Σε ύψη ρεκόρ η τιμή πώλησης
της ντομάτας προς 2,5 ευρώ το κιλό
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Στα 2,5 ευρώ έχει εκτοξευθεί η τιμή πώλησης της ντομάτας στην λαϊκή, προκαλώντας δυσάρεστη εικόνα στους καταναλωτές. Όσο για τα οπωροπωλεία, η τιμή της έχει διαμορφωθεί στα 3 ευρώ και είναι ενδεικτική των ανατιμήσεων που έχει δεχτεί το συγκεκριμένο προϊόν. Ο λόγος των αυξήσεων στην τιμή της ντομάτας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη ωριμάσει οι παρτίδες στα θερμοκήπια και αυτό για ορισμένους οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες. Κατά άλλους στο κόστος του ρεύματος το οποίο χρησιμοποιείται για την ωρίμανση. Ως προς τις κλιματολογικές συνθήκες, φαίνεται ότι τα κρύα που επικράτησαν την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου δεν βοήθησαν το προϊόν να αναπτυχθεί. Ενώ για το κόστος του ρεύματος, παράγοντες της αγοράς ανέφεραν στον «Σ.Ε.» ότι σε κάποια θερμοκήπια υπάρχει η δυνατότητα επίσπευσης της παραγωγής με την χρήση ειδικών συσκευών που ανεβάζουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό τους, κυρίως την διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο επειδή το ρεύμα έχει φθάσει σε απλησίαστες τιμές, οι παραγωγοί αφήνουν το προϊόν να ωριμάσει μόνο του και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχει υπάρχει στην αγορά επάρκεια. Μάλιστα για να καλυφθεί το κενό στην αγορά αναμένονται παρτίδες ντομάτας από χώρες του εξωτερικού, όπως η Αλβανία.
Μιλώντας στον «Σ.Ε.» ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Οπωρολαχανικοπωλών Αχαΐας «Ο Άγιος Τρύφων» εξηγεί ποια η κατάσταση έχει διαμορφωθεί πλέον στις λαϊκές αγορές. Οι τιμές είναι δελαστικές, όμως οι καταναλωτές δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν αυτά που επιθυμούν.
«Οι καταναλωτές είναι κουμπωμένοι. Και όσο θα έρχονται οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ρεύματος και τα καύσιμα θα κοστίζουν δύο ευρώ το λίτρο και παραπάνω, τόσο τα πράγματα θα δυσκολεύουν. Μόνο σε όσους περισσεύουν χρήματα θα έρχονται πλέον στη λαϊκή αγορά. Εκτός από τις τομάτες, που η τιμή της είναι υψηλή, στα άλλα είδη οι τιμές είναι χαμηλές. Ο λόγος που ειδικά στην τομάτα η τιμή είναι υψηλή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ωρίμασαν με αποτέλεσμα στην αγορά να υπάρχει δυσκολία στην τροφοδοσία. Αλλά και στις πατάτες είναι υψηλή η τιμή, στο 1,5 ευρώ και παραπάνω εξαιτίας του ότι τώρα ξεκινούν δειλά-δειλά να γίνονται. Στην πορεία και όσο περνάει ο χρόνος η τιμή θα πέσει. Μόνο αυτά τα δύο είδη, εάν θέλαμε να τα ξεχωρίσουμε, είναι ακριβά στην λαϊκή. Όλα τα υπόλοιπα κινούνται σε φυσιολογικές τιμές. Παρόλα αυτά, ο κόσμος δυσκολεύεται να αγοράσει. Έρχεται και κάνει μετρημένες αγορές. Αγοράζει ένα κεσεδάκι φράουλες, κάποιες αγκινάρες, μερικά μήλα, ίσα για να περνάει» αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος.
Για το εάν υπάρχει επάρκεια αγαθών στην αγορά, ο κ. Γιαννακόπουλος τονίζει ότι δεν υφίσταται ζήτημα επάρκειας, καθώς υπάρχει πληθώρα προϊόντων. «Υπάρχει επάρκεια αγαθών και αυτό είναι ξεκάθαρο. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι χρήματα στον κόσμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην καλύψουμε τον καταναλωτή. Όμως ο καταναλωτής είναι εκείνος που δεν έχει χρήματα να ψωνίσει».
Σε σχέση με τις εξαγωγές προς τις χώρες του εξωτερικού, ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει ότι « οι εξαγωγές συνεχίζονται και δεν σταμάτησαν. Αν είχαν σταματήσει, τα πράγματα στην λαϊκή θα ήταν ακόμη πιο φθηνά. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει- και έχουμε καταγράψει- είναι η έλλειψη εργατικών χεριών στον κάμπο. Οι αλλοδαποί φεύγουν γιατί στην χώρα μας διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον μεροκάματο, οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι να ασχοληθούν με αγροτικές εργασίες και η κατάσταση έχει δυσκολέψει στον τομέα της διάθεσης αγροτικών χεριών».
Ως προς το κόστος παραγωγής και εάν αυτό μετακυλίεται συνολικά προς τους καταναλωτές, ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει ότι αυτό έχει απορροφηθεί από τους παραγωγούς. «Όταν βλέπετε τα μήλα στο ένα ευρώ, όταν υπάρχει το ζήτημα της παραγωγής αλλά και αποθήκευσης, καταλαβαίνεται για ποια κατάσταση μιλάμε. Τα παραπάνω έξοδα του πετρελαίου, εμείς τα έχουμε απορροφήσει. Δεν ήταν δυνατόν να αυξηθούν, διότι ήδη μένουν αδιάθετα. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν πάρουν και αύξηση παραπάνω».
Οι εξαγωγές ντομάτας
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών – Incofruit Hellas, οι εξαγωγές ντομάτας από 1/1 έως 28/4/2022 παρουσιάζουν μια μείωση κατά 22,4% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Το 72,1% και το 9,6% των ποσοτήτων εξήχθησαν προς Βουλγαρία και Ρουμανία, αντίστοιχα.
Αναλύοντας ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, προκύπτει ότι το 2μηνο του 2022 οι μέσες τιμές πώλησης προς Βουλγαρία ήταν 0,316 ευρώ/ανά κιλό και προς Ρουμανία 0,538 ευρώ/ανά κιλό. Την ίδια στιγμή, προς τους λοιπούς προορισμούς η τιμή πώλησης ανήλθε σε 1,216 ευρώ/κιλό. Παράλληλα, το αντίστοιχο διάστημα εισήχθησαν 346 τόνοι με 1,74 ευρώ/ανά κιλό. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εισαγωγές από 1/3 έως 5/5/2022 ανήλθαν σε 512 τόνους με τους 369 τόνους, να έχουν εισαχθεί το πρώτο 5ημερο του Μαϊου. Από τους 369 τόνους, οι 175 τόνοι προήλθαν από την Αλβανία.
Οι αυξήσεις στις τιμές
Ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, ενδεικτικό είναι το τελευταίο στατιστικό δελτίου τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ που αποτυπώνουν τις ανατιμήσεις που έχουν καταγραφεί σε βασικά προϊόντα, τόσο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και με την περυσινή χρονιά.
Οι τιμές του ΟΚΑΑ αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.
Τα αγγούρια πωλούνται μέχρι και 0,40 ευρώ το ζευγάρι, τα καρότα μέχρι 0,60 το κιλό, τα κολοκύθια έως και 1,5 ευρώ, τα κουνουπίδια έως 0,70, τα κρεμμύδια 0,70, τα λάχανα 0,40, οι μελιτζάνες 1 ευρώ, το μπρόκολο 1,60, οι πατάτες 0,80 οι εγχώριες και 0,60 οι Αιγύπτου, οι κόκκινες πιπεριές μέχρι και 2,20 ευρώ, αχλάδια έως 2,20 λεμόνια 0,80 φράουλες μέχρι 2,40 ευρώ.
Οπωροκηπευτικά: Οι τάσεις της αγοράς
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των κρατών μελών της ΕΕ, η κατάσταση είναι δυσκολότερη για την αγορά μήλων σε ορισμένα κράτη μέλη.
Η συγκομιδή μήλων στην ΕΕ ήταν υψηλότερη από ό,τι το προηγούμενο έτος λόγω της πολύ γενναιόδωρης σοδειάς στην Πολωνία, γεγονός που ασκεί πίεση στις τιμές και αυξάνει το μερίδιο που προορίζεται για μεταποίηση.
Η απαγόρευση που επέβαλε η Λευκορωσία σε ορισμένα γεωργικά προϊόντα από 1ης Ιανουαρίου 2022 μπορεί να αυξήσει την πίεση στην εν λόγω αγορά, καθώς τα προϊόντα που εξάγονται περισσότερο είναι τα μήλα και τα αχλάδια. Η Πολωνία αναμένει πως οι συνέπειες θα είναι σημαντικές για μια σειρά κηπευτικών προϊόντων, δεδομένου ότι οι εξαγωγές στη Λευκορωσία αποτελούν μεγάλο τμήμα των συνολικών πολωνικών εξαγωγών.
Η παραγωγή πορτοκαλιών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς, επηρεαζόμενη από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ιταλία, καθώς τα νωπά πορτοκάλια συνεχίζουν να αντικαθιστούν την κατανάλωση επεξεργασμένου χυμού πορτοκαλιού.
Όσον αφορά το διεθνές εμπόριο οπωροκηπευτικών, μετά από ένα έτος-ρεκόρ το 2020, οι εμπορικές ροές επηρεάστηκαν σε κάποιο βαθμό από το Brexit: η κατάσταση ανέκαμψε μετά τους δύσκολους πρώτους μήνες του 2021 και οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ μειώθηκαν τελικά μόνο κατά 4% κατά τους πρώτους 8 μήνες σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, η εμπορική ροή με το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να θεσπίσει έως τα μέσα του 2022, μετά από αρκετές αναβολές, πλήρεις συνοριακούς ελέγχους και απαιτήσεις πιστοποίησης για τους εξαγωγείς της ΕΕ.
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ