Το σκέφτονται οι καταναλωτές ακόμα και να αγοράσουν ένα καρβέλι ψωμί παραπάνω ή να πάρουν κάτι επιπλέον που μπορεί κάποτε να τους ήταν απαραίτητο, αλλά πλέον οι ανάγκες τους έχουν αλλάξει, βγάζοντας το έτσι από το τραπέζι τους.
Γιατί οι ανάγκες ενός νοικοκυριού καθορίζονται από τις δυνατότητες του και οι δυνατότητες αυτές έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, όχι τόσο από την ακρίβεια που υπάρχει σε διάφορα είδη, αλλά κυρίως επειδή δεν υπάρχουν χρήματα.
Τόσο απλά. Την διαπίστωση αυτή την έχουν συνειδητοποιήσει οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το εμπόριο τροφίμων, ακόμα και εκείνων που θεωρούνται απαραίτητα για ένα νοικοκυριό.
«Τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε τουλάχιστον να υπάρχει μια τόνωση της κίνησης το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα όταν έμπαιναν οι μισθοί και οι συντάξεις» τονίζει ο Κώστας Τηλιγάδης, γνωστός αρτοποιός της Πάτρας.
«Πλέον δεν το βλέπουμε ούτε αυτό. Η κίνηση στην αγορά είναι σχεδόν νεκρή από την αρχή του μήνα έως το τέλος του. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η πραγματικότητα που ζούμε όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούμαστε με είδη που θεωρούνταν αναγκαία».
Τι έχει αλλάξει όμως πραγματικά σε σύγκριση με πριν και έχει μειώσει ακόμα περισσότερο την δυνατότητα του κόσμου να καταναλώσει; Το βασικό σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση.
Το χρήμα έχει πάει στους διογκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Επίσης σοβαρό ζήτημα υπάρχει για τα νοικοκυριά και με την αύξηση των καυσίμων.
Σε ότι αφορά τα τρόφιμα υπάρχουν πράγματι ανατιμήσεις σε είδη όπως το γάλα, η ζάχαρη, το κρέας, τα τυριά και τα γαλακτοκομικά, όμως, το πρόβλημα δεν ξεκινάει από εκεί. Ξεκινάει από την ενέργεια. Η ενέργεια που έχει καταστήσει εδώ και μήνες αδρανή την αγορά.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ