O ρόλος των τοπικών φορέων, των ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων και των εταιρειών «τεχνοβλαστών» στην ανάπτυξη της περιοχής ως κόμβου έρευνας και επιχειρηματικής καινοτομίας αναλύθηκε την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο της 1ης συνεδρίας του 1ου Συνεδρίου IMPACT 2022 με θέμα «Οικοσύστημα μεγάλων επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα».
Στελέχη μεγάλων πολυεθνικών που είτε έχουν μακρά διαδρομή στην περιοχή, είτε έχουν επενδύσει τελευταία στην Πάτρα αναφέρθηκαν διεξοδικά τόσο στις προοπτικές ανάπτυξης της καινοτομίας με στόχο την απασχόληση των νέων, όσο και στην ανάγκη αντιμετώπισης μιας σειράς γραφειοκρατικών διαδικασιών για την απλοποίηση επενδύσεων, αναδεικνύοντας παράλληλα και το σοβαρό πρόβλημα των κτιριακών υποδομών που αντιμετωπίζει η περιοχή.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας Φωκίων Ζαΐμης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΠΔΕ για την διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, επισημαίνοντας ότι μέσα από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, επενδύεται ποσό 300 εκατ. ευρώ για την επιχειρηματικότητα με το 60% των πόρων να οδεύουν σε δράσεις στήριξης επιχειρήσεων, σε άξονες-στόχους όπως η μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση του χρόνου αποπληρωμής των επιδοτούμενων προγραμμάτων με υιοθέτηση ψηφιακών διαδικασιών όπως η «ψηφιακή υπογραφή».
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ο οποίος παρατήρησε πως ενώ το 2016 οι νέοι είχαν αποσυνδέσει το επαγγελματικό τους όνειρο με το δημόσιο, σήμερα αυτό έχει αρχίσει πάλι να αντιστρέφεται «σημαίνοντας» ένας είδος συναγερμού για την ανασφάλεια που αισθάνονται. Γι’ αυτό ο κ. Μπάρλος επαναδιατύπωσε την πρόταση θέσπισης και παροχής κινήτρων, σε πρότυπο αντίστοιχο, των βιομηχανικών διδακτορικών.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Πρώτος ομιλητής ήταν το στέλεχος της πολυεθνικής εταιρείας συμβούλων “PwC” Νίκος Πάνος ο οποίος εστίασε στην παρουσίαση του νέου Κόμβου Τεχνολογίας της ‘PwC’ στην περιοχή (Technology & Innovation Hub Πάτρας) και το ρόλο του στην ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.
«Δημιουργούμε έναν νέο τεχνολογικό πυρήνα που προσπαθεί να φέρει κοντά έρευνα και καινοτομία που καλλιεργείται σε Ακαδημαϊκά ιδρύματα, με μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε «θέλουμε τη νεολαία, τη νέα γενιά μαζί μας, να μιλάμε για τη νέα τεχνολογία, λύσεις και νέες προκλήσεις», επισημαίνοντας ότι στόχος της παρουσίας στην Πάτρα είναι να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και δραστηριότητες με άξονες δράσης την ομαδική εργασία και την παροχή υποστήριξης σε νέες start-ups εταιρείες. Προγραμματίζεται επίσης να διοργανωθούν στην Πάτρα «στρογγυλά τραπέζια», παρουσία διευθυντικών στελεχών εταιρειών και βέβαια κυβερνητικών και στελεχών της Αυτοδιοίκησης, με στόχο την επιμόρφωση και ανάπτυξη της Νέας Γενιάς.
Στην εταιρεία, παγκόσμια, πάνω από 70% εργαζομένων είναι κάτω των 40 ετών ενώ πολλοί νέοι προσλαμβάνονται απευθείας με την αποφοίτησή τους από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
«Η τεχνολογία για εμάς έχει στόχο την κοινωνία και την επίλυση σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με τον δημόσιο βίο και την καθημερινότητα των Ελλήνων» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι η PwC παρέχει πλήθος υπηρεσιών υποστήριξης για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με έμφαση βέβαια την ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών, στους κλάδους Υγεία, Ασφάλιση, Απονομή Συντάξεων, Διαχείριση Δημόσιου Χρέους.
«Η Ομάδα Τεχνολογίας της εταιρείας μας συνεχώς αναπτύσσεται με στρατηγικές λύσεις» όπως τόνισε, με ομάδες υποστήριξης, ομάδες κυβερνο-ασφάλειας, ομάδες παροχής ψηφιακών λύσεων που κινητοποιούν πλατφόρμες για τις επιχειρήσεις, το ευρύ κοινό και το Δημόσιο καθώς και υπηρεσίες διαχείρισης σε κλάδους logistics, νομικές υπηρεσίες και λογιστήρια εταιρειών.
Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην συνεργασία, με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου, με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Κικίδης, Διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων «Renesas Electronics Corporation» -με έδρα το Τόκυο- στάθηκε στην εξωστρεφή ανάπτυξη της εταιρείας στην Πάτρα, εδώ και 30 χρόνια.
Η «Renesas» αποτελεί τον καρπό μιας συνεργασίας μεγάλων εταιρειών (ΝΕC/HITACHI) η οποία, με τη στήριξη του Ιαπωνικού Κράτους αναπτύσσεται συνεχώς στην παραγωγή επεξεργαστών και λογισμικού χρήσης για έξυπνες ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές και ηλεκτροκίνηση οχημάτων .
Ο κ. Κικίδης αναφέρθηκε σε κρίσιμους τομείς ανάπτυξης του τοπικού «Οικοσυστήματος» όπως των spin-off και start-up’s εταιριών, επισημαίνοντας ότι ‘μυστικά’ πάνω στα οποία μπορεί να αναπτυχθούν και να επιτύχουν να κινηθούν πάνω σε οικονομίες κλίμακος είναι η σωστή ανάγνωση του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στις ΤΠΕ, η επίτευξη κρίσιμων συνεργασιών σε εσωτερικό – εξωτερικό και η επίλυση ζητημάτων που αφορούν την γραφειοκρατία.
«Οι πρόσφατες επενδύσεις είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης σε μια μεγάλη προσπάθεια από τους ήδη συμμετέχοντες, σε αυτό το μεγάλο Οικοσύστημα ανάπτυξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, όλα αυτά τα χρόνια. Πλέον όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να δούμε πως θα εξελίξουμε αυτό το Οικοσύστημα σε κάτι πιο δυνατό και στοχευμένο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίδης.
Ο Renato Tzeferacos, ‘Partner in Consulting’ της πολυεθνικής εταιρείας Deloitte αναφέρθηκε σε ζητήματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού (Νέα Γενιά) και την αξιοποίηση του ταλέντου, στα οποία εμβαθύνει και επενδύει η εταιρεία και στην Πάτρα πλέον μετά την απόφαση για την ανάπτυξη μιας σταθερής παρουσίας της στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ομιλητή, τα νέα στάνταρ που προέκυψαν μέσα και από την περίοδο της πανδημίας -εργασία εξ αποστάσεως, επιλογή νέου τρόπου και μέσων παροχής υπηρεσιών «είναι συνθήκες θελκτικές, προωθούν την αποκέντρωση και μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις σε πόλεις με υψηλό επίπεδο Ακαδημαϊκών ιδρυμάτων όπως η Πάτρα».
«Τα Πανεπιστήμια δίνουν μια πρώτη καλή βάση που είναι η τεχνική εκπαίδευση, ο επαγγελματίας του μέλλοντος θα πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει, από την παρουσία και τον ανταγωνισμό του, όταν θα παντρέψει τις δεξιότητες που απέκτησε με την επιχειρηματική απασχόληση και εμπειρία εργαζόμενος σ ένα διεθνές περιβάλλον. Θέλουμε οι επαγγελματίες μας να μπορέσουν να δημιουργήσουν μια προστιθέμενη αξία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γεώργιος Τσώλης, επικεφαλής μηχανικός της εταιρείας Citrix –η οποία ξεκίνησε ως τεχνοβλαστός από το Πανεπιστήμιο Πατρών και πλέον έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη πολυεθνική- μίλησε για τα 10 έτη επίμονης παρουσίας της Citrix στη Δυτική Ελλάδα.
«Το ‘μότο’ της εταιρείας μας είναι ότι ‘η δουλειά δεν είναι το γραφείο’, η σημερινή γενιά απαιτεί την ευελιξία που δίνει ένα νέο μοντέλο εργασίας και η Citrix είναι πρωτοπόρος στο να ενεργοποιεί υβριδικά μοντέλα εργασίας για επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.
Ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία επενδύει στην Πάτρα, όπως εξήγησε, είναι το ευνοϊκό περιβάλλον, η ποιότητα ζωής – άνετες μετακινήσεις και το ελεγχόμενο κόστος εγκατάστασης- η λειτουργία Κόμβων Καινοτομίας, σε σχέση με την Αττική αλλά και το εξωτερικό.
Τέλος ο Κώστας Σβούκας, «Patras Branch Manager» της Netcompany-IntraSoft παρουσίασε τα κύρια χαρακτηριστικά της εταιρείας που εγκαταστάθηκε και στην Πάτρα εδώ και μια τετραετία.
Η εταιρεία βρίσκεται, όπως εξήγησε, σε πλήρη φάση ανάπτυξης στην περιοχή με πρόγραμμα διπλασιασμού του προσωπικού της. «Δεν είναι ότι κάνουμε χάρη στην περιοχή, δίνουμε και παίρνουμε, πολλαπλασιαστικά μάλιστα, από την περιοχή» τόνισε αναφερόμενος στην παρουσία στην Πάτρα σημαντικών Ακαδημαϊκών σχολών «με επίπεδο ζηλευτό σε πανελλήνιο επίπεδο».
Λόγοι ποιότητας ζωής, σε μια περίοδο αξιοποίησης της εξ αποστάσεως εργασίες, είναι σημαντικοί, όπως εξήγησε, για να μετακομίσουν στην περιοχή εξειδικευμένοι επαγγελματίες και στελέχη επιχειρήσεων. «Αυτά είναι που συνθέτουν μια εικόνα για τον οποιοδήποτε θέλει να επενδύσει στην Πάτρα» τόνισε χαρακτηριστικά
Την εκδήλωση συντόνισε ο συνεργάτης της «Γ» Δημήτρης Αβραμίδης.