Σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκαν τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 3 Αυγούστου τα θυρανοίξια και η Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο σ την παναγία της Μέντζενας με την παρουσία τριών ιεραρχών, αρκετών ιερέων, βουλευτών, του Δημάρχου Ερυμάνθου, εκπροσώπων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αντιδημάρχων Πατρών & Ερυμάνθου και από τους τοπικούς φορείς.
Όλα ήσαν έτοιμα χάρη στη βοήθεια που προσέφεραν συνεργάτες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον Δήμο Ερυμάνθου, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πλατανόβρυσης, αλλά και των μελών του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος και διαχρονικός υποστηρικτής του έργου της αποκατάστασης του σεισμόπληκτου βυζαντινού μνημείου, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κκ. Χρυσόστομος στη βαρυσήμαντη ομιλία του. Πλήθος κόσμου άρχισε από νωρίς να καταφθάνει στον πλήρως ανακαινισμένο Ιερό Ναό, ο οποίος με δαπάνες του δημοσίου και με την επιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας απεκατεστάθη.
Πρόκειται για ένα κόσμημα λατρείας και μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, αφού υπήρξαν ευρήματα, που χρονολογούνται από τον 5ο αιώνα, όπως ανέφερε η Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα. Αν. Κουμούση, κατά την παρέμβαση της, η οποία και τιμήθηκε από τον Μητροπολίτη μας για τις πολύτιμες υπηρεσίες της προς την Παναγία της Μέντζενας. Επίσης παράλληλα τιμήθηκε και ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής ΚΥ Χαλανδρίτσας με παρόμοιο ευεργετήριο γράμμα για την πολύχρονη και πολυποίκιλη προσφορά του στην ανάδειξη και αποκατάσταση του Ιερού Ναού.
Η φετινή Ιερά Παράκληση έγινε στο εσωτερικό της εκκλησίας με επιπλέον τη συναισθηματική φόρτιση λόγω της επαναλειτουργίας της από το 2007. Η τέλεση των θυρανοιξίων έγινε με την παρουσία του Δεσπότη Πατρών κκ. Χρυσοστόμου, του Δεσπότη Κερνίτσης κκ. Χρυσάνθου και του Δεσπότη Ευκαρπίας (Νέας Υόρκης) κκ. Ιεροθέου. Ο κλήρος και οι ιεροψάλτες με την εξαίρετη υμνολογία της Ιεράς Παράκλησης έδωσαν έναν πανηγυρικό χαρακτήρα, ο οποίος μεταφέρθηκε με τα ηχεία στη γύρω καταπράσινη περιοχή έως το χωριό της Πλατανόβρυσης.
Όλοι είχαν έναν λόγο να είναι χαρούμενοι και να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή, άλλωστε αυτή περίμεναν για αρκετά χρόνια και πάνω απ’ όλους ο Σύλλογος, ο οποίος κατάφερε συλλογικά να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να ανοίξει το δρόμο προς την υλοποίηση της αποκατάστασης της τρίκλιτης βασιλικής, την οποία πολλοί λίγοι κάτοικοι της περιοχής γνώριζαν την ύπαρξή της.
Στον πνευματικό λόγο του ο Δεσπότης, ανεφέρθη στον σωτήριο ρόλο της Παναγίας στην ανθρωπότητα και στο γένος μας. Εξήρε τις προσπάθειες αποκατάστασης της εκκλησίας, καθώς και το ιστορικό. Δεν παρέλειψε να αναφέρει τον ρόλο της Δ/ντριας Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος, την παρουσία της Δημοτικής Αρχής και των τοπικών φορέων, αλλά και των κατοίκων. Έγινε μία συντονισμένη προσπάθεια, είπε, ώστε να έχουμε αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα σ’ αυτόν τον ιερό χώρο ώστε να αποτελεί ο βυζαντινός αυτός Ιερός Ναός στολίδι για την αγιασμένη περιοχή της Αχαΐας και της Πελοποννήσου γενικότερα.
Κατά την αποχώρηση των παρευρισκομένων προσεφέρθησαν τα καθιερωμένα κεράσματα των τοπικών φορέων και του Συλλόγου και διανεμήθησαν δύο έντυπα. Ένα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ένα καλαίσθητο 14σέλιδο έγχρωμο έντυπο με ιστορικές, αρχιτεκτονικές και εργασιακές αναφορές για την Παναγία της Μέντζενας. Το δεύτερο 12σέλιδο έγχρωμο έντυπο ήταν του Συλλόγου Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος, στο οποίο κυρίως αναφέρονται οι δράσεις και οι συνεργασίες μέχρι την ημέρα των θυρανοιξίων, καθώς και ευχαριστίες προς τους εμπλεκόμενους φορείς