Πρακτικά παραδείγματα και καλές διεθνείς πρακτικές, προκειμένου -οι ΜμΕ της περιοχής, επιχειρήσεις και παραγωγοί που ασχολούνται με την γεωργία- να σταθούν όρθιες στον ανταγωνισμό μέσα από τις νέες τεχνολογίες και την εξειδίκευση, περιελάμβαναν οι πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που έγιναν κατά την 2η εκδήλωση – συνεδρία του «1ου Συνεδρίου IMPACT 2022».
Την εκδήλωση με αντικείμενο το «Οικοσύστημα μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Ελλάδα», χαιρέτισε κατά την έναρξή της ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Στύλιος, αναφερόμενος στο έργο του ΥπΑ.Α&Τ. για τη διασύνδεση της καινοτομίας και της έρευνας με την ανάπτυξη της γεωργίας και του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
«Η Καινοτομία απαιτεί εκπαίδευση και συνεργασίες, ευρείες και ολιστικές, που θα φέρουν κοντά έρευνα και παραγωγή, με τη στήριξή μας» τόνισε ο κ. Στύλιος ΚΑΙ συνέχισε «Δίνουμε έμφαση και στην προσπάθεια να φέρουμε σε επαφή παραγωγούς και αγρότες και κτηνοτρόφους, με εξειδικευμένους επιστήμονες ενώ χρηματοδοτούμε, με 60 εκατ. ευρώ, την παροχή ειδικών υπηρεσιών στους παραγωγούς μας, έτσι ώστε νέοι και υφιστάμενοι παραγωγοί να βελτιώσουν την συνολική απόδοση των εκμεταλλεύσεων τους ή τη θέση για τις επιχειρήσεις τους».
«Τεχνολογία και παροχή εξειδικευμένων συμβούλων είναι το κλειδί για την πραγματοποίηση βιώσιμων επενδύσεων σε πρωτογενή τομέα και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων», είπε ο κ. Στύλιος.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Χάρης Ανδρικόπουλος, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας επεσήμανε ότι στόχος των θεσμικών φορέων είναι η ανάπτυξη της ‘επιχειρηματικότητας ευκαιρίας’ και όχι της λεγόμενης ‘επιχειρηματικότητας ανάγκης’, υποστηρίζοντας ότι «στην Πάτρα σήμερα, για τις επιχειρήσεις, το ισχυρό χαρτί μας είναι το Πανεπιστήμιο».
«Παράγοντας δυσκολίας για την περιοχή είναι ότι το σύνολο των μικρών επιχειρήσεων δυσκολεύεται να παρακολουθήσει την τεχνολογική επανάσταση. Απόφαση της Ε.Ε. είναι ‘πρώτα οι μικροί’ και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με τους πόρους που παρέχονται, περιλαμβάνονται σε αυτή τη στρατηγική» σύμφωνα με τον κ. Ανδρικόπουλο.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Πρώτος επίσημος ομιλητής ήταν ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας MEAZON Α.Ε. Η εταιρεία αναπτύσσει μια σειρά από λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων (νερού) με ‘έξυπνους μετρητές’ και αισθητήρες, μια γκάμα προϊόντων που συμβάλει στην προστασία του φυσικού πλούτου και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, σε δύσκολες μάλιστα συνθήκες όπως σημερινή.
«Έχοντας την τεχνογνωσία από τον μετρητή και την χρήση της ασύρματης τεχνολογίας, συνεργαζόμενοι, μπορεί να βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου φόρτισης Ι.Χ., στηρίζοντας το μέλλον της ηλεκτροκίνησης» τόνισε ο κ. Κουτρουμπίνας.
Με την εταιρεία Μυτιληναίος η οποία θα αξιοποιήσει τεχνολογία παραγόμενη από την ‘MEAZON Α.Ε.’, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, προχωρά σήμερα στην αντικατάσταση 12,5 χιλιάδων λαμπτήρων με λαμπτήρες LED νέας τεχνολογίας (ενεργειακής εξοικονόμησης).
Ακολούθησε ο Βασίλης Τουντόπουλος, Managing Partner της «MPDO Management Consultants». «Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι ένα στάδιο μεταξύ σπουδών και μεγάλης επιχειρηματικότητας», τόνισε, αναφερόμενος στην συνέχεια στον κομβικό ρόλο της Συμβουλευτικής και των Κόμβων Επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη των ΜμΕ, ιδιαίτερα των νεοφυών επιχειρήσεων. Ο ομιλητής κατέθεσε και δύο προτάσεις για την στήριξη μιας προσπάθειας σύνδεσης της καινοτομίας με την παραγωγικότητα, την
@ πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις και για τα μεταπτυχιακά και
@ την επιδοτούμενη εργασία στην βιομηχανία σε νέους κατόχους διδακτορικών.
Τέλος ο Βαγγέλης Τσιμπλοστεφανάκης , διαχειριστής της “THINK SMART ΙΚΕ” αποτίμησε τη συνεισφορά χρηματοδοτικών εργαλείων («Αναπτυξιακός», «Π.Α.Α. 2014-2020») που χρησιμοποιούνται στα πλαίσια του Οικοσυστήματος των μικρών επιχειρήσεων, με ορίζοντα και τις προοπτικές ανάπτυξής του.
Μεγάλες ασθένειες για τα προγράμματα και δράσεις που στοχεύουν στην σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, μέσα από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, σύμφωνα με τον ομιλητή, η γραφειοκρατία και εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες.
Στην ενέργεια η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική για την επιβίωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ομιλητή, η χώρας μας για χρόνια βρέθηκε στην «γκρι ζώνη», χωρίς δράσεις και προγράμματα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση.
«Στην περιοχή μας έγινε το πρώτο ‘big bang’ στην Περιφέρεια για τη δημιουργία ενός Οικοσυστήματος καινοτόμων μικρών τεχνολογικών επιχειρήσεων, είναι στο χέρι των φορέων να γίνουμε οι πρώτοι, απαιτούνται όμως συνέργειες» κατέληξε ο ομιλητής, τονίζοντας την ανάγκη για ενίσχυση της δικτύωσης και της καινοτομίας στην περιοχή.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις συνέδρων, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα της «Γ» Τέτα Γιαννάρου.