H ωρα της επιστροφής των χρημάτων της… Επιστρεπτέας Προκαταβολής έφθασε, καθώς χιλιάδες επιχειρηματίες έλαβαν την σχετική ειδοποίηση τις προηγούμενες ημέρες. Τους δίνεται η δυνατότητα καταβολής του ποσού μέχρι και 96 δόσεις, όμως σε κάθε περίπτωση είναι ένα κεφάλαιο που θα λείψει από τα ταμεία των επιχειρήσεων. Δεν είναι και λίγοι πάντως εκείνοι που ενδόμυχα θεωρούσαν ότι τα χρήματα της Επιστρεπτέας ίσως χαρίζονταν για συγκεκριμένο ύψος επιδότησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω και προχώρησε σε αυτό που εξ αρχής ήταν γνωστό, δηλαδή την απαίτηση των χρηματικών ποσών που αναλογούσαν σε κάθε επιχείρηση. Θα πρέπει άραγε τα χρήματα της Επιστρεπτέας να χαριστούν ή να απαιτηθούν κανονικά;
Πλ. Μαρλαφέκας: «Δεν ενισχύθηκαν όλοι»
Όπως τονίζει από την πλευρά του ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας: «Πρέπει να τονίσουμε ότι το γεγονός ότι δεν επιστρέφεται όλο το ποσό είναι θετικό. Εάν είχαμε συνολική επιστροφή του ποσού θα ήταν πολύ μεγαλύτερη η επιβάρυνση. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έλαβαν χρήματα ούτε κάποια ενίσχυση την περίοδο της πανδημίας, σε αντίθεση με άλλες. Μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 20 με 30%, που για διάφορους λόγους δεν πήραν αυτή την οικονομική βοήθεια. Σε σχέση με την Επιστρεπτέα, στην παρούσα φάση κάποιες έχουν την δυνατότητα να το κάνουν, άλλες όμως αδυνατούν διότι δεν υπάρχουν κεφάλαια». Και συμπληρώνει αναφέροντας ότι: «Πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας ότι κάποιοι δεν έλαβαν χρήματα. Όμως το ζητούμενο είναι για μια ακόμη φορά, κάποιοι που μπορούν να επιστρέψουν τα χρήματα δεν το κάνουν και τα κρατούν. Είναι ένα λεπτό σημείο». Πάντως το επόμενο διάστημα τα μηνύματα που εισπράττει ο ίδιος είναι ότι θα έχουμε έναν δύσκολο Σεπτέμβρη λόγω πληθωρισμού αλλά και της ψυχολογίας που διαμορφώνεται. «Δεν γνωρίζω εάν οι καταναλωτές θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε όλο αυτό το κύμα ακρίβειας. Παρουσιάζονται μάλιστα σημαντικές μειώσεις στη ζήτηση προϊόντων λόγω μείωσης της καταναλωτικής δύναμης».
Κ. Ζαφειρόπουλος: «Να χαριστεί μέχρι ένα ποσό»
Ξεκάθαρος υπέρ του να χαριστεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή για ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ είναι ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος. Όπως τονίζει στον «Σ.Ε.»: «Πρέπει να μην επιστραφούν τα χρήματα για ποσά μέχρι και 20.000 ευρώ. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει στην πράξη. Θα είναι βέβαια δύσκολο αυτό να γίνει πράξη από την στιγμή που έχουν σταλεί τα εκκαθαριστικά. Είναι όμως μια ρεαλιστική πρόταση, διότι η χρονική συγκυρία που ζητείται η επιστροφή των χρημάτων δεν είναι η κατάλληλη. Οι περισσότεροι έχουν πάρει μικρά ποσά τα οποία και ξόδεψαν καλύπτοντας τα μικροέξοδα της επιχείρησης. Το ΤΕΒΕ και ο ΕΦΚΑ συνέχιζε στην πανδημία, οπότε γιατί πράγμα μιλάμε; Πρέπει να πληρωθούν τελικά μιλάμε; Αυτά ήταν που κάλυψαν με την Επιστρεπτέα και όχι κάποια άλλη ανάγκη». Η χρονική συγκυρία της πληρωμής είναι δύσκολη, διότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πληρωθεί το τέλος επιτηδεύματος, οι δόσεις της Εφορίας και μια σειρά από υποχρεώσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν έχει καμία σχέση το οικονομικό περιβάλλον σήμερα σε σχέση με εκείνο που επικρατούσε πριν τρία χρόνια, λόγω πληθωρισμού και κόστους ενέργειας.
Τ. Γιατράς: «Να χαριστούν τα μικροποσά μόνο»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς μιλώντας στον «Σ.Ε.» αναφέρει ότι «Η Επιστρεπτέα ξεκίνησε ως δάνειο και κατά την διάρκεια της πανδημίας έγινε μη επιστρεπτέο το 50% του ποσού. Στο τέλος για κάποιες περιπτώσεις το 65% δεν ήταν επιστρεπτέο. Ένα αίτημα από τον δικό μας κλάδο είναι να ενισχυθούν επιχειρήσεις που δεν έλαβαν επιδοτήσεις και είναι πολλές. Υπήρξαν κάποιες επιχειρήσεις που κάλυψαν το μεγάλο μέρος της ζημιάς, καμία δεν το κάλυψε όλο και άλλες που έλαβαν πολύ μικρή βοήθεια. Ο κλάδος ζητά να μην επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι περισσότερες χωρίς προσωπικό. Το μέγεθος των επιστρεπτέων σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν κάλυπτε ούτε τις προσωπικές ανάγκες των επιχειρηματιών. Δεν ζητάει η Εστίαση να χαριστούν για όλους ούτε ζητάει οριζόντια μέτρα ανεξαρτήτως ιδιαιτερότητας της κάθε περίπτωσης. Δεν βάζουμε λαϊκίστικα ούτε μαξιμαλιστικά κριτήρια». Ο κ. Γιατράς τονίζει ότι ήταν και λάθος ο τρόπος με τον οποίο είχαν μοιραστεί τότε τα ποσά. Μάλιστα είχαν κατατεθεί και σχετικά υπομνήματα προς το Υπουργείο όπου οι επιχειρηματίες της Εστίασης δήλωναν ξεκάθαρα αντίθετοι με τα κριτήρια. Στο ερώτημα εάν η επιστροφή των χρημάτων αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη για τους επιχειρηματίες της εστίασης ο ίδιος τονίζει ότι «Είναι χρήματα που έχουν εξαϋλωθεί και καταναλωθεί από τις επιχειρήσεις για να μείνουν οι επιχειρήσεις ανοικτές. Δεν ήταν κανονικό το προηγούμενο διάστημα και είναι λάθος να το αγνοήσουμε. Το κόστος ενέργειας σε εμάς ήταν διπλάσιο λόγω και του αερίου αλλά και του ρεύματος».
Δημ. Νικολακόπουλος: «Να γίνει μη επιστρεπτέα»
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΝΑ, αναφέρει ότι: «Η Επιστρεπτέα πρέπει να γίνει μη επιστρεπτέα. Τα χρήματα που δόθηκαν τα είχαν ανάγκη οι επιχειρηματίες. Σήμερα όμως δεν έχουν τρόπο να τα επιστρέψουν. Είναι χρήματα που τα χρησιμοποίησαν για τις άμεσες ανάγκες τους και επιβίωσή τους. Δεν έχουμε ξεφύγει από την κρίση, ούτε την οικονομική ούτε την υγειονομική. Μας ζητάνε χρήματα πίσω με μεγάλες δόσεις όμως και πάλι θα έπρεπε αυτά τα ποσά να χαριστούν». Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα έχει αναφέρει η κυβέρνηση, ήδη έχουν συγκεντρωθεί 50 εκ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας. Τα χρήματα αυτά κατά την ΓΣΕΒΕ προέρχονται από επιχειρηματίες που τα είχαν στην άκρη χωρίς να τα πειράξουν διότι δεν τα χρειάστηκαν. «Κάποιοι έβαλαν στο ταμείο τους δωρεάν ζεστό χρήμα. Το γνωρίζουμε αυτό για ορισμένες επιχειρήσεις. Οι περισσότεροι όμως τα χρησιμοποίησαν αυτά και τώρα καλούνται και πάλι να τα επιστρέψουν. Υπάρχουν άλλοι επιχειρηματίες που έλαβαν για παράδειγμα 100.000 ευρώ ενίσχυση και καλούνται απλά να επιστρέψουν τις 35.000 ευρώ… Δεν μπορεί να γίνει κάποια σύγκριση με αυτούς» αναφέρει ο κ. Νικολακόπουλος. Πάντως η χρονική συγκυρία είναι δύσκολη για την επιχειρηματικότητα, δεδομένου ότι υπάρχει ο υγειονομικός κίνδυνος και η πιθανότητα περιορισμών από το Φθινόπωρο εφόσον τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, η επιστροφή των χρημάτων δυσκολεύει σημαντικά τους επιχειρηματίες.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ