Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κυρίως, εξαιτίας της γραφειοκρατίας στην απορρόφηση κονδυλίων οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για εξοικονόμηση ενέργειας και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες σε επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα, αναδείχτηκαν στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας της 2ης ημέρας των εργασιών του υβριδικού συνεδρίου 11ου ForumΕνέργειας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας(Τριών Ναυάρχων 40, Πάτρα). Συντονιστές ο Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης, Επιμελητής Μ.Ε. Ενέργειας ΤΕΕ/ΤΔΕ και ο Ευάγγελος Καραχάλιος, Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ/ΤΔΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ
Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας και πρόεδρος του ΕΣΠΑ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα και ως αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι η απορροφητικότητα των χρηματοδοτήσεων στη χώρα μας δεν ξεπερνά το 70%, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει και να αποτελέσει αφορμή για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι αδυναμίες. «Υστερούμε ως προς την πιστοποίηση των εργασιών και την ίδια ώρα είμαστε ικανοποιημένοι με την ψευδαίσθηση των έργων- γέφυρα που αποτελεί έναν μύθο εξαιτίας του οποίου επαναπαυόμαστε», ανέφερε ο Δήμαρχος και προσέθεσε πως η ΚΕΔΕ ασκεί πιέσεις στην πολιτική ηγεσία για νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα απαλλάξουν τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από χρονοβόρες διαδικασίες, κάτι που όπως αποκάλυψε βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο. Σύμφωνα με τον κ. Καλογερόπουλο, το Υπουργείο έκανε δεκτό «κατά το ήμισυ» το αίτημα επίσπευσης της θεώρησης μελετών, για την υποβολή των οποίων απαιτείται πλέον μόνο η υπογραφή του Δημάρχου και του ειδικού τεχνικού του συμβούλου, κάτι το οποίο ζητείται να τεθεί σε ισχύ και για την πιστοποίηση των εργασιών ενός έργου, προτείνοντας μάλιστα, το Τεχνικό Επιμελητήριο να αναλάβει το ρόλο του ειδικού συμβούλου γι αυτές τις περιπτώσεις, ώστε όπως τόνισε «να ξεφύγουμε επιτέλους από τη μέγγενη της ανεύθυνης καθυστέρησης». Μάλιστα για να καταδείξει τη σπουδαιότητα της σημαντικής αυτής τροπολογίας, επεσήμανε πως «με την τροπολογία για την έγκριση των μελετών η διαδικασία προχωρά τρεις φορές πιο γρήγορα». Ο κ. Καλογερόπουλος ωστόσο, έθεσε κι ένα ακόμη μείζον ζήτημα που αφορά στην αύξηση των υλικών και στις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργολάβοι εξαιτίας αυτού, φέρνοντας ως παράδειγμα το «πολύπαθο» έργο ανακατασκευής της πλατείας Αγίας Λαύρας στο Αίγιο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο πριν μερικούς μήνες λόγω της αύξησης των υλικών η ζημιά για τον εργολάβο ήταν 80.000 ευρώ και σήμερα έχει φθάσει στις 200.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου του έργου. «Σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται ταχύτητα και ευελιξία, καθώς οι συνθήκες και οι τιμές των υλικών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης μέχρι την έναρξη και στη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου αλλάζουν», είπε.
Επίσης, ο κ. Καλογερόπουλος κατά την διάρκεια της ομιλίας του επεσήμανε την σπουδαιότητα της καινοτομίας και των χρηματοδοτικών εργαλείων αναφέροντας το μεγάλο εμπόδιο της γραφειοκρατίας στην χώρας μας. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει απορρόφηση σε ικανοποιητικό βαθμό των πιστώσεων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση» και στη συνέχεια τόνισε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην απορρόφηση των πιστώσεων και στην υλοποίηση των έργων».
Τέλος, ο Δήμαρχος μιλώντας για την ενέργεια τόνισε πως η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έκανε λόγο για «πιστοποιημένη αυτοκτονική συμπεριφορά» με αφορμή την μη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης εστίασε στην ηλεκτροκίνηση, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων μονάδων που θα έχουν αυτοτέλεια, λέγοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα. Κλείνοντας, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καλογερόπουλος και για την καινοτομία τονίζοντας πως «είμαστε φοβικοί», γι’ αυτό και πρότεινε να υπάρξει ένα σχέδιο με βάθος 20ετίας. «Στην Ελλάδα θέλουμε γάλα, αλλά τρέφουμε τη γελάδα που μας δίνει γάλα για να την φάμε. Η καινοτομία στη χώρα μας είναι σε νηπιακό επίπεδο, αφού δίνουμε στις άλλες χώρες απλόχερα τους καλύτερους παραγωγικούς συντελεστές. Είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε κατά 7% ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων. Την ίδια ώρα λέμε πως γλιτώσαμε την κρίση. Πώς την γλιτώσαμε; Αναγκαζόμενοι να πουλήσουμε χαρακτηριστικά της χώρας μας. Έφθασε η στιγμή να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα για να μπορέσουμε να δώσουμε μέλλον στα παιδιά μας», κατέληξε.
ΒΑΓΙΑ ΠΙΤΕΛΗ: HORIZON EUROPE
Το στέλεχος του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, Βάγια Πιτέλη, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Horizon Europe», το οποίο αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. και στον ηγετικό της ρόλο στην έρευνα και την καινοτομία.
Συγκεκριμένα, η κα Πιτέλη αφού επεσήμανε πως το «Horizon Europe» είναι το 9ο κατά σειρά πρόγραμμα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την έρευνα και την καινοτομία για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ και αποτελεί το διάδοχο του 8ου προγράμματος πλαίσιο Ορίζοντας 2020 (2014-2020) αναφέρθηκε στη δομή του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι δύο από τις μεγαλύτερες θεματικές του περιοχές αφορούν το κλίμα, την ενέργεια και τη βιώσιμη κινητικότητα και τόνισε πως υπάρχουν ανοικτές προκηρύξεις για ενεργειακά έργα (δίκτυα αποθήκευσης, χρήση άνθρακα σε κτίρια και βιομηχανία, τεχνολογίες για μπαταρίες, κ.α.), ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν κι άλλες. «Το Cluster 5 του προγράμματος ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΡΩΠΗ αναμένεται να έχει σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο καθώς έχει προορισμούς που αφορούν στην Κλιματική Επιστήμη, στα Ενεργειακά Συστήματα και Δίκτυα, στην Πράσινη Ενέργεια με πεδίο εφαρμογές σε κτίρια, βιομηχανία και μεταφορές, στη μείωση του αντίκτυπου μεταφορών στην υγεία και το περιβάλλον και στις ασφαλείς, ανθεκτικές πολυτροπικές μεταφορές», τόνισε και προσέθεσε πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις δέκα ευρωπαϊκές χώρες, βάσει των στοιχείων του προηγούμενου προγράμματος HORIZON 2020 στα ερευνητικά προγράμματα με τον τομέα της ενέργειας να κατέχει τη 2η θέση σε συμμετοχές. «Είμαστε αρκετά υψηλά στην Ευρώπη ως προς την αξιοποίηση πόρων και προγραμμάτων», επεσήμανε.
ΑΡΕΤΗ ΜΟΥΡΚΑ: ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ
Η Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας του Δικτύου ΠΡΑΞΗ/ΙΤΕ, Δρ Αρετή Μούρκα παρουσίασε τις υπηρεσίες υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αφορούν στην πληροφόρηση, στη δικτύωση, στη συμβουλευτική και στην εκπαίδευση.
Όσον αφορά στην εκπαίδευση, το Δίκτυο εκπαιδεύει τους ενδιαφερόμενους σε θέματα καινοτομίας, τεχνολογίας και διανοητικής ιδιοκτησίας, στην αξιολόγηση των νομικών, οικονομικών και πολιτισμικών θεμάτων σε διεθνείς συνεργασίες και βοηθά στην ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) και στην οργάνωση επιχειρηματικών ομάδων, ενώ στον τομέα της δικτύωσης, παρέχει υπηρεσίες διασύνδεσης για χρηματοδότηση, φέρνει σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τεχνολογικούς και επιχειρηματικούς εταίρους και βοηθά στην αναζήτηση εταίρων και συνεργαζόμενων ΜμΕ.
«Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, με 30 χρόνια εμπειρίας και παρουσία σε πέντε πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Πάτρα αποτελεί εθνική υποδομή για την υποστήριξη της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποστολή του Δικτύου ΠΡΑΞΗ είναι να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και οργανισμών, συνδέοντας την έρευνα με τη βιομηχανία, προωθώντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, υποστηρίζοντας τη διεθνή συνεργασία», τόνισε η κα Μούρκα και παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων και των δράσεών του, ανάμεσα στα οποία η διαμεσολάβηση του σε επιχειρηματικές συμφωνίες, η παροχή υπηρεσιών σε περίπου 350 επιχειρήσεις ανά έτος, καθώς και η διοργάνωση τουλάχιστον 20 ενημερωτικών εκδηλώσεων.
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ