Το Elevate Greece είναι το εθνικό μητρώο για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις που αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας
Οι ελληνικές startups ανταποκρίθηκαν στο κυβερνητικό κάλεσμα να εγγραφούν στο μητρώο και επί της ουσίας να γίνει η πρώτη προσπάθεια επίσημης καταγραφής του ελληνικού startup οικοσυστήματος, αλλά και να αποκομίσουν τα οφέλη από τη συμμετοχή τους στο Elevate Greece.
Και η ανταπόκριση αυτή ήταν τέτοιας ευρείας κλίμακας, ούτως ώστε το Elevate Greece να περάσει στο επόμενο στάδιο και μαζί του το ελληνικό startup οικοσύστημα.
Ετσι μετά από ενάμιση χρόνο θέσπισής του, διάστημα στο οποίο εγγράφηκαν 618 ελληνικές startups οι οποίες απασχολούν σχεδόν 6.000 εργαζόμενους (5.900), η πορεία του Elevate Greece κρίνεται αν μη τι άλλο επιτυχής.
Όπως ανακοινώθηκε από το βήμα του συνεδρίου για τον 1ο ετήσιο απολογισμό της λειτουργίας του τις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτου, το Elevate Greece θα μετεξελιχθεί σε οργανισμό ιδιωτικού δικαίου (υπό τη σκέπη πάντα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ακολουθώντας την πορεία που χάραξε το Enterprise Greece, ο οργανισμός που δημιουργήθηκε με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Τι είναι το Elevate Greece
Η πολιτεία διαθέτει, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και για πρώτη φορά σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Το Elevate Greece αποτελεί ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο συνδέει τα κομμάτια του οικοσυστήματος, όπως είναι οι νεοφυείς επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, οι θερμοκοιτίδες, οι επιταχυντές, οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων κ.ά. Παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς αγγέλους (angel investors), σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options), ακόμα και δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους.
Σημαντική είναι επίσης και η πλαισίωση του Elevate Greece από δίκτυο Επίσημων Υποστηρικτών, που δραστηριοποιείται στο χώρο της καινοτομίας, των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τράπεζες, πολυεθνικές εταιρείες, Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και θεσμικοί υποστηρικτές. Οι παροχές που προσφέρονται από τους Επίσημους Υποστηρικτές στις νεοφυείς επιχειρήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα, πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο καινοτομίας που διαθέτουν, υπηρεσίες νέφους, συμβουλευτικές υπηρεσίες ακόμα και εξειδικευμένα τραπεζικά προϊόντα.
Η χαρτογράφηση του startup οικοσυστήματος μέσω του Elevate Greece
Νομική μορφή
Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις κατά κανόνα έχουν τη μορφή των ΙΚΕ, καθώς το 84% έχει αυτή τη νομική υπόσταση, με το 11% να είναι ΑΕ και το υπόλοιπο 5% ΕΠΕ (προϋπόθεση για να εγγραφεί μια startup στο Elevate Greece είναι να έχει μία από τις τρεις προαναφερθείσες νομική μορφή).
Πηγές χρηματοδότησης
Ως επί το πλείστον η κύρια πηγή χρηματοδότησής τους είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capital, VC), καθώς από εκεί έχει αντληθεί το 72,8% των επενδυτικών κεφαλαίων. Η δεύτερη πηγή χρηματοδότησης με ποσοστό 10% είναι οι επιδοτήσεις, από τους επενδυτικούς αγγέλους προέρχεται το 8,2% των κεφαλαίων, ενώ μόλις 1,9% αντιστοιχεί σε δανεισμό.
Επιχειρηματικό μοντέλο
Το επιχειρηματικό μοντέλο που κυριαρχεί μεταξύ των startups του Elevate Greece είναι το B2B (επιχείρηση προς επιχείρηση), καθώς αποτελεί το 81% των επιχειρήσεων. Δεύτερο με ποσοστό 38% είναι το μοντέλο Β2Β2C (επιχείρηση προς επιχείρηση προς πελάτη) και τρίτο με ποσοστό 34% είναι το μοντέλο B2C (επιχείρηση προς πελάτη).
Πηγές εσόδων
Η χρέωση λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS) είναι η κυριότερη πηγή εσόδων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece, καθώς από τον τομέα αυτό προέρχεται το 43% των συνολικών εσόδων. Στη δεύτερη θέση με μικρή διαφορά βρίσκονται οι χρεώσεις ανά προϊόν και οι χρεώσεις συνδρομής με ποσοστό 40%, ενώ το 35% των εσόδων προέρχεται από τις προμήθειες από άδειες χρήσης (licencing).
Επιχειρήσεις ανά τομέα δραστηριοποίησης
Οι startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των βιοεπιστημών είναι οι περισσότερες που έχουν εγγραφεί στο εθνικό μητρώο, καθώς επί του συνόλου τους αναλογεί ποσοστό 13,3%. Ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τις περισσότερες επιχειρήσεις και με ποσοστό 9,4% και ακολουθεί ο κλάδος του περιβάλλοντος και της ενέργειας (8,3%) και ο αγροδιατροφικός κλάδος (7,7%).
Απασχόληση ανά τομέα δραστηριοποίησης
Όντας ο κλάδος με τις περισσότερες startups, σε αυτό των βιοεπιστημών αναλογούν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι, καθώς σε αυτόν απασχολείται το 11,9% του συνόλου των εργαζομένων. Το 8,6% αναλογεί σε εκείνους που απασχολούνται στον κλάδο της ανάλυσης δεδομένων – μεγάλων δεδομένων και το 7,6% στη διαφήμιση/μάρκετινγκ.
Μέσος όρος απασχολούμενων ανά τομέα
Σε αυτό το κομμάτι τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς την πρώτη θέση με τους περισσότερους κατά μέσο όρο (16) μοιράζονται τέσσερις κλάδοι: της διασκέδασης/ψυχαγωγίας, του λιανικού και ηλεκτρονικού εμπορίου/μόδα, της ναυτιλίας και των ασφαλιστικών υπηρεσιών.
Εξωτερική χρηματοδότηση ανά τομέα δραστηριοποίησης
Ο κλάδος των βιοεπιστημών και σε αυτή την κατηγορία κρατάει τα πρωτεία, από τη στιγμή που το 33% εξ αυτής κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις του εν λόγω κλάδου. Συντριπτικά χαμηλότερο το ποσοστό του δεύτερου κλάδου (11,7%) αυτού της ανάλυσης δεδομένων – μεγάλων δεδομένων, ενώ ο αγροδιατροφικός κλάδος είναι ο τρίτος με διψήφιο ποσοστό αναλογικά με την εξωτερική χρηματοδότηση, καθώς στους κλάδους που υπολείπονται τα ποσοστά είναι μονοψήφια.
Δημοφιλέστερες σύγχρονες τεχνολογίες
Η κατηγορία των λογισμικών είναι εκείνη μεταξύ των σύγχρονων τεχνολογιών στην οποία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό δρασηριοποίησης των startups (59%). Σε μικρή απόσταση ακολουθεί η κατηγορία των διαδικτυακών εφαρμογών/ κινητή τηλεφωνία (55%), ενώ πιο πίσω βρίσκονται η τεχνητή νοημοσύνη και η ανάλυση δεδομένων – μεγάλων δεδομένων με ποσοστά 43% και 42% αντίστοιχα.
Οι δύο παραδοσιακές παθογένειες
Μπορεί το startup οικοσύστημα να αναδεικνύει την τεχνολογία και την καινοτομία, ωστόσο υποφέρει και αυτό από τις παθογένειες της παραδοσιακής επιχειρηματικότητας: του υδροκεφαλισμού της Αθήνας και της συντριπτικής εκπροσώπησης του ανδρικού φύλου.
Γεωγραφική κατανομή
Δύο στις τρεις επιχειρήσεις (ποσοστό 66%), έχει την έδρα του στην Περιφέρεια Αττικής, με τη δεύτερη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ακολουθεί από μεγάλη απόσταση καθώς το ποσοστό διαμορφώνεται μόλις στο 14,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης με το 6,8% των startups να δηλώνει έδρα εκεί, στην τέταρτη θέση είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (3,6%) και στην πέμπτη οι Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (1,9%).
Φύλο ιδρυτών
Η επικράτηση του ανδρικού φύλου είναι ξεκάθαρη, καθώς το 80% των νεοφυών επιχειρήσεων είναι άνδρες έναντι 20% των γυναικών.
Σε αυτά τα δύο ζητήματα στάθηκε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ωστόσο κάνοντας τον απολογισμό για το πρώτο έτος λειτουργίας του Elevate Greece, το επιτελείο του υπουργείου εμφανίσθηκε υπέρμετρα ικανοποιημένο για την πορεία των εξελίξεων στο διάστημα αυτό και δεσμεύθηκε για ακόμη περισσότερη ανάπτυξη του startup οικοσυστήματος.
Με πληροφορίες, ΥΠΑΝ και moneyreview.gr
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ