Άρθρο του Λουκά Γεωργίου, Προέδρου Ένωσης Φορέων Κ.Αλ.Ο. Π.Δ.Ε.:
«Η τάση που επιβάλλεται στην παγκόσμια αγορά από τους ισχυρούς της Γης έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την εκτεταμένη γεωργία και με φυτά και σπόρους καθορισμένους από μονοπώλια.
Έτσι η διατροφή μας καθορίζεται αφενός μεν από άλλους, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να δούμε που και πως παράγεται η τροφή μας, αλλά και με σκοπό το κέρδος τους.
Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ).
Στην ΚΥΓΕΩ αξιοποιείται η «σύμπραξη» μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, που στηρίζεται στην -αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ τους και τη διάθεση των προϊόντων απευθείας στον καταναλωτή από τον παραγωγό, χωρίς μεσάζοντες και μάλιστα με τη δυνατότητα να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει τον τόπο και τις συνθήκες παραγωγής.
Στην πράξη χρειάζεται οργάνωση και των παραγωγών, αλλά και οργάνωση των καταναλωτών, κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι σε ανάπτυξη.
Στην Πάτρα ευρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία δημιουργίας ενός δικτύου καταναλωτών που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα προμηθεύονται, σαν πρώτο αυτόκαταναλούμενο προϊόν. φρέσκο χυμό Αλόης.
Στόχος της πρωτοβουλίας κυρίως είναι να συνειδητοποιηθεί:
–ότι αυτό μπορεί να γίνει εφικτό,
–να μπορούν οι καταναλωτές να ξέρουν πού και πώς παράγεται το προϊόν,
–και να μην υπάρχει επιβάρυνση της τιμής του εξ’ αιτίας της ύπαρξης μεσαζόντων.
Η καινοτομία της πρωτοβουλίας έγκειται στο ότι δεν θα υπάρχει διαδικασία αγοραπωλησίας, και κατά συνέπεια δεν θα επιβαρύνεται η τιμή με προμήθειες και ΦΠΑ.
Ακριβώς αυτή είναι πρακτικά η έννοια και η διαδικασία της αυτοκατανάλωσης.
Ας υποθέσουμε ότι απαιτείται η παραγωγή ενός προϊόντος σε ποσότητα που χρειάζεται να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 100 καταναλωτών. Αν η διαδικασία παραγωγής γίνει από το σύλλογό τους και η διανομή γίνει στα μέλη του, τότε πρόκειται ακριβώς για μια διαδικασία αυτοκατανάλωσης .
Επομένως:
- Δεν απαιτείται να ενημερωθεί το υπουργείο Γεωργίας για την αυτοπαραγωγή και την αυτοκατανάλωση.
2 .Ούτε η ΕΦΟΡΙΑ, αφού δεν θα υπάρχει αγοραπωλησία και φυσικά ούτε ΦΠΑ, ούτε κέρδη, ούτε φορολογίες.
- Δεν θα υπάρχει μεσάζοντας, που ανεβάζει το συνολικό κόστος στον καταναλωτή.
- οι καταναλωτές-μέλη θα γνωρίζουν το τόπο, την ποιότητα και τη διαδικασία παραγωγής και ενδεχόμενα μπορούν να συμμετέχουν.
Το σύνολο των εξόδων ( σπόροι, φυτά, εργατικά, μεταφορικά, κ.λπ.) θα καλύπτεται από την ετήσια συνδρομή των μελών.
Μια παραλλαγή αυτής της διαδικασίας, η οποία θα μπορούσε να γίνει, κυρίως σε πολυετείς φυτείες, θα ήταν: Τη φυτεία να μην την εγκαταστήσουν τα μέλη του «συλλόγου» για λογαριασμό τους, αλλά να έχει δημιουργηθεί και να είναι έτοιμη για την ετήσια παραγωγή του προϊόντος από κάποιον άλλο αγρότη ή οποιονδήποτε.
Σε αυτή την περίπτωση ο Ιδιοκτήτης ενοικιάζει τη φυτεία στο σύλλογο έναντι κάποιας τιμής. Το αντίτιμο το δηλώνει στη φορολογική του δήλωση ως ενοίκιο και φορολογείται κανονικά. Επομένως δεν είναι υποχρεωμένος να ανοίξει βιβλία, τιμολόγια και ένταξη σε ΦΠΑ και αποφεύγει τις αντίστοιχες διαδικασίες.
Έσοδα του συλλόγου είναι οι συνδρομές των μελών του και σε κατάλληλο ποσόν, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα για την παραγωγή και διαμοίραση των προϊόντων.
Ο σύλλογος, αφού η ποσότητα των προϊόντων (για το κάθε μέλος) δεν είναι μεγαλύτερη, από ότι (φυσιολογικά) απαιτείται για την αυτοκατανάλωση τους, δεν χρειάζεται πάλι να ανοίξει βιβλία (πέρα από το τυπικό των εσόδων από συνδρομές και εξόδων για την παραγωγή και διαμοίραση των προϊόντων).
Η πρωτοβουλία των Αυτοκαταναλωτών ευρίσκεται σε εξέλιξη και όσοι το επιθυμούν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή επικοινωνώντας στο email αυτό lgeorgio@gmail.com