Oι εξελίξεις στην Εθνική Ενεργειακή Πολιτική, ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά στη χώρα μας, αναλύθηκε κατά την πρώτη συνεδρία του 11ου Forum Ενέργειας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας (Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα). Και όπως διαφάνηκε, απαιτούνται σημαντικές αποφάσεις για να υπάρξει μια ουσιαστική διέξοδος από την ενεργειακή κρίση, καθώς οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι για τον μέσο καταναλωτή.
Αναστασία Τογιοπούλου: «Πληρώνουμε τις άφρονες πολιτικές των κομμάτων εξουσίας»
Η Αναστασία Τογιοπούλου, Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού, Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης & Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας, Παραλίας και Βραχναιίκων τόνισε ότι:
«Λόγω της άναρχης ανάπτυξης, της λογικής «ΑΠΕ να ΄ναι, κι όπου να ‘ναι», δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στο φυσικό, αλλά και στο οικιστικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στο Πλατάνι, που επιχειρείται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σχεδόν μέσα στο χωριό, πράγμα που η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, από κοινού με τις περισσότερες Τοπικές Κοινότητες του Ρίου και μία σειρά Συλλόγους, είναι αποφασισμένη να αποτρέψει, γι’ αυτό και είναι ήδη προγραμματισμένη συγκέντρωση τη Δευτέρα, στο Δημαρχείο του Ρίου. Το τελευταίο διάστημα, ως απόρροια της κατάστασης που περιγράψαμε πιο πάνω, καθώς και του πολέμου, που όξυνε τα προβλήματα, οι δημότες μας βιώνουν με πολύ άσχημο τρόπο τις συνέπειες της ενεργειακής ακρίβειας. Επιπλέον, πολύ σοβαρό ζήτημα αντιμετωπίζουμε και ως Δήμος Πατρέων, καθώς καλούμαστε να πληρώσουμε λογαριασμούς ρεύματος πάνω από 80% αυξημένους, ενώ και τα λειτουργικά μας κόστη, έχουν εκτιναχτεί. Τα σχολεία μας, που θα λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη, θα χρειάζονται πετρέλαιο, με τις τιμές κι εδώ να έχουν πάρει την ανιούσα. Ποια είναι η λύση που προτείνει η Κυβέρνηση; Και αυτό το κόστος να μετακυληθεί στους δημότες. Τους δημότες μας, που δε βάζουν πετρέλαιο σπίτι τους και κρυώνουν τα παιδιά τους, να τους βάλουμε να πληρώνουν επιπλέον, για να μην κρυώνουν και στο σχολείο. Φυσικά, αυτό θα βρει τη Δημοτική Αρχή της Πάτρας απέναντι και επί ποδός. Στο σημείο αυτό, πρέπει να πούμε ότι ο λαός της Πάτρας, ο λαός όλης της Ελλάδας, έχει πληρώσει ήδη τη φορολογία του και με το παραπάνω, πληρώνει εδώ και χρόνια τα αυξημένα τιμολόγια της ενέργειας και δε δικαιολογείται η νομιμοποιημένη ληστεία που υφίσταται ακόμα μία φορά, μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής της Νέας Δημοκρατίας, λόγω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Δε δικαιολογείται να πληρώνουμε όλοι μας εγγυημένη τιμή στην κιλοβατώρα, ώστε να έχουν εγγυημένα τα κέρδη τους οι «πράσινοι» επιχειρηματίες, ούτε να πληρώνουμε «δικαίωμα ρύπων», απ’ το οποίο μάλιστα έχουν απαλλαγεί, με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι μεγάλες ενεργοβόρες επιχειρήσεις».
Κλεομένης Μπάρλος: « Το στοίχημα η παραγωγή ενέργειας από υποθαλάσσια ρεύματα»
Ο Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Πελ/νήσου & Δυτ. Ελλάδος είπε ότι : « Υπάρχει η δυνατότητα της υποθαλάσσιας τουρμπίνας, που η εκμετάλλευσή της θα μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Η χώρα μας είναι ο ιδανικός τόπος για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις. Στην Ιαπωνία παρασκευάζεται ο πρώτος τέτοιου είδους σταθμός στην Ιαπωνία σε ένα υποθαλάσσιο ρεύμα το οποίο υπολογίζεται ότι μπορεί να δώσει ενέργεια 200 Gigawatt, δηλαδή το 60% των αναγκών της Ιαπωνίας. Εμείς έχουμε ιδανικό περιβάλλον γιατί διαθέτουμε πολλά νησιά τα οποία είναι δύσκολο να διασυνδεθούν μεταξύ τους. Σε ορισμένα η εμφάνιση ανεμογεννητριών εμποδίζουν το τουριστικό προϊόν και η υποθαλάσσια γεννήτρια δεν θα ενοχλούσε κανέναν. Θα έκανα μια πρόσκληση ενδιαφέροντος ενός τέτοιου σταθμού στην Δυτική Ελλάδα, προφανώς πειραματικού, όπου θα καλούσα όλους τους μεγάλους παίκτες στην ενέργεια. Παγκόσμιου βεληνεκούς, δεν μιλάμε μόνο για Ελληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε κεφάλαια, όχι όμως σε τεχνογνωσία. Θα έκανα την προσπάθεια να κατασκευαστεί ο πρώτος πειραματικός σταθμός στην Ευρώπη». Κατά τον κ. Μπάρλο θα μπορούσαμε να έχουμε εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα θαλάσσια ρεύματα παντού στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την χώρα και με τον τρόπο αυτό θα κάναμε εξαγωγές ενέργειας. Η Κεντρική Ευρώπη δεν έχει την πρόσβαση σε τέτοιου είδους δυνατότητες.
Λάμπρος Δημητρογιάννης: « Μας έλειψε ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός»
O Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας τόνισε ότι θα πρέπει γρήγορα να βρεθούν τα κατάλληλα ανακλαστικά προκειμένου να δοθούν λύσεις στο ενεργειακό. «Τα μέτρα ανακούφισης δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική μας. Επίσης δεν μπορούμε να μιλάμε για μετάβαση σε άλλες μορφές ενέργειας εάν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι αυτή η μετάβαση δεν θα γίνει ομαλά και σε συγκεκριμένο χρόνο. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το λιγνίτη και διαπιστώνεται ότι θα έπρεπε σταδιακά να περιορίζεται. Πρέπει να αλλάξουμε στόχευσε και εκτός των εθνικών προτεραιοτήτων θα πρέπει να τεθούν και περιφερειακές πολιτικές. Η ίδια η Πολιτεία οφείλει να επιβάλλει να υλοποιηθούν περιφερειακές πολιτικές. Πρέπει και οι ίδιες οι περιφέρειες να φροντίζουν για τις πολιτικές αυτές».
Ανέφερε ακόμη ότι η χρήση της ενέργεια θα πρέπει να γίνεται με έναν μακροπόθεσμο σχεδιασμό, κάτι το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Για το χωροταξικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέφερε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να ξεκαθαριστεί διότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κενό, με άλλα λόγια η χώρα ψάχνει να βρει ενεργειακούς πόρους που δεν τους έχει». Και συνέχισε αναφέροντας ότι «εάν η χρήση των ΑΠΕ και η αιολική ενέργεια είναι ένα από τα εργαλεία τότε θα πρέπει να λύσουμε το χωροταξικό γιατί είμαστε μικρή σε έκταση χώρα και είμαστε μια χώρα που πολλές αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης λειτουργούν με διατάγματα του…1923». Επεσήμανε ακόμη ότι η Περιφέρεια έχει αναλάβει δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας μέσω προγραμμάτων, όπως το smart city, επίσης έχουν ήδη εγκατασταθεί 28 έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης σε αντίστοιχα κτίρια προκειμένου η Περιφέρεια να προχωράει στις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού στο μεγαλύτερο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου αντικαταστάθηκαν οι συμβατές λάμπες με αντίστοιχες led.
H Περιφέρεια προχωρά σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα που αφορά το Παρατηρητήριο Ενέργειας μέσω του οποίου θα διευκολύνεται ο σχεδιασμός αειφόρου πολιτικής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ προβλέπεται η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας και ανταλλαγής δεδομένων κάτι λείπει αυτή την στιγμή στην Διοίκηση.
Πέτη Πέρκα: « Να σώσουμε το περιβάλλον με την συμμετοχή της κοινωνίας»
Η Πέτη Πέρκα, Βουλευτής, αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι: « Σήμερα βιώνουμε αλλεπάλληλες κρίσεις που προστίθενται στη μεγάλη πρόκληση του αιώνα που δεν είναι άλλη από την κλιματική κρίση. Η κλιματική κρίση προέκυψε ως αποτέλεσμα δεκαετιών του μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο την καιροσκοπική υπερεκμετάλλευση της γης και των φυσικών πόρων. Η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του μετασχηματισμού. Για πρώτη φορά ίσως υπάρχει συμφωνία στην πολιτική ηγεσία σε ότι αφορά στους στόχους, όπου μόνο οι ακραίοι δεν δέχονται την πράσινη μετάβαση και το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, από την άλλη η πράσινη μετάβαση αποτελεί το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί το πολιτικό επίδικο μεταξύ αριστερής και δεξιάς παράταξης. Η ερώτηση πλέον είναι «ενεργειακή μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα προς ποια πολιτική;». Προσφεύγοντας παράλληλα στην αποπολιτικοποίηση της κλιματικής καταστροφής που είναι και η αιτία που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, δηλαδή στο σημείο μηδέν σε ότι αφορά το κλίμα. Στο πεδίο της κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην δεξιά και την αριστερά στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, επικρατεί ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός και εμφανίζονται νέες μορφές ανισοτήτων».
Αναφερόμενη στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το κλίμα τόνισε ότι : « Η Αριστερά σχεδιάζει την πράσινη μετάβαση με ένα νέο οικονομικό και ενεργειακό υπόδειγμα, με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, που διασφαλίσει την κλιματική δικαιοσύνη καθώς επίσης και τη συμμετοχή των πολλών στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει το εναλλακτικό του σχέδιο και για εμάς είναι κρίσιμη η ενεργειακή δημοκρατία και η μείωση των ανισοτήτων. Είναι μια ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο που εξάνλτησε πόρους και χώρους και φθάσαμε πλέον στο σήμερα». Στους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον είναι η συμμετοχή της κοινωνίας ώστε να αποκτήσει κεντρική θέση στον ενεργειακό σχεδιασμό. Βασική πρόταση παραμένει το 50% των ΑΠΕ να γίνονται από ενεργειακές κοινότητες ώστε να εμπλακούν και μικρές επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες ώστε να υπάρξει όφελος. Επίσης στόχος είναι η προστασία των πιο ευάλωτων ώστε να μην υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός. Αυτό για να γίνει ο σχεδιασμός θα πρέπει να ξεκινάει από κάτω προς τα επάνω».
Χάρης Δούκας: « Ουραγός η Ελλάδα σε όλα τα εναλλακτικά συστήματα παραγωγής»
Ο Χάρης Δούκας, αν. καθηγητής Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι : « Το ενεργειακό πρόβλημα είχε ξεκινήσει πολύ πριν τον πόλεμο. Όσο για την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 57% ενώ η Ελλάδα είναι στο 81,4%. Με άλλα λόγια την ενέργειά μας την εισάχουμε από άλλες χώρες, σε καύσιμα και φυσικό αέριο. Είμαστε δε στις τρεις πρώτες χώρες στον τομέα της ενεργειακής εξάρτησης. Τα τελευταία 20 χρόνια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσαν την εξάρτησή τους από εισαγόμενα καύσιμα σημαντικά, εμείς την αυξήσαμε πάνω από δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό έγινε γιατί κλείναμε τον λιγνίτη και ανοίγαμε εργοστάσια φυσικού αερίου. Οι άλλες χώρες και φέρνω ως παράδειγμα τη Γερμανία, μείωσε τον λιγνίτη, τον άνθρακα αλλά και τα πυρηνικά, κράτησε σταθερό το φυσικό αέριο και υπερδιπλασιάστηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Κατά τον κ. Δούκα, τα φωτοβολταϊκά στις στέγες θα βοηθήσουν να δημιουργήσουν μια ομότιμη συμμετοχή στην αγορά ενέργειας και θα δώσει στον καθένα τη δυνατότητα συμμετοχής στην πράσινη μετάβαση. Εκείνο που είναι προαπαιτούμενο είναι η αυτοπαραγωγή την ώρα που στην χώρα μας από το συνολικό κόστος των φωτοβολταϊκών μόλις το 11% είναι φωτοβολταϊκά στις στέγες. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο μέσος όρος των φωτοβολταϊκών στις στέγες είναι 30%. Σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόνισε ότι ως χώρα διαθέτουμε πάρα πολλές δυνατότητες τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
«Έχουμε αέρα και ήλιο όπως επίσης και τη δυνατότητα βιομάζας. Είναι κρίμα η βιομάζα να χρησιμοποιείται από άλλες χώρες και όχι από την δική μας. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα τη γεωθερμία, την οποία χρησιμοποιούν στην Ιταλία» σημείωσε ο κ. Δούκας. Αναφερόμενος στον ενεργειακό μετασχηματισμό τόνισε ότι «πρώτα πρασινίζεις την ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή υποκαθιστάς ορυκτά καύσιμα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι εξηλεκτρισμός των μεταφορών όταν η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι από ορυκτά καύσιμα».
Νίκος Καραθανασόπουλος: «Διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για ακρίβεια στο ρεύμα»
Από την πλευρά του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας στην τοποθέτησή του έθεσε το ερώτημα γιατί δεν αξιοποιούνται οι πηγές ενέργειας και υπάρχει στη χώρα μας ενεργειακή φτώχεια. « Όλη τη δεκαετία του 2020 ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών ζούσε σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, γύρω στο 20%. Πρέπει στην κουβέντα μας να βάλουμε τη μεγάλη εικόνα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, μια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 90 και την εφάρμοσαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας. Και το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, η πράσινη μετάβαση που οδήγησαν σε αύξηση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας. Οι ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται σε ευρωπαϊκό και άλλο επίπεδο, δυστυχώς είναι ανάμεσα στον ευρωαντλαντικό δυτικό άξονα και στον ευρωασιατικό άξονα» παρατήρησε ο κ. Καραθανασόπουλος. Έκανε επίσης αναφορά στους επενδυτές της πράσινης ενέργειας και τα προνόμια που τους παρείχαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ενώ για τα τέλη ρύπων ανέφερε ότι είναι εκείνα που καθορίζουν ως διπλάσια την τιμή της κιλοβατώρας «Εάν δεν υπήρχαν τα τέλη ρύπων η τιμή του λιγνίτη θα ήταν στο 1/3 της σημερινής. Η αύξηση αποσκοπούσε στο να γίνει ο λιγνίτης πιο ακριβός από τις άλλες μορφές ενέργειας. Και έτσι να απαξιωθεί και να εγκαταλειφθεί η χρήση του» τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.
Γιάνης Γκούμας: «Εξοικονόμηση ενέργεια από κτίρια και μεταφορές»
Ο Γιάνης Γκούμας, Αρχιτέκτων-Μηχανικός, υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι : « Η ενέργεια έχει πάψει να είναι κοινωνικό αγαθό. Η ΔΕΗ ήδη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις χαρίστηκε στους ιδιώτες. Η χωροθέτηση των ΑΠΕ έγινε με κριτήρια κέρδους και όχι με επιστημονικά-χωροταξικά. Η μετάβαση στον μεταλιγνήτη εποχή δεν είναι μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά οδηγεί στο να πλήττεται ο αδύναμος πολίτης από την κλιματική κρίση».
Η πρόταση του ΜέΡΑ 25 είναι με ορίζοντα το 2040 να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας από κτίρια και μέσα μαζικής μεταφοράς στο 50% της εθνικής καταναλασκώμενης ενέργειας, που θα ισοσταθμίσει το 40% της εισαγόμενης ενέργειας που καταγράφεται σήμερα.
«Πρωταρχικός στόχος σε μια πράσινη επανάσταση είναι η εξοικονόμηση. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει πολλαπλασιασμός των επενδύσεων σε αυτό τον τομέα. Η επιδότηση και χρηματοδότηση πρέπει να είναι 100% από την ελληνική πολιτεία και να συμμετέχει ο πολίτης εκ των υστέρων ανάλογα με το εισόδημά του» τόνισε ο κ. Γκούμας. Η ενεργειακή μετάβαση σε πράσινο προσανατολισμό, κατά τον ίδιο, ορίζεται από τα εξής: να υπάρχει ανακύκλωση και όχι η καύση των απορριμάτων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να ανήκουν σε ενεργειακές κοινότητες, κατά τα πρότυπα της Δανίας, όπου το 85% της ενέργειας που παράγεται ανήκει σε πολίτες και ενεργειακές κοινότητες. Με τον τρόπο αυτό ένα συντριπτικό κομμάτι της ενέργειας θα παράγεται από τους ίδιους τους πολίτες, κάτι που σημαίνει σημαντική οικονομική εξοικονόμηση.
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ