Ο Θεόφιλος και η Επανάσταση
«Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις.»
του Θανάση Σκρουμπέλου
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 20.30 στο Πολύεδρο.
Αυτή η ανάσα και η ζωντανή ιστορία είναι που αποτυπώνεται στο σύνολο του έργου του Θεόφιλου.
Έτσι ειπώθηκε από τον ίδιο και κάπως έτσι παρακολουθούμε κι εμείς σήμερα, έναν ζωγράφο τόσο διαχρονικό και συνάμα τόσο επίκαιρο, που μιλάει κυριολεκτικά μέσα από τις εικόνες, τα χρώματα, την τεχνοτροπία…
Ο Θεόφιλος αποτύπωσε την τέχνη της εποχής, έχοντας ως κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του το ελληνικό στοιχείο και την εικονογράφηση της ιστορίας.
Εμπνεύστηκε έντονα από την Επανάσταση, η οποία αποτέλεσε την βασική του θεματική στην εικαστική του πορεία.
Με τον Θοδωρή Προκοπίου σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη
Σκηνικά – κοστούμια : Ανθή Σοφοκλέους Μουσική επιμέλεια : Δημήτρη Κοντογιάννη
Η παράσταση παρουσιάστηκε για τρεις συνεχόμενες επιτυχημένες θεατρικές σεζόν, κέρδισε το κοινό στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.
Παρουσιάστηκε στην Βουλή των Ελλήνων το Δεκέμβριο του 2021 (7/12/21) στα πλαίσια των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση,
και συνεχίζει το ταξίδι της……
Λίγα λόγια για το έργο:
Παρακολουθούμε τα βήματά του από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από την Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του.
Ακολουθώντας το όνειρο για την “ζωγραφιά” θα φτάσει μέχρι το Βόλο…. το Πήλιο … να πολεμήσει για την πατρίδα, τα οράματά του…!
Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά….. η απόρριψη…. ο χλευασμός… η φτώχεια… είναι η καθημερινότητα του.
Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση….
Η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα.!!
Εικόνες και παραστάσεις από την επανάσταση και τα γεγονότα περνούν μπροστά από τον «θεατή», που επικοινωνεί μέσα από τα έργα με τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη….
Και φιγούρες όπως ο Αθανάσιος Διάκος , ο Ρήγας Φεραίος, ο Παύλος Μελάς και άλλοι, λαμβάνουν άλλη διάσταση στον δικό του καμβά.
Διάρκεια παράστασης : 55’ (χωρίς διάλειμμα)
Είσοδος : 10 ευρώ για φοιτητές : 7 ευρώ
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Μουσείου Θεόφιλος και του Δήμου Μυτιλήνης
…… από την κριτική της παράστασης «ΘΕΟΦΙΛΟΣ» της Κατερίνας Φουντή *
Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, μαζί με τον Γιαννούλη Χαλεπά είναι για την Ελλάδα δυο μορφές της τέχνης συνδεδεμένες τόσο με τη λαϊκή ψυχή και ιδιοσυγκρασία, όσο και με το μεγαλείο του πολιτισμού. Του πολιτισμού που ξεπηδά και αναδύεται μέσα από το λαό, την παραδοσιακή τεχνική, τις ομορφιές του ελληνικού τοπίου και την ιστορία του.
Μέσα από το υπέροχο κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου και κυρίως την καθηλωτική ερμηνεία του Θοδωρή Προκοπίου, συνομίλησε και πάλι με τον πατέρα του, τη μάνα του, τους συντοπίτες του, τη Σμυρνιά Αθηνά, τη μεγάλη του αγάπη…Συνομίλησε με τη Μυτιλήνη, τον Βόλο και τη Σμύρνη, τα μέρη που έζησε και δημιούργησε, τις εικόνες που τον ενέπνευσαν ώστε να ζωγραφίσει «ήρωες ξανά, από τη γενιά των δράκων…»
Μας θύμισε τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο να ακολουθεί τα όνειρα του, όποιο κι αν είναι το κόστος…Και για τον λαϊκό ζωγράφο μας Θεόφιλο δεν ήταν και μικρό το κόστος…για χρόνια ήταν στον τόπο του ο ζερβοχέρης, ο αλαφροΐσκιωτος, το ορφανό που όλοι λυπούνταν αλλά απέφευγαν..ένας «εξόριστος» στην ψυχή…Αυτά που έβλεπε δεν τα έβλεπαν οι άλλοι…
Μας έδειξε το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε και σήμερα…το δρόμο που χάραξε ο ίδιος, ο μπαρμπα-Γιαννούλης και τόσοι άλλοι…το δρόμο που άνοιξαν για να είμαστε αυτό που είμαστε:
χώμα ελληνικό και πνεύμα του απείρου…
Η ερμηνεία του Θοδωρή Προκοπίου είναι μελετημένη και σωστά καθοδηγημένη από τον σκηνοθέτη Νίκο Βερλέκη! Τα χρόνια της εμπειρίας και η πορεία στο σανίδι αποδεικνύονται περίτρανα από την σοφή χρήση των τεχνικών του, την καθαρή λαλιά χωρίς τερτίπια, μα μόνο με αλήθεια…
Είναι στιγμές που νομίζουμε πως έχει ξεπηδήσει από τις πύλες του Άδη ο Θεόφιλος… πως στέκει μπρος μας αληθινά με τη φουστανέλα του, τα πινέλα και το δισάκι του. Μοναδικός και υπέροχος μέσα στην απλότητα του.
Η μουσική μοναδικά επιλεγμένη από τον Δημήτρη Κοντογιάννη, μέσα από το ντόπιο ρεπερτόριο, έντυσε την παράσταση και τόνισε τα κρεσέντο της.
Τα σκηνικά της Ανθής Σοφοκλέους δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά…Δύο πίνακες του Θεόφιλου και στο κέντρο μόνο η παρουσία του ίδιου…Απλότητα μέσα στο μεγαλείο. Η σκηνοθεσία φάνηκε να είναι μια μαγική ενορχήστρωση όλων όσων συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα.
Η παράσταση «Θεόφιλος» δεν είναι μια ακόμη παράσταση. Είναι προσφορά στην τέχνη και στον πολιτισμό του τόπου μας, είναι προσφορά στο λαό μας μέσα από τον οποίο ξεπηδούν πάντα ήρωες από τη γενιά των δράκων..
* Εκπαιδευτικός – Θεατρολόγος