To TEE Δυτικής Ελλάδος έδωσε στη δημοσιότητα την Πιλοτική πρόταση “Αστικών Δενδροφυτεύσεων Μεγάλης Κλίμακας” για το κέντρο της πόλης της Πάτρας.
Η πρόταση έχει σταλεί στην Περιφέρεια και στο Δήμο της Πάτρας με την επισήμανση ότι «πρόκειται για μία πιλοτική πρόταση ανάπτυξης αστικού πρασίνου από το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σε συνέχεια των προτάσεων που είχε καταθέσει το ΤΕΕ/ΤΔΕ προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια της διαβούλευσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2021-2027».
Στο εισαγωγικό σημείωμα του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βασίλης Αϊβαλής αναφέρει σχετικά:
Η μεγάλη ανάπτυξη των πόλεων μετά τα μέσα του προηγούμενου αιώνα οδήγησε στην άναρχη επέκτασή τους, την πυκνή τους δόμηση, το υψηλό κόστος γης, την πυκνοκατοίκηση, την έλλειψη υποδομών, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ρύπανση. Υποβαθμίζοντας το αστικό περιβάλλον, μολύνοντάς το και υποβιβάζοντάς το αισθητικά.
Οι πλέον δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε συνδυασμό με την αποκοπή του αστικού πληθυσμού από το φυσικό περιβάλλον έχει συνέπειες στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν στις μεγάλες πόλεις. Η μη επαρκής διασφάλιση διαμορφωμένων και λειτουργικών χώρων πρασίνου και αναψυχής, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής, εργασίας και αναψυχής του αστικού πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό, παρατηρούνται τάσεις φυγής του σύγχρονου ανθρώπου προς τη φύση, όπως και όποτε αυτό είναι εφικτό.
Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα αυτά, γίνεται κατανοητή η αναγκαιότητα των χώρων αστικού πρασίνου, οι οποίοι, ως ένα βαθμό μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπισή τους. Η φύτευση δένδρων, η δημιουργία πάρκων και δενδροστοιχιών είναι μερικές ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι χώροι αστικού πρασίνου έχουν πολλά οφέλη που μπορούν να αποδώσουν στις πόλεις και πολυδιάστατα (κοινωνικά, περιβαλλοντικά-οικολογικά, οικονομικά). Οι χώροι πρασίνου συμβάλλουν στην ευημερία των κατοίκων αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας των ίδιων των πόλεων.
Σε κοινωνικό επίπεδο, οι χώροι αυτοί έχουν ιδιαίτερη επίδραση στην αναψυχή και την ανάπαυση των ατόμων, βελτιώνοντας την σωματική και ψυχική τους υγεία. Τόσο όταν η αναψυχή αφορά σε ανθρώπινες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και οι λειτουργίες του φυσικού περιβάλλοντος όπως ανάπαυση, απόλαυση θέας, φωτογράφιση τοπίου, περίπατος κ.ά., όσο και όταν η αναψυχή αφορά πιο δραστικές ενέργειες όπως είναι η κατασκευή έργων, κτιρίων κλπ., τα οποία συχνά εμποδίζουν
κάποιες ομάδες από την οικειοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος. Καλά σχεδιασμένα δίκτυα χώρων αστικού πρασίνου ενθαρρύνουν τα άτομα να διανύουν τις αποστάσεις με ασφάλεια, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο απολαμβάνοντας τις καθημερινές τους διαδρομές βελτιώνοντας παράλληλα την ψυχολογία τους, αναβαθμίζοντας την έννοια της γειτονιάς και τις κοινωνικές σχέσεις στις πόλεις.
Σε περιβαλλοντικό και οικολογικό επίπεδο, οι χώροι αστικού πρασίνου συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, των υδάτων και του αέρα, καθώς τα δέντρα παράγουν οξυγόνο και φιλτράρουν τους αέριους ρυπαντές. Μετριάζουν την ηχορύπανση, συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας εξοικονομώντας ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν από τους ανέμους. Από την άλλη πλευρά, στα έμμεσα περιβαλλοντικά οφέλη, μπορεί να αναφερθεί κανείς στο ότι οι χώροι αυτοί αποτελούν κίνητρο για τους κατοίκους, ώστε να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους πεζοί ή με τη χρήση ποδηλάτου, χωρίς να καταφεύγουν σε ιδιωτικά μέσα μεταφοράς επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Σε οικονομικό επίπεδο, η ανάπτυξη του αστικού πρασίνου καθιστά την πόλη περισσότερο ελκυστική για νέους κατοίκους, οι οποίοι θα θελήσουν να εγκατασταθούν σε αυτή, αυξάνοντας τις αξίες των ακινήτων. Υπό προϋποθέσεις είναι δυνατή και η τουριστική εκμετάλλευση της περιοχής, η οποία θα αποφέρει έσοδα στη τοπική κοινωνία, αξιοποιώντας τον αστικό τουρισμό. Ενώ από την άλλη πλευρά είναι δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων (λόγω ποιοτικής αναβάθμισης της περιοχής που απορρέει από την ύπαρξη χώρων πρασίνου) μέσω των κατοικιών αλλά και άλλων οικονομικών λειτουργιών, όπως καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π., υποστηρίζοντας την απασχόληση και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Έτσι, οι χώροι πρασίνου είναι σημαντικότατα«περιουσιακά στοιχεία» για τις μεγάλες πόλεις και κατ’ επέκταση για τους πολίτες που ζουν σε αυτές
Σήμερα οι κοινωνίες έχουν συνειδητοποιήσει τα προαναφερθέντα πολυδιάστατα οφέλη που προσφέρονται από τους χώρους αστικού πρασίνου, και αντιλαμβάνονται ότι αυτοί είναι δυνατό να δώσουν λύση σε πολλά από τα προβλήματα, από τα οποία πλήττεται ο αστικός χώρος. Όμως για να μπορεί ο καθένας να έχει άμεση πρόσβαση στο αστικό πράσινο, αυτό πρέπει να έχει επαρκή έκταση και κατάλληλη διασπορά αυτού στον οικιστικό ιστό. Όσο μεγαλύτερος είναι ο οικιστικός ιστός μιας πόλης, τόσο μεγαλύτερη έκταση πρασίνου απαιτείται, η οποία πρέπει να είναι εύκολα επισκέψιμη.
Τα φυσικά στοιχεία, που μπορεί να απαρτίζουν έναν χώρο αστικού πρασίνου, έχουν κατά βάση φυσικούς περιορισμούς, όπωςσύνθεση της βλάστησης και η χρήση του υδάτινου στοιχείου και για τον λόγο αυτό στην παρακάτω πρόταση μας γίνεται μια αναφορά στα συνηθέστερα είδη δένδρων που παρατηρούνται στην περιοχή χωρίς την πρόκριση κάποιου. Για το ποιο είδος θα προκριθεί στην κάθε περίπτωση αποτελεί αντικείμενο της αντίστοιχης μελέτης που θα επακολουθήσει για την κάθε περίπτωση.
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναγνωρίζοντας την αξία της ανάπτυξης του αστικού πρασίνου στις μεγάλες πόλεις πριν από ένα χρόνο (Μάιο 2021) στις 31 προτάσεις του προς τηνΠεριφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ένταξη δράσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα«Δυτική Ελλάδα 2021-2027» είχε συμπεριλάβει την πρόταση «Αστικές Δενδροφυτέυσεις Μεγάλης κλίμακας». Με το παρόν το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας εξειδικεύει την πρόταση αυτή προχωρώντας στην επιπλέον ανάπτυξη της, στην πολυπληθέστερη περιοχή την Δυτικής Ελλάδας, την πόλη της Πάτρας. Η επιλογή της περιοχής παρέμβασης που επιλέχθηκε, για την πρώτη( πιλοτική) εφαρμογή, είναι το κέντρο της πόλης της Πάτρας μιας και πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, την περιοχή με τον μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, με αποτέλεσμα η παρέμβαση να έχει το μέγιστο δυνατό όφελος. Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι να ενεργοποιήσει τους αρμόδιους προς την κατεύθυνση αυτή μετασχηματίζοντας το αστικό τοπίο σε πιο πράσινο και την πόλη μας σε μία πιο βιώσιμη πόλη.
Η παρούσα πρόταση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας δεν αποτελεί μελέτη. Αφορά παρέμβαση η οποία δύναται υπό το ενδιαφέρον, την σύμφωνη γνώμη, και την έγκριση των υπευθύνων να λάβει σάρκα και οστά, να μετασχηματιστεί σε μελέτη από τους αρμόδιους μελετητές και εν κατακλείδι να γίνει πράξη με ωφελούμενους το σύνολο των πολιτών της πόλης της Πάτρας και όχι μόνο.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ
https://drive.google.com/drive/folders/1tS9NsnYkU5QrpJybdEWd8R14_gg4hn5q?usp=sharing