Παρέμβαση για το μείζον θέμα που απασχολεί το κοινωνικό σύνολο, τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος που «καίνε» τον προϋπολογισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών κάνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών. Καλεί την κυβέρνηση να αποτρέψει το «μπλακ άουτ» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιος Ζούπας αναφέρει ότι: « Είναι μια παρέμβαση που ξεκίνησε από το γεγονός ότι πάρα πολλοί πολίτες και επιχειρηματίες έχουν καταφύγει σε διάφορα δικηγορικά γραφεία για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Δεν μπορεί ένα τέτοιο κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης να μην παρέχεται ευχερώς στους πολίτες. Οι λογαριασμοί είναι πολλαπλάσιοι των λογαριασμών των προηγούμενων μηνών. Είναι δύο και τρεις φορές περισσότερα χρήματα από αυτά που πλήρωναν οι πολίτες. Μιλάμε χρήματα που μπορεί να είναι και παραπάνω από ένα μισθό. Αυτά τα χρήματα δεν είναι απορροφήσημα από τους πολίτες και οδηγούν μοιραία σε αδιέξοδο και διακοπή της ηλεκτροδότησης».
Για το κατά πόσο υπάρχει τρόπος νομικής αντιμετώπισης ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει όμως το ζητούμενο είναι να είναι ξεκάθαροι οι όροι των παρόχων ενέργειας προς τους πολίτες. « Υπάρχει τρόπος νομικής αντιμετώπισης. Το θέμα είναι ότι δεν είναι σωστό όλοι οι πολίτες για ένα κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης να καταφύγουν στα δικαστήρια. Η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη, γιατί πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές εκ μέρους των παρόχων. Ο κώδικας προμήθειας του ηλεκτρικού ρεύματος προβλέπει την αλλαγή του μονομερού τρόπου τιμολόγησης όμως αυτό έχει ορισμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα να υπάρχει προειδοποίηση 60 ημέρων, να προβλέπεται στη σύμβαση κ.α. Σε πολλές περιπτώσεις αυτά δεν έχουν γίνει. Ζητούμενο όμως δεν είναι το να έχουν γραφτεί με μικρά γράμματα, αλλά να ξεκαθαρίζονται ρητώς στον καταναλωτή οι όροι».
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου θεωρεί ότι το επόμενο διάστημα θα βρεθούν αντιμέτωπα με την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Αυτή η υπέρογκη αύξηση εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας θα οδηγήσει στο να κοπεί το ρεύμα σε σπίτια και κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις αυξήσεις. Πρέπει να δοθεί οπωσδήποτε οικονομική βοήθεια. Αυτό κάνουμε και εμείς με την παρέμβασή μας τόσο προς την κυβέρνηση όσο και τις εποπτεύουσες αρχές και τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, προκειμένου να ενσκύψουν στο πρόβλημα γιατί είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που θα πάρει μεγάλες κοινωνικές διαστάσεις το επόμενο διάστημα», σημειώνει ο κ. Ζούπας.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών:
«Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί αγαθό ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη διαβίωση, άρρηκτα συνδεδεμένο με τα άρθρα 2 παρ. 1 και 5 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ. Πρόκειται δηλαδή για κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας και το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης στη σχετική υπηρεσία.
Οι πρόσφατες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – με τις μονομερείς αλλαγές όρων των συμβολαίων από παρόχους του ρεύματος- έχουν πλήξει ιδιώτες και επιχειρήσεις και στη ζωή μας εισέβαλε η ρήτρα αναπροσαρμογής (η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται). Αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στους λογαριασμούς της ανωτέρω ρήτρας, είναι η υπέρογκη αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος με άμεσο κίνδυνο διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επιπλέον παρατηρείται το φαινόμενο καταχρηστικών πρακτικών μονομερούς τροποποίησης από τους προμηθευτές των όρων τιμολόγησης, κατά παράβαση των προβλέψεων του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, με μόνη διέξοδο των πολιτών να καταφύγουν στα Δικαστήρια. Όμως δεν έχουν όλοι οι πολίτες την οικονομική δυνατότητα αλλά ούτε και είναι ορθό να αναγκάζονται να προσφεύγουν στα Δικαστήρια για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό αγαθό.
Καλούμε την Κυβέρνηση και όλες τις αρμόδιες αρχές (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κ.λ.π.) να βρουν κάθε πρόσφορη λύση, προκειμένου να αποτραπεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να μην μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας».