Η Μονή Αγίου Νικολάου Σπάτων είναι μοναστήρι που ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, από έναν καλόγερο της Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας και της οποίας αποτέλεσε μετόχι για αρκετά χρόνια. Γιορτάζει τρεις φορές το χρόνο· την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του αγίου, την 10η Μαΐου πιο πανηγυρικά, την ημέρα δηλ. μετακομιδής του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου από τα Μύρα Λυκίας της Μικράς Ασίας (σημερινή Τουρκία) προς το Μπάρι της Ιταλίας, καθώς και κατά την εορτή της Πεντηκοστή. Το μοναστήρι αποτελεί σημαντικό ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο και παράλληλα τοπόσημο της περιοχής, καθώς και πόλο έλξης πολλών προσκυνητών από την Αχαΐα, την Ηλεία και αλλού.
Βρίσκεται πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό της Δημοτικής Ενότητας Λαρισσού του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, στου οποίου χωριού την Τοπική Κοινότητα ανήκει διοικητικά. Yπάγεται εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης. Η Ιερά Μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 430 μέτρων σε μια μαγευτική τοποθεσία, ανάμεσα στις καταπράσινες κορυφές Αϊ-Λιά, Ρουπακιά και Γαριζά, στις χαμηλές πλαγιές της νότιας Μόβρης. Η νοτιοδυτική Ελλάδα γιορτάζει το πέρασμα του λειψάνου στις 10 Μαΐου.
Η Μονή αποτελείται από τρία κτιριακά συγκροτήματα το παλαιότερο είναι ο Ναός, το μικρό αρχονταρίκι, η τράπεζα, παλαιοί μικροί ξενώνες κτλ. Το δεύτερο είναι κτίριο του ορφανοτροφείου της Μονής, και το τρίτο Ξενώνες και αίθουσα φιλοξενίας.
Τα μαρτυρούμενα θαύματα του Αγίου είναι πάμπολα γι’ αυτό και στα πανηγύρια του η Μονή κατακλύζεται από πλήθος προσκυνητών από την Ηλεία και την Αχαΐα κυρίως αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδος.
Εκατοντάδες οι προσκυνητές
Αρκετοί είναι οι Πατρινοί, αλλά και αρκετοί άλλοι πολίτες από περιοχές της Δυτικής Αχαΐας που ξεκινούν για το τάμα τους, να πάνε δηλαδή με τα πόδια στον Άγιο Νικόλα στα Σπάτα. Το μοναστήρι γιορτάζει την Τρίτη στις 10 Μαΐου, όμως αρκετοί ξεκινούν νωρίτερα για το προσκύνημά τους στο μοναστήρι.
Όπως συνηθίζεται κατά μήκος της Εθνικής Οδού Πατρών – Πύργου πολλοί πιστοί κατευθύνονται προς το μοναστήρι για να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου.
Για όποιους επομένως επιθυμούν να ακολουθήσουν την διαδρομή παρακάτω σας δίνουμε κάποιες χρήσιμες οδηγίες.
Ανάλογα με την ταχύτητα περπατήματος, το προσκύνημα από την Πάτρα έως τη Μονή διαρκεί από 8 έως 11 ώρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων στάσεων. Ως εκ τούτου θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι εάν ξεκινήσουν το απόγευμα (για να αποφύγουν την έντονη ηλιοφάνεια) θα φτάσουν τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας.
Συνιστώμενος Εξοπλισμός: Παπούτσια και ρούχα άνετα για πολύωρη οδοιπορία, Σακίδιο, Νερό, Τροφή (π.χ. σοκολάτα, ξηροί καρποί, μπανάνα, χυμός), Πρόσθετη ενδυμασία για τη νύχτα (π.χ. μέτριο μπουφάν), Μια αλλαξιά (μπλούζα) για τη χρήση μετά την άφιξή, Φακός χειρός ή κεφαλής, Χαρτομάντηλα, Σκουπόξυλο ή άλλο υποβοήθημα οδοιπορίας (για τις έντονες ανηφόρες π.χ. πριν από τα Πηγάδια/Τζάιλο)
Επιπλέον , καλό είναι να μεταβούν με παρέα (για λόγους ασφαλείας και τις προηγούμενες ημέρες ελέγξουν τον καιρό για τυχόν βροχοπτώσεις (αν κάτι τέτοιο ισχύει χρειάζεται ομπρέλα).
Τέλος, για την επιστροφή από το μοναστήρι στην Πάτρα, εάν δεν υπάρχει δυνατότητα οικείου προσώπου με Ι.Χ., υπάρχει η δυνατότητα από κοινού κάποιου ταξί (μινι βάν) ή η αξιοποίηση τυχόν έκτακτων δρομολογίων του ΚΤΕΛ Αχαΐας το πρωί μετά την ακολουθία.
#pgnews
#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ