Καινοτόμες εφαρμογές και βέλτιστες πρακτικές στην εξοικονόμηση ενέργειας μέσω και της ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομειακό Πατρών (ΠΓΝΠ), παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας της 2ης ημέρας των εργασιών του υβριδικού συνεδρίου 11ο Forum Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιουνίου στην αίθουσα Συνεδριάσεων του ΤΕΕ. Τη συνεδρία συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΔΕ, Ευάγγελος Καραχάλιος.
ΦΩΤΗΣ ΣΚΙΑΔΑΣ: «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών, στις δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον και στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην κατεύθυνση της αειφορίας του Ιδρύματος, αναφέρθηκε ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πατρών, Φώτης Σκιαδάς. Όπως είπε, στόχος των «πράσινων δράσεων» που είτε έχουν υλοποιηθεί, είτε έχουν προγραμματιστεί είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, η συμβολή στην αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, η προώθηση της καινοτομίας, η εξοικονόμηση πόρων και η ενίσχυση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Σκιαδά, μεταξύ των ενεργειακών έργων που έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο είναι το κτίριο της Φαρμακευτικής ύψους 9,7 εκατ. ευρώ, η αντικατάσταση των φωτιστικών με led στα αμφιθέατρα, στον οδοφωτισμό και στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου αποδίδοντας εξοικονόμηση ενέργειας έως και 40%, ενώ αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, των Βαρέων, ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, του κλειστού Γυμναστηρίου 850.000 ευρώ, κ.α., ενώ προγραμματίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση των κεντρικών κτιρίων Α και Β ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, του Συνεδριακού Κέντρου 2,8 εκατ. ευρώ και του κτιρίου των προκλινικών λειτουργιών της Ιατρικής ύψους 5,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη μελέτες και για άλλα αντίστοιχα έργα, όπως τα κτίρια της Φυσικής, της Γεωλογίας, της Βιολογίας και του Μαθηματικού, της Χημείας και των δύο μεγάλων αμφιθεάτρων, με την αναζήτηση και της απαραίτητης χρηματοδότησης. Ακολούθως ο κ. Σκιαδάς, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στη δημιουργία του μεγάλου Περιαστικού Πάρκου που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 1 εκατ. ευρώ στα υποέργα του, ενώ όπως είπε, το Πανεπιστήμιο έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης ή βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης μελετών για τουλάχιστον τρία ακόμη θεματικά πάρκα (Πάρκο των Αισθήσεων, των Αρωμάτων και του Αέρα), του αίθριου του Συνεδριακού, της Πρυτανείας και του Πάρκου της Ειρήνης. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εθελοντική ομάδα «Εθεξις», η οποία όπως είπε, δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει τον εθελοντισμό ως τρόπο ζωής, έκφρασης και νοοτροπίας για τους φοιτητές στο πανεπιστήμιο. Μέσα από τις δράσεις της σκοπός είναι οι φοιτητές να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους τόσο εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και εκτός, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για να εξελιχθούν σε ενεργούς πολίτες.
Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη χρήση των ΑΠΕ, λέγοντας πως εξαιτίας της έλλειψης πιστώσεων βρίσκεται σε βρεφικό στάδιο, ωστόσο σκοπός είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κτιρίων, θερμοκηπίων, κι αλλού. «Υπάρχει τεχνογνωσία και διάθεση, όμως μας λείπουν οι πιστώσεις. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσουμε το έργο μας», κατέληξε ο κ. Σκιαδάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΚΟΣ: ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
«Το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου μας είναι πολλά περισσότερα από ενεργειακό. Είναι γενικότερης αναβάθμισης του Ιδρύματος», τόνισε ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Παναγία η Βοήθεια» Δημήτρης Μπάκος, ο οποίος παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των κτιριακών υποδομών του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο είναι «γερασμένο», καθώς χτίστηκε το 1988 και από τότε δεν είχαν γίνει έργα ουσιαστικής συντήρησης των κτιριακών του υποδομών. Όπως είπε, ο κ. Μπάκος, η σύμβαση για το έργο ύψους 6,5 εκατ. ευρώ υπεγράφη στις 2/12/2021 και αφορά στα κτίρια A, B, C και Μ, τα οποία αποτελούν βασικό μέρος των κτιριακών υποδομών, καθώς φιλοξενούν περισσότερους από 600 θαλάμους νοσηλείας, ενώ σκοπός είναι η μείωση της ενεργειακής δαπάνης κατά 30%. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου περιέγραψε τις προβλεπόμενες εργασίες, μεταξύ των οποίων η κατασκευή θερμομονωτικού κελύφους, η αποκατάσταση φθορών στο οπλισμένο σκυρόδεμα, η αντικατάσταση των κουφωμάτων, η μόνωση κα στεγάνωση των θαλάμων, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης- ψύξης, κ.α.
Συγκεκριμένα, οι κυριότερες εργασίες αφορούν:
Οικοδομικές εργασίες
– Κατασκευή θερμοπρόσοψης στις εξωτερικές επιφάνειες των θερμαινόμενων χώρων και αντιρηγματικού σοβά στις υπόλοιπες επιφάνειες του κατακόρυφου κελύφους τριών κτιρίων.
– Αντικατάσταση της στεγάνωσης και προσθήκης θερμομόνωσης στα δώματα δύο κτιρίων Β και C.
– Αντικατάσταση του συνόλου των εξωτερικών πεπαλαιωμένων κουφωμάτων τριών κτιρίων από σύγχρονα με θερμομονωτικές ιδιότητες.
Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες
– Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/κλιματισμού τριών κτιρίων.
– Ηλιοθερμικό συγκρότημα με 550 τ.μ. ηλιακών συλλεκτών και 8 θερμοδοχείων νερού χωρητικότητας 5.000 έκαστο ήτοι 40.000 λίτρων και διασύνδεση αυτών με τις αντλίες θερμότητας ως συμπληρωματική πηγή.
– Αντικατάσταση και αναβάθμιση Κεντρικών Κλιματιστικών Μονάδων σε τρία κτίρια.
– Αντικατάσταση λαμπτήρων φθορισμού με LED σε τρία κτίρια.
– Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης κτιρίων και τοποθέτηση ρυθμιστών στροφών στους κυκλοφορητές νερού ψύξεως/θερμάνσεως.
– Νέος ατμολέβητας δυναμικότητας 8 τόνων ατμού/h
– Αντλία θερμότητας ψύξης/θέρμανσης, αναβάθμιση
«Οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας είναι πάντα ιδιαίτερα σημαντικές. Το έργο αναβάθμισης του νοσοκομείου μας δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά ένα νέο νοσοκομείο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάκος και ευχαρίστησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν στην κατεύθυνση να μπει σε τροχιά το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται με 6,5 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 με φορέα υλοποίησης την εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.».
Γιώργος Πανέτας: Νεt metering, ένα καινοτόμο έργο
Τις ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων και βιομηχανιών που προσφέρει η εταιρεία ΑΙΘΗΡ Εφαρμογές παρουσίασε στη συνέχεια, ο Διευθυντής, Γιώργος Πανέτας εστιάζοντας στο έργο Net Metering, το οποίο όπως είπε προσφέρει σταδιακά ενεργειακή αυτονομία, δίνοντας στο χρήστη τον έλεγχο του κόστους ενέργειας. «Το Νet Μetering επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που παράγει το φωτοβολταϊκό του σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πανέτας εξήγησε πως η εταιρεία αποφάσισε να προσεγγίσει ολιστικά τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτιρίου, με δεδομένο ότι είναι οδηγία της Ε.Ε. από το 2026 όλα τα κτίρια άνω των 250 τ.μ. να έχουν ενεργειακή αυτοτέλεια μέσω Φ/Β. «Το Net Metering είναι ένα έργο που οδηγεί σε μείωση του κόστους ενέργειας άνω του 80%, ενώ δίνει τη δυνατότητα αυτοδιαχείρισης. Η εταιρεία μας προσφέρει ένα ευρύ πλαίσιο υπηρεσιών, όπως ενεργειακή μελέτη καθορισμού των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης με επί τόπου αυτοψία και, παράλληλα, συζήτηση με τους υπευθύνους σχετικά με τις μελλοντικές ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια, κατάθεση πλήρους φακέλου αδειοδότησης και παρακολούθησης της διαδικασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ έως την έγκριση της αίτησης, μελέτη και κατασκευή του Φ/Β Σταθμού και εγκατάσταση Net Metering «με το κλειδί στο χέρι», συντήρηση και παρακολούθηση της λειτουργίας της εγκατάστασης αλλά και εξατομικευμένες υπηρεσίες ανάλογα με τις ανάγκες», τόνισε και ανακοίνωσε πως σύντομα θα λειτουργήσει και στην Πάτρα για όλη τη Δυτική Ελλάδα γραφείο για την συντήρηση των συστημάτων.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, ο κ. Πανέτας επεσήμανε πως με την εγκατάσταση Net Metering η επιχείρηση απολαμβάνει, μηδενική χρέωση για το ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον έχει γίνει σωστή ενεργειακή μελέτη, πρόσθετη εξοικονόμηση λόγω της μη χρέωσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ) για την ποσότητα της ενέργειας που παρήγαγε και κατανάλωσε, σταθεροποίηση του λειτουργικού κόστους διατηρώντας το ανεπηρέαστο από τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική ευαισθησία της, ενώ όπως εξήγησε ο χρόνος απόσβεσης του κόστους εγκατάστασης κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο λειτουργίας της κάθε επιχείρησης (με τις σημερινές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης κυμαίνεται από 1 έως 2,5 έτη μόλις!) και ενημέρωσε και για τη δυνατότητα ενεργειακού συμψηφισμού.
Στέλιος Κουτρουμπίνας: Απόκριση ζήτησης και ευελιξία στα φορτία
Τα ευέλικτα φορτία ευρείας χρήσης για να καταστεί αποτελεσματική η απόκριση ζήτησης, παρουσίασε από την πλευρά του, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της MEAZON A.E, Στέλιος Κουτρουμπίνας, λέγοντας πως «η απόκριση ζήτησης είναι ένα νέο ζήτημα που η χώρα μας δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει». Aρχικά, ο κ. Κουτρουμπίνας κάνοντας μια αναφορά στην MEAZON A.E. τόνισε πως στόχος της εταιρείας είναι να υποστηρίζει την διαχείριση ευφυών κτιρίων & πόλεων, να κάνει τη διαχείριση ενέργειας εύκολη και προσιτή, καθώς και να σχεδιάζει και να παράγει στην Ελλάδα μετρητές και ελεγκτές ενέργειας με μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μικρό μέγεθος, ευκολία εγκατάστασης, ενσωματωμένη λογική, ελαχιστοποίηση εύρους ζώνης δεδομένων, ασύρματη επικοινωνία και χαμηλό συνολικό κόστος ιδιοκτησίας, σε μια ολοκληρωμένη, ασφαλή και επεκτάσιμη πλατφόρμα. «Η Meazon οδηγεί την εξέλιξη της τεχνολογίας της ενεργειακής διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο με την χρήση τεχνολογιών του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT). Με αυτόν τον τρόπο στηρίζει τις επενδύσεις σε ενεργειακή εξοικονόμηση & αποδοτικότητα. Ιδρύθηκε το 2013 έχοντας ως στόχο να φέρει τα πλεονεκτήματα των αναδυομένων τεχνολογιών IoT στον ενεργειακό τομέα. Η εταιρεία προσφέρει μία IoT πλατφόρμα περιλαμβανομένων μετρητών και ελεγκτών που παράγονται από την Meazon, που έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει και να ελέγξει ηλεκτρικά φορτία διαφόρων ειδών (π.χ. οικιακά, βιομηχανικά, κτιριακά, οδοφωτισμό, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, κλπ.) σε συνδυασμό με αισθητήρες και να συλλέξει δεδομένα χρησιμοποιώντας υπάρχουσες και αναδυόμενες τεχνολογίες ασύρματες μετάδοσης οικονομικά, αποδοτικά και με ασφάλεια, σε υποδομές στο cloud ή τοπικά. Κατόπιν, τα δεδομένα επεξεργάζονται κάνοντας χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και στατιστικής για την υποστήριξη εμπορικών και οικονομικών αποφάσεων.
Η Meazon είναι πλήρως δεσμευμένη στο να συνεισφέρει στην δημιουργία αξίας για τους πελάτες της αλλά και σε ένα πιο πράσινο πλανήτη κεφαλαιοποιώντας τις πολιτικές της σχετικά με την τεχνολογία, περιβάλλον και ποιότητα», τόνισε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και κυρίως στο Utility Transformation που ξεκίνησε από τα έξυπνα κτίρια και εξαπλώθηκε στις έξυπνες πόλεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία της εταιρείας με την Πορτογαλία, η οποία απέκτησε πρωτόκολλο για τη λειτουργία έξυπνων συστημάτων στον οδοφωτισμό, ενώ όπως είπε, η MEASON A.E. έχει κατασκευάσει τον μικρότερο τριφασικό, ψηφιακό μετρητή ενέργειας. Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμπίνα, η εξισορρόπηση ισχύος ανάμεσα στη παραγωγή ηλεκτρισμού και τους καταναλωτές είναι η ικανότητα των καταναλωτών να ελέγχουν πότε και πώς χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες, γι’ αυτό και εστίασε στα ευέλικτα φορτία ευρείας χρήσης που αν αποσυνδεθούν μπορούν να συμβάλουν στην αυτόματη ρύθμιση των δυνατοτήτων του δικτύου. Μεταξύ αυτών είναι ο θερμοσίφωνας, οι αντλίες θερμότητας, οι αντλίες πισίνας, κ.α, ενώ χαρακτήρισε ως τη «χαρά της απόκρισης ζήτησης» το ηλεκτρικό όχημα.
Δημήτρης Δημόπουλος: « Κατοικίες με σχεδόν μηδενικό κόστος ενέργειας»
Η συνεδρία έκλεισε με την εισήγηση του Δημήτρη Δημόπουλου από τις Enervillas, ο οποίος παρουσίασε την ιδέα και την κατασκευή των μοναδικών αυτών nZEB κτιρίων, επισημαίνοντας πως χάρη στο σχεδιασμό τους έχουν σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση για χρήση ψύξης- θέρμανσης. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των κατοικιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης μεταξύ των οποίων η θερμική άνεση, η ποιότητα του αέρα, το ελάχιστο κόστος συντήρησης, οι ελάχιστες καταναλώσεις, κ.α. «Όταν έχουμε ένα διάτρητο κτίριο όσες μονώσεις κι αν κάνουμε δεν θα αποδώσουν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενες στα καινοτόμα χαρακτηριστικά των Enervillas που βρίσκονται στον Αλισσό, εστίασε στις smart λειτουργίες, στην παροχή φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, επισημαίνοντας πως είναι το πρώτο παθητικό κατάλυμα στην Ελλάδα με μηδενικές εκπομπές Co2, χωρίς υγρασία, χωρίς αλλεργίες και με τη δυνατότητα διαχείρισης του σπιτιού μέσω smartphone. «Οι Enervillas στον Κάτω Αλισσό είναι το μοναδικό κατάλυμα Nzeb στην Ελλάδα και ένα από τα μόνο 32 σε όλο το κόσμο! Επίσης, είναι το 1ο τουριστικό κατάλυμα στην Ελλάδα που λειτουργεί σε ετήσια βάση ως Ανθρακικά Ουδέτερο, όπως επίσης και το πρώτο τύπου βιλλών στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε ως Αειφόρο κατά Earthcheck Evaluate Plus. Ακόμη έχουν βραβευτεί στα Tourism Awards 2019 στην κατηγορία «PEOPLE & BRANDING / Ορθολογική διαχείριση ενέργειας» και διαθέτουν Certified Passive House», τόνισε και προσέθεσε πως οι τουριστικές κατοικίες είναι πλήρως εργονομικές προσβάσιμες και για ΑΜΕΑ και έχουν σχεδιαστεί με το πρότυπο “Passive House” , όπου αποδεδειγμένα επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 90% σε σύγκριση με τις συμβατικές κατασκευές. «Έχοντας ελαχιστοποιήσει τις ανάγκες μας έχοντας μέγιστη άνεση διαβίωσης , με την προσθήκη φωτοβολταικών πάνελ υπάρχει περίσσεια ενέργειας . Σε όλες τις φάσεις κατασκευής αλλά και λειτουργίας του καταλύματος το περιβάλλον έχει προνομιακή θέση , από την διαχείριση των σκουπιδιών με ανακύκλωση έως τον βιολογικό καθαρισμό και την εξοικονόμηση του νερού», είπε.
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ