Ένας δύσκολος χειμώνας, που απαιτεί ευέλικτες επιλογές από τους Δήμους είναι ο φετινός, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους. Η τιμή του ρεύματος αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια των Δήμων αφού μέσα σε ένα χρόνο έχει διπλασιαστεί και κινδυνεύει να εκτροχιάσει τους προϋπολογισμούς που έχουν καταρτίσει.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Η στροφή στον περιορισμό της ενέργειας μέσω εξελιγμένων μορφών φωτισμού, για παράδειγμα φωτιστικά Led, αποτελεί για κάποιους Δήμους μια πρώτη λύση. Όχι όμως και εκείνη που θα βοηθήσει να ξεπεραστεί ο σκόπελος του υπερβολικής αύξησης του ενεργειακού κόστους.
Νεκ. Φαρμάκης: «Θα φωτίζονται οι δρόμοι»
Για το ζήτημα μίλησε δημόσια σε τοποθέτησή του ο Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια εδώ και καιρό έχει αναλάβει τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, διαπιστώνοντας εδώ και δύο χρόνια ότι το κόστος για το ρεύμα των κτιρίων είναι υψηλό. «Πρόκειται για μια μεγάλη ενεργειακή συμμαχία με στόχο την απεμπλοκή από το ενεργειακό κόστος. Δημιουργήσαμε ενεργειακές κοινότητες αμιγώς δημοσίου χαρακτήρα καταρτίζοντας σχέδια για το τι χρειαζόμαστε να παράξουμε. Φτιάξαμε έτσι φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι, με τη συμμετοχή 66 φορέων του δημοσίου. Περιμένουμε να συνδεθούμε με τον ΑΔΜΗΕ. Η λογική είναι: ό,τι καταναλώνω να το παράγω και έτσι να μπορέσουμε να μηδενίσουμε το ενεργειακό κόστος. Αυτό είναι κάτι που κάναμε πολύ πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο κ. Φαρμάκης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει καταρτίσει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη μείωση της κατανάλωσης. Ο κ. Φαρμάκης ξεκαθάρισε ότι «προτιμούμε να σβήσουμε τα φώτα στα γραφεία μας παρά στους δρόμους», ενώ έκανε αναφορά και στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου που θα σβήσει τα φώτα. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, αν και η γέφυρα είναι στην αρμοδιότητα ιδιώτη, συμμερίζεται την αντίδραση των πολιτών στην απόφαση να σβήσουν τα φώτα. Επεσήμανε ακόμα πως ο ιδιώτης θα μπορούσε να φροντίσει ώστε το ρεύμα που χρειάζεται να το παράγει με εναλλακτικούς τρόπους.
Κ. Πελετίδης: «8 εκ. € θα είναι το ρεύμα του Δήμου»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, μιλώντας στον «Σ.Ε.» αναφέρθηκε με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το ενεργειακό. «Διεκδικούμε από την κυβέρνηση να καλύψει τη διαφορά στο ενεργειακό μας κόστος. Αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να ασκήσουμε πίεση ώστε να ασχοληθεί η κυβέρνηση με την τιμή της ενέργειας. Είναι αδικαιολόγητο και ακατανόητο να διπλασιάζεται το κόστος για τα συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων και αυτό να το πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία και ο λαός. Εμείς πληρώνουμε διπλάσια τιμή για το ενεργειακό κόστος. Δηλαδή από τέσσερα εκατομμύρια που πληρώναμε φθάσαμε στα οκτώ εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει εκτροχιασμός των οικονομικών μας, πράγματα που σχεδιάζαμε να κάνουμε δεν θα μπορέσουμε, γιατί τα χρήματα αφαιρούνται από άλλες πηγές. Για παράδειγμα πρέπει να δώσουμε χρήματα για τη λειτουργία της πόλης μας και κατευθύνονται πλέον για να λειτουργεί ο δημοτικός φωτισμός, τα καύσιμά μας, να υπάρχει τροφοδοσία κλπ», σημειώνει ο κ. Πελετίδης. Ο Δήμος Πατρέων είχε κάνει προσπάθειες για να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Είχε ξεκινήσει πριν από τέσσερα χρόνια περίπου ειδι«Εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε ξεκινήσει την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων led στο Δημοτικό Φωτισμό. Στόχος μας να φθάσουμε τις 15.000 λάμπες σε όλη την Πάτρα προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Αυτό περιορίζει την κατανάλωση ρεύματος αλλά από μόνο του δεν φθάνει. Μονόδρομος είναι για εμάς, εκτός του να μη μείνει κανείς δημότης στο σκοτάδι, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να λάβουμε μέρος σε συλλογικό αγώνα» αναφέρει ο κ. Πελετίδης. Το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας μαζί με όλους τους φορείς της πόλης έχει προγραμματίσει για τις 20 Σεπτεμβρίου συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια και του υψηλού ενεργειακού κόστους. Για το ενδεχόμενο να σταματήσει η φωταγώγηση των δημόσιων κτιρίων και ο περιορισμός φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους, ο κ. Πελετίδης αναφέρει ότι «αυτό το κόστος είναι απειροελάχιστο μπροστά στο δράμα που ζούμε από τον διπλασιασμό των τιμών. Εμείς σε ανύποπτους χρόνους θέλαμε να σταματήσουμε την κατανάλωση ρεύματος για να εξοικονομήσουμε χρήματα και να φτιάξουμε καμιά πλατεία, να αποκαταστήσουμε κάποια παιδική χαρά. Και οικονομία κάναμε και συνέπεια δείξαμε. Όμως αυτές οι αυξήσεις που καταγράφονται είναι πραγματικά τεράστιες και ξεφεύγουν από κάθε όριο. Δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο να λειτουργήσουμε. Λάβετε υπόψη και πόσα χρήματα δίνουμε από τις δικαστικές αποφάσεις λόγω της υποχρεωτικής πρόσληψης των εργαζομένων οκτάμηνης απασχόλησης, οπότε οδηγούμαστε σε οικονομική ανέχεια» καταλήγει ο κ. Πελετίδης.
Παν. Μελάς: «Να μείνουν τα σχολεία στο σκοτάδι;»
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας Παναγιώτης Μελάς, μιλώντας στον «Σ.Ε.» τονίζει ότι «ουσιαστικά από τον διπλασιασμό της τιμής του ρεύματος, το μάρμαρο καλείται να πληρώσει ο πατραϊκός λαός. Δεν είναι μόνο ο Δήμος που πληρώνει τα διπλάσια, αλλά και οι δημότες. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο λογαριασμός του ρεύματος είναι παραπάνω από το μισθό. Ωστόσο σε ότι αφορά τον Δήμο, λάβετε υπόψη ότι δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και τα σχολεία. Διότι θα ειναι για φέτος η λειτουργία των σχολείων δύο ώρες παραπάνω, μέχρι τις 5 το απόγευμα. Τι θα κάνουμε; Θα σταματήσουμε το ρεύμα στα παιδιά; Επίσης τι θα γίνει με τη θέρμανση; Θα μπορούν να ζεσταίνονται τα παιδιά; Πρέπει να υπάρχει ενίσχυση και στη λαϊκή οικογένεια προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει» αναφέρει ο κ. Μελάς. Ο Δήμος λόγω των αυξήσεων χάνει και τη δυνατότητα να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να βοηθήσει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. «Άμα αυξάνονται τα έξοδα και μειώνονται τα έσοδα καταλαβαίνεται για ποια κατάσταση μιλάμε. Εμείς ως Δήμος ζητάμε να μας δοθούν τα χρήματα που μας έχει περικόψει η κυβέρνηση. Ενώ έπρεπε να μας αποδίδει 91 εκατομμύρια ευρώ, μας δίνει μόνο 23 εκατομμύρια. Είναι χρήματα που έδινε στο Δήμο πριν το 2010. Με δεδομένο ότι είμαστε εκτός Μνημονίων και η κυβέρνηση η ίδια είχε ανακοινώσει ότι σε επίπεδο εισπράξεων έχει ξεπεράσει τον στόχο που είχε θέσει, άρα μπορεί να μας τα δώσει. Και μιλάμε για χρήματα που προέρχονται από τον λαϊκό κόσμο» καταλήγει ο κ. Μελάς. Και αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ΟΤΑ να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση μέσω των χρημάτων που θα λάμβανε από τους παρόχους ενέργειας, κάτι το οποίο έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θ. Μπαρής: «Εάν φθάσουμε στο να κόψουμε έργα, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης»
Aπό την πλευρά του ο Θεόδωρος Μπαρής, Δήμαρχος Ερυμάνθου, μιλώντας στον «Σ.Ε.» τονίζει ότι το ενεργειακό είναι εκείνο που αυτή την περίοδο απασχολεί έντονα τον Δήμο εξαιτίας του υψηλού οικονομικού κόστους. Πρόκειται για έναν Δήμο με περιορισμένα έσοδα, καθώς η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με τον αγροδιατροφικό τομέα. «Εδώ και καιρό κάνουμε προσπάθειες για να μην υπάρξουν σπατάλες. Εδώ και καιρό έχουμε αλλάξει τις λάμπες ηλεκτροφωτισμού με led και θεωρούμε ότι θα έχουμε ένα όφελος από εδώ, όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα που θα μειώσουν ή θα υποβαθμίσουν το φωτισμό στα χωριά μας και στους οικισμόυς, διότι είναι ένας Δήμος με πολλούς οικισμούς, χωριά και κατοικίες. Οι κάτοικοι είναι μεγάλης ηλικίας και αυτό που δεν μπορούμε να τους στερήσουμε είναι ο φωτισμός. Δημιουργούνται επίσης και ζητήματα ασφάλειας και γενικότερα της λειτουργίας των οικισμών. Οι ανάγκες και το κόστος για την ενέργεια έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Δυσκολευόμαστε να ανταποκριθούμε και περιμένουμε μια γενναία επιχορήγηση από την Πολιτεία, με βάση τις εξαγγελίες που είχαμε τελευταία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το υψηλό ενεργειακό κόστος. Διαφορετικά είναι βόμβα στα θεμέλια των ΟΤΑ και ειδικά Δήμων όπως ο δικός μας » αναφέρει ο κ. Μπαρής στον «Σ.Ε.». Ο συγκεκριμένος Δήμος θα πληρώσει υπερδιπλάσια χρήματα για ρεύμα. Οι πρώτες εκτιμήσεις μέχρι τον Αύγουστο ήταν ότι το κόστος θα ήταν 160.000 ευρώ και τώρα ξεπερνάει τις 400.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι υπάρχουν χωριά στον συγκεκριμένο Δήμο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσβασιμότητας, οπότε η κάθε σκέψη για περιορισμό του δημοτικού φωτισμού πάει περίπατο στην πράξη. Από εκεί και πέρα εκείνο που αναγνωρίζεται είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας με τα σημερινά δεδομένα, μιας και οποιοδήποτε πρόγραμμα εκπονηθεί θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί διάστημα τριών ετών τουλάχιστον. Μια επιλογή θα ήταν για τον Δήμο η στροφή στα φωτοβολταϊκά, κάτι που απαιτεί όμως την λήψη τάχιστων αποφάσεων και την εκπόνηση μελετών, κάτι που απαιτεί χρόνο και χρήμα. Στο ερώτημα εάν τελικά ο Δήμος Ερυμάνθου αναγκαστεί να περιορίσει τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για να μπορέσει να πληρώσει το υψηλό κόστος της ενέργειας, ο κ. Μπαρής αναφέρει ότι: «Θα αγωνιστούμε να μην συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν φθάσουμε σε κάτι τέτοιο θα είναι το έσχατο για εμάς σημείο. Έτσι και αλλιώς οι Δήμοι λειτουργούν στα όρια τους και εάν φθάσουμε σε αυτό το σημείο θα μιλάμε για μη λόγους ύπαρξης των Δήμων. Τα συλλογικά μας όργανα και ο καθένας από εμάς θα αγωνιστούμε να μην φθάσουμε εκεί» υπογραμμίζει ο κ. Μπαρής. Το προαπαιτούμενο είναι η ενίσχυση των ΟΤΑ από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική λαίλαπα. Στ. Πέτσας: «Έρχονται ενισχύσεις στους Δήμους»
Την άμεση συμπληρωματική κατανομή 50 εκατομμυρίων ευρώ από τους ΚΑΠ μέσα στον Σεπτέμβριο, την κατανομή άλλων 50 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και την επιχορήγηση άλλων 14 εκατομμυρίων για τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών ανακοίνωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα τόνισε ότι αυτά είναι τα συμφωνημένα μέχρι σήμερα, καθώς αναμένεται συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και την ΚΕΔΕ, για να επανεξεταστεί η κατάσταση και να γίνουν βελτιώσεις. Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι δήμοι, ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση με τη συγκρότηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου επέτρεψε να υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία και να αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα των δήμων. Έτσι η άμεση χρηματοοικονομική θέση των ΟΤΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία, παρά την κρίση βελτιώθηκε κατά 265 εκατομμύρια, που σημαίνει αύξηση 90%. Ωστόσο πολλοί είναι οι Δήμαρχοι που κτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου στον Υπουργό, λόγω των σωρευμένων χρεών που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του κορωνοϊού, αφού πολλές οικογένειες δεν ήταν συνεπείς απέναντι στις οφειλέτες τους.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ