Το Πολύεδρο και οι εκδόσεις Ένεκεν, παρουσιάζουν το βιβλίο «Ρομανό Τσορουπέ» του Βασίλειου Χριστόπουλου το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 8:00 το βράδυ στον κήπο.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν μαζί με το συγγραφέα, Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλευτής Σύριζα –Τομεάρχης Πολιτισμού, Αργύρης Αρχάκης, καθηγητής Κοινωνιογλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Νάντια Κουλουμπή, γιατρός-μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών και ο Γιώργος Γιαννόπουλος, εκδότης Ένεκεν.
Το Ρομανό Τσορουπέ (Τσιγγάνικη Φτώχεια) περιέχει εννιά διηγήματα εμπνευσμένα από τη ζωή των Ρομά. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, «οι ήρωες των εννιά διηγημάτων δεν είναι οι αδούλωτοι και ελεύθεροι Τσιγγάνοι του Ρομαντισμού. Που αδιαφορούν για το αύριο, που τους αρέσει να βρίσκονται on the road, που γλεντοκοπάνε με κάθε ευκαιρία. Είναι άνθρωποι της ανάγκης, που ζουν και κυκλοφορούν στο κοινωνικό περιθώριο, «διαφανείς» και «αόρατοι». Συνεχώς πρέπει να μηχανεύονται τρόπους για την καθημερινή τους επιβίωση. Πολλοί δεν τα καταφέρνουν χωρίς τις πανάρχαιες τέχνες: ζητιανιά και κλεψιά, «ντιλεμένκο» και «τζορνιπέ».
«Με μια γραφή ωριμότητας και σπάνιας ευαισθησίας ο συγγραφέας σκύβει και δίνει φωνή σε ένα από τα πιο δοκιμασμένα και τραγικά παραμελημένα μέλη της ελληνικής κοινωνίας. Υψώνει την φωνή του και δίνει φωνή στους φτωχούς, στους ύστατους, στους ανέγγιχτους, στους τσιγγάνους, στους Ρομά. Καθώς η κοινωνία μας δοκιμάζεται από την κρίση και την λεηλασία, όπου οι ανυπεράσπιστοι και οι ύστατοι είναι τα πρώτα και παντοτινά θύματα ο Βασίλης Χριστόπουλος αρθρώνει τον λόγο της αυθεντικής λογοτεχνίας που υπερασπίζεται τον άνθρωπο». (Γ.Γιαννόπουλος –Εκδότης Ένεκεν)
Ο Βασίλειος Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1969-1975) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Ζει μόνιμα στην Πάτρα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δοκίμια για την τέχνη, κείμενα για το Θέατρο Σκιών, μικρά πεζογραφήματα, νουβέλες, τέσσερα μυθιστορήματα και κείμενα πολιτικής κριτικής σε ζητήματα επικαιρότητας.