην 3η θέση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας»
«Το μεγάλο στοίχημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι: χρόνος, ταχύτητα και αποτέλεσμα και έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τους στόχους μας καθώς είμαστε στην 3η θέση από τις 13 Περιφέρειες στην υλοποίηση και απορρόφηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε ο Bασίλειος Παπαθανασίου, Γεωπόνος Μ.Sc Υπεύθυνος οργάνωσης και συντονισμού του ΠΑΑ -Τμήμα Προγραμματισμού, Μελετών & Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Αγροδιατροφής, της ΠΔΕ, μιλώντας με θέμα: «Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ως κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο και τον ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Το χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο χρηματοδοτικό εργαλείο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, ενώ μιλώντας με στοιχεία τόνισε μεταξύ άλλων «πληρώσαμε 11 εκ. ευρώ ξεπερνώντας και για το 2022 τον στόχο που μας έχει τεθεί δηλαδή 5,2 εκ. ευρώ. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έχουμε καταφέρει να πληρώσουμε 90 δικαιούχους και το ποσό των 2,6 εκ. ευρώ» τόνισε με έμφαση πως με τους πόρους του Προγράμματος υλοποιούνται επενδύσεις, ενθαρρύνονται οι νέοι να ασχοληθούν με τη γεωργία και ενισχύονται πολύ μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περιοχές με μικρό πληθυσμό. Εστίασε σε τρία μέτρα που αποτελούν τον κεντρικό πυλώνα του Προγράμματος ως εξής: 1) Σχέδια Βελτίωσης με τη δημόσια επιχορήγηση να μπορεί να φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ, 2) Νέους Αγρότες με την επιδότηση να ανέρχεται σε 37 – 40.000 ευρώ, 3) Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων με ποσό ενίσχυσης έως 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο –επαγγελματία αγρότη που μένει σε περιοχές κάτω των 5.000 κατοίκων.
Ευθύμιος Σπίνος, Βιολόγος-Ιχθυολόγος MSc, PhD, Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, ΠΔΕ
«Διαθέτουμε αλιεύματα πολύ υψηλής ποιότητας»
Τις παρεμβάσεις και τους στόχους του Προγράμματος «Προώθηση/προβολή αλιευμάτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε εσωτερική αγορά και Τρίτες Χώρες» παρουσίασε ο δρ. Ευθύμιος Σπίνος, ΠΕ Γεωτεχνικός (ΒιολόγοςΙχθυολόγος MSc, PhD) από το Τμήμα Αλιείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, ΠΔΕ Όπως είπε, πρόκειται για πρόγραμμα ΕΣΠΑ με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο και υλοποίησης την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία είναι μοναδική σε αλιευτική και ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα και διαθέτει αλιεύματα πολύ υψηλής ποιότητας και αξίας. Βασική στόχευση της πράξης, όπως είπε, είναι η εξωστρέφεια των παραγωγών και ενίσχυση των εξαγωγών, υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών για ανάπτυξη ανταγωνιστικότητας. Οι αγορές του εξωτερικού όπως είπε, είναι οι ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ τόνισε πως είναι αναγκαία η μελέτη νέων αγορών και δράσεων προώθησης. Αναφέρθηκε στα προϊόντα ΠΟΠ όπως το αυγοτάραχο Μεσολογγίου και Αιτωλικού, το ευρωπαϊκό χέλι, τη γαρίδα Αμβρακικού και άλλα. Κλείνοντας ανέφερε πως το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023, είναι ύψους 1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα αποτελέσματά του θα είναι πολύ χρήσιμα για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
Άλκηστης Παρπούρα, Τμήμα Αλιείας και Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, ΠΕ Αιτ/νιας
«Δίκτυο συνεργασίας για την αλιεία»
Η δρ. Άλκηστης Παρπούρα, από το Τμήμα Αλιείας και Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας, ΠΕ Αιτ/νιας παρουσίασε το Πρόγραμμα ARIEL PLUS. Όπως είπε, η δράση βασίστηκε στην δημιουργία δικτύου συνεργασίας για την προώθηση λύσεων με την χρήση καινοτομιών στους τομείς Αλιείας μικρής κλίμακας και Υδατοκαλλιέργειας μεταξύ των αλιέων-υδατοκαλλιεργητών, της διοίκησης και της έρευνας, στη μακροπεριφέρεια της Αδριατικής – Ιονίου. Προβλέπεται η προβολή των αποτελεσμάτων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σεμινάρια σε πιθανούς δικαιούχους για δημιουργία πρωτοβουλιών και επενδύσεων στον τομέα της Αλιείας μικρής κλίμακας και των Υδατοκαλλιεργειών, διεύρυνση του δικτύου του ARIEL με νέα μέλη, βελτίωση της λειτουργίας της υπάρχουσας πλατφόρμας του ARIEL ως ένας ψηφιακός τόπος ανταλλαγής γνώσης και συνεργασίας των αλιέων και των υδατοκαλλιεργητών. Οσον αφορά στο ARIEL PLUS, περιλαμβάνει: βελτίωση της λειτουργίας της πλατφόρμας του ARIEL ώστε να γίνει ένας ψηφιακός τόπος για τη συνάντηση και κινητοποίηση των φορέων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, ανταλλαγή γνώσης και συνεργασίας, ενσωμάτωση εργαλείων για video-συνεδριάσεις για την οργάνωση συναντήσεων αλλά και για διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας (virtual working groups) σε τοπικό επίπεδο.
Ελένη Κακαρίδη, Γεωπόνος M.Sc , Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ΠΔΕ
«Αύξηση των εξαγωγών οίνου στην 5ετία»
Ανοίγοντας τη δεύτερη συνεδρία με θέμα: «Ο αναπτυξιακός ρόλος των Αγροδιατροφικών προγραμμάτων στην ΠΔΕ» η Ελένη Κακαρίδη, Γεωπόνος M.Sc , Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, ΠΔΕ, μίλησε για την προώθηση οίνων ποιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Τρίτες Χώρες (Ιαπωνία, Κορέα). «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας που υλοποιεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, εν μέσω πανδημίας, το οποίο αποσκοπεί στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων», τόνισε, λέγοντας πως η δράση θα αναδείξει την πλούσια οινοποιητική παράδοση της Αχαΐας και της Ηλείας, νομοί που αποτελούν τους σημαντικότερους αμπελώνες της χώρας. Από την Αχαΐα συμμετέχουν 15 οινοποιεία και άλλα 5 από την Ηλεία. Η διάρκεια είναι 3ετής και η έναρξή του έγινε τον Μάιο του 2021. Εταίροι είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα Επιμελητήρια Αχαΐας και Ηλείας, με συνολικό προϋπολογισμό 1,8 δις ευρώ και το 70% είναι επιχορήγηση του Δημοσίου. Οι δράσεις αφορούν προβολή στα ΜΜΕ, συμμετοχή σε εκθέσεις σε χώρους – στόχους, σεμινάρια γευσιγνωσίας και παραγωγή προωθητικού υλικού, κ.ά. Ανακοίνωσε δε πως το καλοκαίρι θα προσκληθούν 20 συνολικά άτομα από τις δύο χώρες, κυρίως διαμορφωτές κοινής γνώμης και εισαγωγείς.
Παντελής Ε. Μπαρούχας, αν. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας
«Νέες στρατηγικές για το μετασχηματισμό»Για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τις Αναπτυξιακές Στρατηγικές στον Αγροδιατροφικό Τομέα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μίλησε ο Παντελής Ε. Μπαρούχας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών υπεύθυνος στο Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας. Όπως είπε, «πρόκειται για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που έχει στόχο να μετασχηματίσει ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, ώστε αυτές να εναρμονιστούν σε μία βιώσιμη πορεία, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της υγείας του ανθρώπου». Μίλησε και για την στρατηγική «Farm to Fork» που έχει στόχο να καταστήσει τα συστήματα τροφίμων δίκαια, υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον μέσω της μείωσης κατά 50% στη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030 καθώς επίσης λιπασμάτων κατά 20% και στη μείωση των διαθέσιμων θρεπτικών στοιχείων κατά τουλάχιστον 50% χωρίς να επηρεάζεται η γονιμότητα του εδάφους. Αναφέρθηκε και στο Εδαφολογικό Εργαστήριο Δυτικής Ελλάδας (ΕΕΔΕ) που δημιουργήθηκε το 2009 και τόνισε: «Η Περιφέρεια εφαρμόζει πολιτικές και στρατηγικές με επίκεντρο την εισαγωγή καινοτομίας και την ψηφιοποίηση του γεωργικού τομέα στην κατεύθυνση να ξεφύγει από το παρελθόν της, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της Αγροτικής Οικονομίας και στηρίζοντας τους αγρότες».
Μάριος Πραπόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος Αγροδιατροφής
«Κάνοντας σύμπραξη με την ποιότητα»
Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Μάριος Πραπόπουλος, Ειδικός Σύμβουλος Αγροδιατροφής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της συμμετοχής σε Εθνικά & Διεθνή Προγράμματα Έρευνας και Εξωστρέφειας. Αρχικά, μίλησε για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία «τρέχει» αρκετά προγράμματα με βασικό σκοπό την προώθηση του αγροδιατροφικού προφίλ και των παραγόμενων προϊόντων της με έμφαση της ποικιλίας των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Μέτρο «OLEAS», μιας νέας πρότυπης υπηρεσίας γεωργίας ακριβείας στην ελαιοκαλλιέργεια, με χρήση δορυφορικών δεδομένων για την βελτίωση της απόδοσης και της ποιότητας. Μίλησε, επίσης, για το πρόγραμμα OPTIMA, ενός αποδοτικού, βιώσιμου και χαμηλού κόστους συστήματος ψεκασμού ακριβείας για τη στοχευμένη εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αλλά και για την «Αρχαία Ωλενία» ενός ολοκληρωμένου & χαμηλού κόστους πρωτοκόλλου παραγωγής, τυποποίησης και διάθεσης προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς. Τόνισε, πως η αύξηση της κατανάλωσης φρέσκων και ποιοτικών φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη μέσω ενημέρωσης των καταναλωτών αναφορικά με την ισορροπημένη διατροφή διαμορφώνουν ένα νέο πεδίο, γι’ αυτό προσκάλεσε εταιρείες του Αγροτοδιατροφικού Τομέα να γίνουν μέλη της Σύμπραξης.
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ