Σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης σπιράλ, αναφέρεται:
«Κάλλιο αργά παρά ποτέ… και ο Δήμος Πατρέων πήρε μπρος και καταθέτει επιτέλους Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για χρηματοδότηση από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» σχετικά με την διαχείριση των, αδέσποτων κυρίως, ζώων στον αστικό ιστό. Στη λήξη της προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2022.
Πραγματοποιήθηκε -κατόπιν πρόσκλησης της δημοτικής αρχής, έστω και στο παρά πέντε- συνάντηση εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων της πόλης (λυπηρό το γεγονός της απουσίας των περισσότερων) και κατέληξε σε έναν ικανοποιητικό διάλογο ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και προτάσεων. Προτάσεις κατατέθηκαν προς τη δημοτική αρχή και εγγράφως. Η διατύπωση τους ακολούθησε της συνάντησης, ωστόσο από την τελική μορφή που έδωσε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα η δημοτική αρχή, απορρέουν κάποιες παρατηρήσεις και ερωτήματα. Τα καταθέτουμε μαζί με όσες προτάσεις μας «περίσσεψαν»:
1.«…στειρώσεις σε δεσποζόμενα ζώα ευάλωτων ιδιοκτητών… «
Δεν διασαφηνίζεται ο τρόπος χαρακτηρισμού των ευάλωτων ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων, ούτε η σειρά, ενδεχομένως, προτεραιότητας. Η σύγχρονη νομοθεσία προβλέπει μεν τη στήριξη ευάλωτων συμπολιτών μας όσον αφορά στη στείρωση του ζώου – ζώων τους, από την αντίστοιχη δημοτική δομή ωστόσο χρειάζεται τρόπος επιβεβαίωσης, ηλεκτρονική προτεραιοποίηση πράξεων και κτηνιατρική παρακολούθηση και αυτών των ζώων, όσον αφορά στην ευζωία τους.
2.»…θεωρούμε ότι το θέμα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει καταστεί ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια μόνο διογκώνεται. Έχουμε επωμιστεί βάσει νόμου την ευθύνη για την καθολική διαχείριση τους…»
Οι αποσπασματικές, μεμονωμένες και, ως ένα βαθμό, επιλεκτικές κινήσεις για την επίλυση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη της δημοτικής αρχής που επί 7,5 χρόνια δεν έδωσε τη δέουσα σημασία. Αν είχε ξεκινήσει μια συντονισμένη και αδιάκοπη προσπάθεια αντιμετώπισης των στρατιών των αδέσποτων ψυχών, με συνέργειες και επιστημονικές παρεμβάσεις, με ενεργό, άμεσο και αποτελεσματικό ρόλο έμπειρων εθελοντών και εκπαίδευση και πρόσληψη, στο βαθμό του επιτρεπτού ανάλογου προσωπικού, τώρα δεν θα ήταν όλα βουνό.
Το μόνο σίγουρο είναι πως, η πόλη και τα αδέσποτα της δεν έχουν ανάγκη από οράματα και ευχολόγια που τόσο καθυστερημένα αποτελούν σχέδιο δράσης ενός επιχειρησιακού προαπαιτούμενου προγράμματος για χρηματοδότηση, αλλά από άμεσες στοχευμένες ενέργειες.
3.«…καταφέραμε καλές συνεργασίες με εθελοντές έμπειρους που προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια…»
Δεν υπάρχει αμφιβολία για την έμπρακτη, ηρωική πολλές φορές, συνεισφορά αρκετών φιλόζωων εθελοντών. Αλλιώς τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Πώς νομιμοποιείται η σχέση αυτή με τη δημοτική αρχή; Μήπως είναι καιρός να ανακοινώνονται ονόματα συλλόγων, φορέων ή ιδιωτών για διαφάνεια και παραδειγματισμό; Είναι επιτέλους, καιρός να αναζητηθούν φιλοζωικές δυνάμεις και παροχές από ενδιαφερόμενες εταιρείες χορηγών, όπου θα στηρίξουν σε βάθος χρόνου, υλικά και οικονομικά, όσα δεν καλύπτει η επιδότηση αλλά χρειάζονται οι μικροί μας αδέσποτοι φίλοι, τόσο άμεσα όσο και διαχρονικά.
4.»Μακροπρόθεσμα και μετά την ολοκληρωμένη και πετυχημένη λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου, υπάρχει στόχος διεύρυνσης της λειτουργίας του σε συνεργασία με άλλους γειτονικούς δήμους και δημιουργία διαδημοτικής κλινικής…»
Η εισήγηση μας ήταν σαφής και υλοποιήσιμη σε επίπεδο συνεργασίας και συμμετοχής όμορων δήμων με κοινό στόχο: την φροντίδα των αδέσποτων (και μη) ζώων συντροφιάς σε όλα τα επίπεδα της ευζωΐας τους. Ο σχεδιασμός που καταθέσαμε αφορούσε εξαρχής την αίτηση προσαυξημένης χρηματοδότησης διαδημοτικού καταφυγίου – κτηνιατρείου, με ξεχωριστές αλλά συνεργαζόμενες στα βασικά σημεία εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερα αδέσποτα πλάσματα (κατά κύριο λόγο) να τύχουν καλύτερης ποιότητας ζωής με σκοπό την εξεύρεση της δικής τους παντοτινής οικογένειας .
5.Η υπ. αριθμόν 1/2022 μελέτη για τις υπηρεσίες κτηνιάτρου για τις ανάγκες του δημοτικού κτηνιατρείου και καταφυγίου -που δεν είδαμε ποτέ- προβλέπει συγκεκριμένο ωράριο παρουσίας του στον δημοτικό, ορισμένο για αυτή τη λειτουργία, χώρο, έτσι ώστε να εξυπηρετεί και έκτακτα περιστατικά (ασθένειες, πτώσεις, ατυχήματα κλπ) αδέσποτων ζώων συντροφιάς που διαβιούν εντός του αστικού ιστού, όπου συμπολίτες μας θα καταφεύγουν εκεί μεταφέροντας οικειοθελώς το ζώο, κατόπιν συνεννόησης;
- Θεσμοθέτηση ημέρας (νόμιμης) υιοθεσίας φιλοξενούμενων ζώων στο καταφύγιο, σε συνεργασία με την α’βαθμια, β’ βαθμια και γ’βάθμια εκπαίδευση της περιφέρειας μας. Απόδοση κινήτρων με διαρκή ενημέρωση και εγκεκριμένα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα στα σχολεία, αναζήτηση εθελοντών εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων για μεταλαμπάδευση της φιλοζωικής αλληλεγγύης.
- Ίδρυση τμήματος αστικής πανίδας στο Δήμο Πατρέων που θα ελέγχεται και θα συνεπικουρείται από την διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδας και το ΓΕΩΤΕΕ.»