Έρχονται νέες αυξήσεις στο ψωμί και σε αρκετούς φούρνους ο καταναλωτής πλέον μπορεί να νιώσει την διαφορά σε σύγκριση με πριν αφού ο επαγγελματίας αδυνατεί να απορροφήσει όλες αυτές τις ανατιμήσεις.
Ανατιμήσεις που συνεχίζονται και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το σιτάρι το οποίο έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, αλλά και με άλλα είδη όπως το γάλα, τα αυγά και άλλα βασικά συστατικά πρώτων υλών που απαιτούνται για τα γλυκίσματα.
Το ψωμί πάντως ήδη έχει φτάσει το 1,20 με 1,30 η φρατζόλα, ενώ το κιλό ξεπερνάει τα 2 ευρώ, με ορισμένα είδη χωριάτικου ψωμιού να είναι κοντά στα 2,50 με 2,60.
Οι αυξήσεις αυτές όπως εξηγούν οι επαγγελματίες αρτοποιοί στους πελάτες τους είναι αναγκαστικές αφού αν δεν τις έκαναν η μόνη λύση που θα ακολουθούσε θα ήταν να κλείσουν το μαγαζί τους.
Οι περισσότεροι από τους πελάτες κατανοούν την αναγκαιότητα των αυξήσεων, όμως, από την άλλη αδυνατούν να προχωρήσουν σε αγορές, πέρα από τα αναγκαία.
Αγοράζουν μισό κιλό ή ένα κιλό ψωμί και αυτό είναι όλο. Ειδικότερα μετά την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, όπου υπήρξε μία κινητικότητα (χωρίς όμως κάτι το ιδιαίτερο, αναλογικά με την εποχή), κυριαρχεί μια κάθετη πτώση που είναι ακόμα πιο έντονη και από την περίοδο του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.
Ο προβληματισμός των επαγγελματιών – αρτοποιών είναι τι θα γίνει αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, με τις ανατιμήσεις να μην έχουν αποκτήσει μια σταθερά και την αγοραστική δύναμη των μαγαζιών να κατρακυλάει ακόμα περισσότερο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρτοποιών της Πάτρας, αλλά και γενικότερα της επικράτειας από το φθινόπωρο έρχονται και άλλες αυξήσεις στο ψωμί λόγω του σιταριού. Έτσι η μόνη λύση είναι να υπάρξει μία επιδότηση των εισαγωγέων έτσι ώστε να φανεί φθηνότερη η πρώτη ύλη σε αυτούς.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ