H Δημόσια Υγεία και οι ευκαιρίες για αποκατάσταση για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους ήταν το θέμα της Π.ΟΜ. Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων Νήσων, που αναπτύχθηκε στην απογευματινή συνεδρία του 10ου Forum Υγείας.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Μάρκου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, τόνισε την ανάγκη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία. Συντονίστρια η δημοσιογράφος Μαρία Σιορώκου.
- Ο Αντώνιος Χαροκόπος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων, τόνισε ποια η σημασία της αποκατάστασης για τα άτομα με αναπηρία, αναφέροντας ότι « σήμερα το κόστος είναι δυσβάσταχτο και απαγορευτικό, διότι η κοινωνία που ζούμε δεν έχει αντιληφθεί τις επιπτώσεις. Μέχρι και σήμερα η κλινική αποκατάσταση δεν έχει λάβει τη θέση που της πρέπει. Στόχος μας είναι η κλινική αποκατάσταση να επεκταθεί σε όλο το φάσμα».
- Η Εύα Σούμπαση, MD Phd, Ψυχίατρος, Επιμελήτρια Α’, Ψυχιατρική Κλινική Π.Γ.Ν.Π., Μ.Ψ.Α. «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» Π.Γ.Ν.Π. μίλησε για την «Ψυχική νόσο και συννόσηση».
Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στη σωματική παθολογία και ανέφερε διάφορους τρόπους εκδήλωσης της ψυχιατρικής διαταραχής στον πληθυσμό. Τα αίτια της ψυχιατρικής συννόσησης μπορεί να αποδίδονται στο ότι μια σωματική διαταραχή ίσως να προκάλεσε μια πάθηση, αλλά δεν απέκλεισε και τον τυχαίο παράγοντα.
Tόνισε επίσης ότι το 1,1 % του πληθυσμού παρουσιάζει νοητική στέρηση, ενώ η ψυχική διαταραχή είναι μια νόσος που σχετίζεται με δυσκολία με διάφορες εκφάνσεις. Η αντιμετώπιση γίνεται τόσο με φάρμακα όσο με ψυχιατρικές θεραπείες και επεσήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει απομόνωση των ψυχικά πασχόντων.
- Ο Θωμάς Γκορίλας, Πυρηνικός Ιατρός, Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας «ΜΙΤΟΣ», ανέπτυξε το θέμα: «Συμπερίληψη, η μεγάλη πρόκληση του πολιτισμού και της κοινωνίας». Όπως είπε « Υπάρχει εμμονή στην κοινωνία να περιθωριοποιεί τα άτομα με αναπηρία και στη συνέχεια να ζητάει επανένταξη. Για παράδειγμα, από την αρχή της ζωής τους τα παιδιά με αυτισμό αναγκάζονται να φοιτούν σε ειδικά σχολεία και στη συνέχεια μετά έχοντας υποστεί όλη αυτή την περιθωριοποίηση, θα πρέπει το σχολικό περιβάλλον να τους παρέχει ουσιαστικές δεξιότητες». Συνεχίζοντας τόνισε την ανάγκη της συμπερίληψης απέκτησε ειδικό βάρος και στην πράξη σημαίνει ότι δεν αποκλείουμε κανέναν».
- O Γεώργιος Μαντζουράνης, MD, Phd, Msc, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Νοτίου Τομέα Πατρών, μίλησε για την «εκπαίδευση Φροντιστών χρονίως πασχόντων, η ελληνική πραγματικότητα». Όπως ανέλυσε ο κ. Μαντζουράνης: « Έχουμε πολλά άτομα που περνούν το χρόνο τους με περιορισμό της κινητικότητας και της δραστηριότητάς τους. Τα χρήματα τα δίνουμε στα νοσοκομεία και τους γιατρούς, όχι όμως για τη μακροχρόνια φροντίδα ατόμων που την έχουν ανάγκη. Στην χώρα μας δεν ξοδεύουμε τίποτα γιατί η φροντίδα των ηλικιωμένων λαμβάνει φροντίδα στο σπίτι και από τους οικείους».Ο στόχος των συστημάτων υγείας και οι φροντιστές είναι να ενισχύσουν τους πάσχοντες, κυρίως του ηλικιωμένους. Ωστόσο οι φροντιστές προέρχονται από το συγγενικό περιβάλλον και έχει παρατηρηθεί στατιστικά ότι ένα 46% φροντιστών δηλώνει ότι έχει λόγω φόρτου δεν έχει καθόλου χρόνο για τον εαυτό του. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό αναφέρει σωματικούς πόνους λόγω του ότι σηκώνουν τα άτομα που είναι στο κρεβάτι, δηλαδή τους ηλικιωμένους. «Οι φροντιστές παραμελούν τον εαυτό τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να είναι εκτεθειμένοι στην κατάθλιψη και σε άλλες καταστάσεις και φυσικά έχουν έκπτωση στην ποιότητα ζωής τους» ανέφερε ο κ. Μαντζουράνης. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα προετοιμασίας φροντιστών για να αντιμετωπίσουν ηλικιωμένα άτομα, ώστε να τους παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη.
- Η Βασιλική Γούλα, Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» ανέπτυξε το θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: Μία πρόκληση για την Δημόσια Υγεία» . Αφού περιέγραφε του τι είναι ο διαβήτης, τόνισε ότι η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς συμπτώματα και μάλιστα πολλοί ασθενείς δεν το γνωρίζουν. Ο διαβήτης προκάλεσε 6,7 εκατομμύρια θανάτους το 2021 σε όλο τον κόσμο ενώ η ασθένεια προκαλεί πολλές οικονομικές απώλειες. Υπολογίζεται ότι 300.000 Έλληνες έχουν διαβήτη και δεν το γνωρίζουν. Τόνισε ότι η παχυσαρκία, καθιστική ζωή και το άγχος προκαλούν διαβήτη. Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε ειδικό πρόγραμμα για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ειδικά της παιδικής παχυσαρκίας.«Ο διαβήτης εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα» τόνισε.
- Ο Νικόλαος Χουλιάρας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ)- Παράρτημα Αχαΐας, αναφέρθηκε στη : «σπουδαιότητα της εργασίας για τα άτομα με αναπηρία».
Τόνισε την ανάγκη εργασίας ατόμων με αναπηρία και σημείωσε την ανάγκη αυτό να γίνει με προγράμματα. «Ανεξάρτητα από την κατάστασή τους θα πρέπει να τύχουν ανάλογης κατάρτισης. Το κράτος μεριμνά για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Τελευταίος ειδικός νόμος αναφέρεται ότι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, εφόσον απασχολούν προσωπικό πάνω από 50 άτομα, υποχρεούνται να προσλάβουν προστατευόμενα πρόσωπα», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανάλογη κάλυψη θέσεων πρέπει να γίνεται και στο Δημόσιο.
#pgnews #ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ