Προβληματισμένοι είναι οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Αχαΐα, καθώς η κίνηση για φέτος το καλοκαίρι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, μετά την χαλάρωση των περιορισμών από την πανδημία του κορονοϊού.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέκοψε σημαντικό ρεύμα τουριστών, που επέλεγαν την περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου τα τελευταία χρόνια για τις διακοπές τους, αλλά φέτος άλλαξαν σχέδια λόγω της κατάστασης.
«Η κίνηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δεν είμαστε ευχαριστημένοι» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής και συμπλήρωσε: «Θα γίνει μεγάλος αγώνας για να πιάσουμε ξανά τις πληρότητες του 2019, γιατί αυτή τη στιγμή, λίγο έως πολύ βρισκόμαστε στα περσινά επίπεδα».
Η αγορά της ανατολικής Ευρώπης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι λείπει φέτος από τα ξενοδοχεία της Αχαΐας. Η πλήρης απώλεια αγορών όπως η Ρωσία και η Ουκρανία και η μεγάλη μείωση από αγορές όπως η Πολωνία, η Τσεχία και η Σλοβακία, είναι αισθητή στα τοπικά ξενοδοχεία που μετρούν ήδη πτώση 30% στις πληρότητες.
«Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά, κάνοντας προσφορές στην εγχώρια αγορά και αναζητώντας εναλλακτικές σε άλλες χώρες» είπε ο Χρήστος Κανελλής, ωστόσο η προσπάθεια δεν αναμένεται να αποφέρει κάποια αξιόλογα αποτελέσματα φέτος. Ο στόχος της ανάκαμψης μετατίθεται πλέον για το καλοκαίρι του 2023, όπου ο κλάδος θα επιχειρήσει μια αναδιοργάνωση.
Τις «χαμηλές πτήσεις» στο αεροδρόμιο Αράξου επιβεβαιώνει και ο αερολιμενάρχης Γιώργος Γκουβίτσας. «Δεν περιμένουμε πολλά φέτος. Η επιβατική κίνηση κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2021», είπε. «Πρώτα ήταν η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία που μας έκοψαν τα φτερά» τόνισε εμφατικά ο κ. Γκουβίτσας. Κι αυτό γιατί από πέρυσι υπήρχε μια τάση ανάκαμψης που δυστυχώς φέτος δεν τροφοδοτήθηκε περαιτέρω.
Να σημειωθεί ότι και φέτος απουσιάζουν από τις λίστες αφίξεων επιβατών μεγάλες χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία, ενώ από την περιοχή της Βαλτικής, η μόνη σύνδεση που υπάρχει φέτος το καλοκαίρι, είναι με την Λιθουανία.
Ετσι, ο τοπικός τουρισμός τροφοδοτείται και φέτος σταθερά από την Γερμανία, που αύξησε τις αεροπορικές της συνδέσεις σε πέντε (Μόναχο, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη, Ανόβερο, Ντίσελντορφ), από το Βέλγιο, την Πολωνία, την Τσεχία και την Σλοβακία, ενώ από τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσουν και πτήσεις από την Γαλλία.
ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Χάσαμε πολλούς και καλούς τουρίστες, από αυτές τις χώρες, που έβγαιναν από τα ξενοδοχεία τους και ξόδευαν χρήματα στην τοπική αγορά, είπε ο κ. Γκουβίτσας. Για τον λόγο αυτό, τόνισε την ανάγκη αναζήτησης νέων τουριστικών αγορών, για να καλυφθεί το κενό που προκλήθηκε από αυτές τις απώλειες.
Ενα ακόμα πρόβλημα που επηρεάζει φέτος το καλοκαίρι και το αεροδρόμιο του Αράξου, είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις πτήσεων που οφείλονται στην έλλειψη ιπτάμενου προσωπικού και εδάφους σε πολλά αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα, ο Αραξος αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στις αφίξεις πολλών πτήσεων, γιατί οι αεροπορικές εταιρείες «πιάστηκαν στον ύπνο» από την ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος μετά τους περιορισμούς της πανδημίας και βρέθηκαν χωρίς το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ