To επίκαιρο θέμα που «απαντά» στο πως θα αντιμετωπίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση, τα οποία πιέζουν ασφυκτικά το σύνολο της κοινωνίας, ηλθαν στο επίκεντρο της συνεδρίας με θέμα «Ενεργειακές Κοινότητες» ο ρόλος και η αξιοποίησή τους στο πλαίσιο του 11ου Forum Ενέρεγιας 2022
Αυτή, άλλωστε, ήταν και η στόχευση του σημνατικότερου πολυσυνεδρίου- θεσμού για την Ενέργεια στη Δυτική Ελλάδα , που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλους φορείς, τόσο υβριδική μορφή, όσο και με φυσική παρουσία στο χώρο συνεδριάσεων του ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα.
Όπως τονίστηκε από το σύνολο των ομιλητών οι επονομαζόμενες Ενεργειακές Κοινότητες (Ε. Κοιν.) αποτελούν εργαλεία προστασίας και ενεργειακής ανεξαρτησίας των τοπικών κοινωνιών και μοχλός ανάπτυξης αλλά και δίκαιης μετάβασης για το μέλλον.
Η προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, και η προώθηση της βιωσιμότητας, αποτελούν τους βασικούς άξονες των Ενεργειακών Κοινοτήτων, με τις οποίες ενισχύεται η ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία, και προάγεται η ενεργειακή αποδοτικότητα στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Σε ρόλο συντονιστή ο εκδότης του «Σ.Ε.» Παναγιώτης Γιαλένιος, ο οποίος μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλλεται για την μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και την αξιοποίηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόνισε ότι έχουν τα παραδείγματα καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί στην χώρα μας και στην περιοχή με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Αναστάσιος Καραμέρος: «Σημαντικό εργαλείο με κοινωφελή χαρακτήρα»
«Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ένα εργαλείο που έχει σημαντική δυναμική τόσο για τον κοινωφελή του χαρακτήρα, όσο για τη στήριξη που παρέχει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κάθε περιοχή», ανέφερε εισαγωγικά ο Αναστάσιος Καραμέρος, Επιμελητής Μόνιμης Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών ΤΕΕ/ΤΔΕ, εστιάζοντας την ομιλία του στο νομικό υπόβαθρο των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
Όπως είπε, στην Ευρώπη υπάρχουν 3.500 συνεταιρισμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ενώ στην Ελλάδα έχουμε σήμερα 409 ενεργειακές κοινότητες, οι περισσότερες εξ αυτών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναφέρθηκε στον ορισμό της «ενεργειακής κοινότητας πολιτών» σημειώνοντας ότι «πρόκειται για νομική οντότητα που βασίζεται σε εθελοντική και ανοικτή συμμετοχή και τελεί υπό τον έλεγχο εταίρων ή μελών, φυσικά πρόσωπα, τοπικές αρχές (συμπεριλαμβανομένων των Δήμων) ή μικρές επιχειρήσεις με πρωταρχικό σκοπό να παρέχει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε επίπεδο κοινότητας για τα μέλη ή εταίρους της ή τις τοπικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται και όχι να παράγει οικονομικά κέρδη. Επίσης, μπορεί να δραστηριοποιείται στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές αλλά και στην παροχή άλλων υπηρεσιών προς τους εταίρους και τους πολίτες της ενεργειακής κοινότητες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε κοινωφελή χαρακτήρα στις Ενεργειακής Κοινότητας και τα κέρδη να επιστρέφουν στην κοινότητα».
Αναφερόμενος στην ελληνική νομοθεσία Ν 4513/2018, ο κ. Καραμέρος τόνισε πως «η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ενσωμάτωσαν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά ορίζεται η ΕΚ ως αστικός συνεταιρισμός αποκλειστικού σκοπού με στόχο:
– την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και της καινοτομίας στον ενεργειακό τομέα, – την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας
– την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας ιδιαίτερα σε νησιωτικούς δήμους
-την βελτίωση της δραστηριοποίησης στους τομείς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».
Όσον αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες αυτές επικεντρώνονται στην παροχή ενέργειας όπου η κοινότητα αναλαμβάνει τον ρόλο του παραγωγού ή του προμηθευτή αλλά και σε υπηρεσίες για την αύξηση της ενεργειακής ευαισθητοποίησης π.χ. δημιουργία ενός κοινοτικού κήπου, στην από κοινού αγορά και συντήρηση κοινόχρηστων περιουσιακών στοιχείων πχ. από φωτοβολταϊκά ταράτσας μέχρι συλλογική αγορά μονωτικών υλικών για τη μείωση της κατανάλωσης, κ.α.
Αναφέρθηκε στα οφέλη, τα οποία όπως είπε είναι: α) κοινωνικά, όπως η δημιουργία τοπικών ευκαιριών απασχόλησης που αποτρέπει την μετανάστευση, έχουν την κυριότητα και την εξουσία στην λήψη αποφάσεων σχετικά με την παραγωγή και τον εφοδιασμό της ενέργειας, ευαισθητοποίηση σε θέματα κλίματος και ενέργειας, καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασίας, δημιουργίας ενεργειακής ανεξαρτησίας και τοπικής ασφάλειας εφοδιασμού, και β) περιβαλλοντικά, κυρίως αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τοπικό επίπεδο.
Υπογράμμισε πως έχει ήδη εκπονηθεί έρευνα για τις Ενεργειακές Κοινότητες σε 53 χώρες της Ευρώπης και σύντομα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.
Κλείνοντας ανέφερε πως για την εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου η Ε.Ε. απαιτούνται: 1) Εναρμόνιση του ορισμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων και αποσαφήνιση των αλληλεπιδράσεων με πολίτες και τους διαχειριστές συστημάτων διανομής ενέργειας, 2) εξορθολογισμός της μορφολογίας των υπηρεσιών και να εντείνουμε τον κοινωφελή χαρακτήρα τους ώστε να είναι ο οδηγός για το μέλλον και 3) επανεξέταση των εργαλείων επιχειρησιακής υποστήριξης και δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα χρηματοδότησης για περαιτέρω ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων.
Νίκος Μανέτας: «Η πρόκληση για την περιοχή μας είναι μεγάλη»
Σε ανασκόπηση της κατάστασης στην χώρα μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προέβη ο Νίκος Μανέτας μέλος του ΤΕΕ/ΤΔΕ ξεκινώντας από τις πιλοτικές δράσεις της ΔΕΗ και φθάνοντας στις ενεργειακές κοινότητες.
«Οι πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις έγιναν με νόμο του 1985, όπου έγινε η εμφάνιση των πρώτων μικρών υδροηλεκτρικών έργων και αιολικών, κυρίως από μεγάλες εταιρείες και κάποιους ΟΤΑ. Χρονικά ορόσημα στις νομοθεσίες για μαζική συμμετοχή ήταν το 1994 και το 2006, οπότε ξεκίνησε πληθώρα αιτήσεων για κατασκευή Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων εις βάρος άλλων τεχνολογιών. Αυτό οφείλετο στην γρήγορη και φθηνή αδειοδοτική διαδικασία. Οι πρώτοι φάκελοι το 2008 χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν όταν για υδροηλεκτρικά και αιολικά έργα η αδειοδότηση απαιτούσε πάνω από 8 χρόνια. Σημαντικό ήταν και το κόστος, καθώς ήταν πιο φθηνό και πιο εύκολη η εγκατάσταση αλλά και η χωροθέτησή του. Το 2009 εμφανίστηκε το ειδικό πρόγραμμα για κατασκευή φωτοβολταϊκων στις στέγες, το οποίο απευθυνόταν ιδιώτες, καταναλωτές και αφορούσε σε κατοικίες. Τότε, η αρχική τιμή πώλησης ήταν 55 λεπτά και η κατανάλωση κόστιζε 15 λεπτά, παρόλο αυτό δεν υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση, πόσο μάλλον όταν οι τράπεζες έδιναν χρηματοδότηση και χωρίς εξασφαλίσεις και απολάμβανε τα κέρδη».
Ο κ. Μανέτας αναφέρθηκε στην «δυσπιστία του κοινού», που ήταν ένας λόγος που δεν αναπτύχθηκε το πρόγραμμα μαζί με τους αστικούς μύθους για ραδιενέργεια, ακτινοβολία, κ.ά. Και προσέθεσε: «Δυστυχώς, επαληθεύτηκαν οι φοβίες για ακύρωση συμβάσεων και τιμών πώλησης καθώς η κρατική διοίκηση αποδείχθηκε ανακόλουθη και αυτό συνεχίζεται ακόμα και στις μέρες. Έτσι, το 2010-11 υπήρξε καθολική παύση αποδοχής νέων αιτημάτων για ΑΠΕ από την ΡΑΕ, καθώς επίσης μονομερής τροποποίηση των συμβάσεων με μείωση της τιμής πώλησης- κάτι που είναι απαράδεκτο και ήταν κάτι που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί».
Σήμερα, παρατήρησε ότι «υπάρχει πληθώρα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων στην αγορά, κυρίως λόγω της απλής αδειοδότησης και της αμφιβολίας για δέσμευση ηλεκτρικού χώρου. Ωστόσο, έχουν επεκταθεί αρκετά τα αιολικά πάρκα και έχουν γίνει βήματα στα υδροηλεκτρικά, όμως, δυστυχώς το κράτος δεν έχει προχωρήσει το χωροθετικό και δεν έχει θέσει όρια στις τεχνολογίες».
Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέφερε πως «είναι θετικό ο ενεργειακός συμψηφισμός που έχει θεσπιστεί, ενώ τόνισε πως οι ενεργειακές κοινότητες παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη. «Η συντριπτική πλειονότητα στην χώρα μας αφορά ενεργειακές κοινότητες από επενδυτικά σχήματα και εταιρείες που έχουν εκμεταλλευτεί την νομοθεσία. Δυστυχώς, η νομοθεσία δεν έχει εφαρμόσει μέτρα να εμποδίζει την πώληση εταιρικών σχημάτων και μεριδίων, ενώ θα έπρεπε να είχε θέσει αυστηρά εμπόδια στη διανομή κερδών γιατί ο πρωταρχικός σκοπός τους ήταν κοινωφελές».
Κλείνοντας, πρότεινε στους ΟΤΑ «να στρέψουν το βλέμμα τους στις ΕΚ διότι δημιουργούνται θέσεις εργασίας, έχει πολλά οφέλη για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, συνεισφέρει στην μείωση και εξοικονόμηση του κόστους κατανάλωσης ενέργειας, κ.ά. Η πρόκληση για την Πελοπόννησο και την περιφέρειά μας όπου το δίκτυο υψηλής τάσης είναι κορεσμένο, είναι μεγάλη για το πώς θα εξελιχτεί μια ενεργειακή κοινότητα».
Βασίλειος Χατζιάρας: «Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για το νησί της Χάλκης»
Στα οφέλη που έχουν προκύψει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Χάλκης Κάλχιον (ChalkiOn) αναφέρθηκε ο Βασίλειος Χατζιάρας, Επιστημονικός Συνεργάτης Δημάρχου Χάλκης και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ενεργειακής Κοινότητας Χάλκης Κάλχιον (ChalkiOn), περιγράφοντας πως έφθασαν από την οραματική ιδέα στην υλοποίηση.
Περιέγραψε βήμα βήμα τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να ιδρυθεί η Ενεργειακή Κοινότητα στην οποία συμμετέχει η Δημοτική Αρχή και 143 ιδιώτες και φορείς, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που δίνει περιθώρια για αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.
Στο νησί της Χάλκης, όπως είπε, η κατανάλωση ενέργειας των Μελών της Ενεργειακής Κοινότητας “ChalkiON”, συμψηφίζεται με την παραγωγή ενέργειας από το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1MW, το οποίο είναι ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για όλη τη διάρκεια του χρόνου, με αποτέλεσμα τη μείωση του λογαριασμού ρεύματος των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας.
«Το ζητούμενο είναι να παρθούν αποφάσεις γρήγορα και μεθοδικά. Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση ώστε κάθε ιδιώτης να αντιληφθεί τα οφέλη που προσφέρει μια τέτοια επένδυση όχι μόνον από οικονομικής άποψης αλλά και περιβαλλοντικής», τόνισε.
Αναφέρθηκε και στα εμπόδια που συνάντησαν, τα οποία απαρίθμησε ως εξής: σύνθετη και επαναληπτική νομοθεσία, μη συντονισμός των υπηρεσιών, ανεπαρκής γνώση της κείμενης νομοθεσίας, ανεπαρκείς ψηφιακές υποδομές, ασάφεια στην λίστα των προαπαιτούμενων, έλλειψη προσωπικού, θερινή περίοδος λόγω αδειών, επάρκεια στελεχών στην κοινότητα, παραπληροφόρηση (για προβλήματα ακτινοβολίας, ραδιενέργειας) και μικρή όχληση αρχικά η οποία όμως σε βάθος χρόνου σηματοδοτεί την αναβάθμιση της περιοχής.
Ωστόσο, εστίασε στα σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε σε αναμονή της μείωσης του κόστους ενέργειας στα μέλη της κοινότητας με πάροχο τη ΔΕΗ (μέσα στον Ιούλιο περιμένουμε τη μηδενική χρέωση) και σύντομα και με άλλους παρόχους. Επίσης, είναι υπό διερεύνηση η δημιουργία νέων μονάδων ΑΠΕ, μονάδα εκμετάλλευσης κυματικής ενέργειας με την υποστήριξη της ΝESO), μικρά αιολικά πάρκα ανοικτά ως πηγή εσόδων, παράκτια αιολικά πάρκα ένα φιλόδοξο project, διερεύνηση συστημάτων αποθήκευσης, ενώ προχωράμε σε δράσεις για συστήματα βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης στις εγκαταστάσεις των μελών, λύσεις μέσω κινητικότητας καθώς επίσης σε δράσεις στο πρόγραμμα LIFE».
Συμπερασματικά τόνισε πως «για να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μια Ενεργειακή Κοινότητα χρειάζεται καλή προετοιμασία, επάρκεια προσωπικού και πόρων και ενημέρωση για τα ενεργειακά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική κοινωνία».
Δημήτρης Κατσαπρακάκης: «Μινώας», ένα πρότυπο ενεργειακή μετάβαση»
Με στόχο η «Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα», να αποτελέσει πρότυπο ενεργειακής μετάβασης όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για όλη τη χώρα, οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το εγχείρημα εργάζονται σκληρά για να υλοποιήσουν έργα που θα εξασφαλίσουν εξοικονόμηση κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής.
Για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το 2019 μέχρι και το 2021, προκειμένου να στηθεί η Ενεργειακή Κοινότητα Αλκαλοχωρίου, η μεγαλύτερη σ’ όλη την Περιφέρεια της Κρήτης και η δεύτερη σε όλη τη χώρα, μίλησε ο Δημήτριος Κατσαπρακάκης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο με θέμα: «Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα. 2019 – 2021: δύο χρόνια δρόμος».
Η Μινώα Ενεργειακή είναι ένας συνεταιρισμός από ιδιώτες και τοπικές επιχειρήσεις, ο οποίος έχει καταφέρει να έχει ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, προωθώντας ταυτόχρονα την αειφορία και την αλληλέγγυα οικονομία, αξιοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο της περιοχής, εξασφαλίζονται σημαντικές αποδόσεις.
Αναφερόμενος στο ξεκίνημα, είπε: «Δύο άνθρωποι ασχολήθηκαν σε σύνολο 37 μελών, συντάξαμε το καταστατικό και σήμερα φθάσαμε στα 400 φυσικά πρόσωπα, ενώ συμμετέχουν τρεις Δήμοι, η Περιφέρεια Κρήτης και η Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου. Αυτή τη στιγμή η Μινώα είναι η μεγαλύτερη Ενεργειακή Κοινότητα στο νησί και η δεύτερη Πανελλαδικά και στόχος μας είναι να παίξει βασικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση διεκδικώντας οφέλη για την τοπική κοινωνία».
Όπως είπε, έχει υλοποιηθεί από την ΕΚ «Μινώα» το πρώτο ΦΠ εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ισχύος 405ΚW, το οποίο χρηματοδοτήθηκε 100% από τα 103 μέλη και ετοιμάζεται δεύτερο ενεργειακό έργο με συμψηφισμό 1MW σε χωράφια του Δήμου με στόχο 60 οικογένειες χαμηλού επίπεδου να τροφοδοτούνται με μηδέν κόστος κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για καταπολέμηση ενεργειακής φτώχειας».
Και προσέθεσε, «όμως δεν μένουμε μόνο σε αυτά τα έργα. Έχουμε σχεδιάσει τρία αιολικά πάρκα 12, 12 και 9 KW με πιστοποιημένες μετρήσεις αιολικού δυναμικού, προχωράμε την παραγωγή ενέργειας από μικρές ανεμογεννήτριες με ετήσια μέση ταχύτητα ανέμου 8m/s, προχωράμε στην ένταξη σε προγράμματα NESΟΙ)» και κατέθεσε προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου περιλαμβάνοντας «Ενεργειακή Κοινότητα Ευρείας Βάσης» με πάνω από 100 μέλη ώστε να ενισχυθεί η ίδρυση και λειτουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να θεσπιστεί η αναλογικότητα και να μειωθεί η επιβολή τελών.
Ιωάννης Τσιριμώκος: «Προαπαιτούμενο η καταγραφή των αναγκών»
Στη δημιουργία επτά ενεργειακών κοινοτήτων από τις οποίες θα επηρεαστούν θετικά πάνω από 300.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας σε 11 διαφορετικούς δήμους, εκ των οποίων οι 140.000 περίπου είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Τσιριμώκος, Τεχνικός Σύμβουλος Ενεργειακών Κοινοτήτων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κλείνοντας τις εργασίες της ενδιαφέρουσας ημερίδας.
Υπογράμμισε πως οι περισσότεροι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα δεν γνωρίζουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, δηλαδή οι καταναλώσεις σε ηλεκτρική ενέργεια και γι’ αυτό τόνισε ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ένας Δήμος σχεδιάζοντας μια Ενεργειακή Κοινότητα θα πρέπει να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες σε ενέργεια και με ποιόν τρόπο θα επέλθει ενεργειακή αυτονομία και μείωση της κατανάλωσης μέσα από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου». .
Σημείωσε, πως για να κατασκευαστεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο χρειάζεται χώρος για την εγκατάσταση και σε ηλεκτρικό χώρο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου διότι δεν είχε γίνει σχεδιασμός για την κάλυψη αυτής της ανάγκης.
Αναφερόμενος στην Δυτική Ελλάδα τόνισε πως υπάρχουν επτά ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες αποσκοπούν στο να απεγκλωβιστούν οι αγρότες και την αυτοδιοίκηση (ΤΟΕΒ) από το δυσβάσταχτο ενεργειακό βάρος που υφίστανται σήμερα, τονίζοντας πως ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης αγκάλιασε την ιδέα.
«Το 2022 καταθέσαμε αδειοδότηση και έχουμε 35.000 ωφελούμενους, ενώ το 2019 είχαμε 2.700. Στόχος μας είναι να κάνουμε δράσεις για να ανεβάσουμε τον αριθμό και να ενισχύσουμε τα έργα για να εντάξουμε τις χιλιάδες των νοικοκυριών. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών».
Υπογράμμισε πως οι επτά ενεργειακές κοινότητες θα αποτελούν τους εταίρους του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στο κτήμα Pilot Polder της περιοχής του Μεσολογγίου, έκτασης 1.300 στρεμμάτων και το οποίο έχει ήδη παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με την ολοκλήρωση της υπογραφής των καταστατικών πρόκειται να κατατεθεί στην ΡΑΕ αίτημα δανειοδότησης για το Πάρκο και να αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης του έργου, μέρος της οποίας θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς εντάσσεται στους επιλέξιμους στόχους του νέου ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα οφέλη της ηλεκτροκίνησης στους ΟΤΑ φέρνοντας ως παράδειγμα τον Δήμο Αγρινίου, τονίζοντας πως χρειάζονται βοήθεια και θάρρος για να προχωρήσουν ενισχύοντας από τα έσοδα που θα προκύψουν σε κοινωνική πολιτική. Ωστόσο, κλείνοντας τόνισε πως είναι αναγκαία η συμμετοχή των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης σε Ενεργειακές Κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προσδίδουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.
#pgnews
#ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ