Ένα ανεξερεύνητο κομμάτι του τουρισμού στη χώρα μας αποτελεί ο ιατρικός τουρισμός, όπου η Ελλάδα έχει κτίσει όνομα και αποτελεί πόλο έλξης πολιτών από χώρες του εξωτερικού. Ο μέσος ιατρικός τουρίστας ξοδεύει στη χώρα μας περί τα 5000 ευρώ και ο μέσος όρος παραμονής του είναι η μια εβδομάδα. Αυτά ήταν μόνο μερικά από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ενδιαφέρουσα συνεδρία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, το μεσημέρι της Κυριακής, στο πλαίσιο του 10ου Forum Ανάπτυξης.
Μ. Αργυροπούλου: «Η Ελλάδα 5η παγκοσμίως σε προσέλκυση τουριστών»
Η Μαρία Αργυροπούλου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών αναφέρθηκε στον «Τουρισμός Υγείας. Η χρήση και τα εργαλεία μάρκετινγκ».
«Ο τουρισμός υγείας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό τουρισμού αλλά και της οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας. Η περιοχή μας έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης λόγω της υψηλής ποιότητας. Ο τουρισμός υγείας είναι μια μορφή που πρωτοτέθηκε το 1973. Αφορά τον ιατρικό τουρισμό , τον ιαματικό, τον τουρισμό ευεξίας. Στόχος είναι οι τουρίστες να ταξιδέψουν και να λάβουν κάποια ιατρική περίθαλψη. Το «αγαθό» είναι η υγεία, το προϊόν οι θεραπείες. Υπάρχει μια τεράστια αύξηση παγκοσμίως και 3 στους 4 απολαμβάνουν παροχές στον τουρισμό υγείας. Το 2030 θα υπάρξει αύξηση 32 %.»
Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι : « Η Ελλάδα έχει καλή θέση καθώς είναι 5η στον κόσμο, αμέσως μετά την Ινδία. Ο τουρισμός υγείας στηρίζεται στις καλές υποδομές, υπάρχουν πολύ καλοί γιατροί, έχουν αλλάξει και τα ιατρικά πρότυπα και σίγουρα η επιστήμη προοδεύει και έχουμε μια τρομερή κινητικότητα και το διαδίκτυο είναι ένας παράγοντας που βοηθάει. Ο Τουρισμός πάσχει από μάρκετινγκ και μια στρατηγική. Δεν υπάρχει συντονισμός και παρέχονται κατακερματισμένες υπηρεσίες. Επίσης δεν βρέθηκε κανένα αποτέλεσμα για την Δυτική Ελλάδα για ιατρικό τουρισμό, αντίθετα με την Πελοπόννησο».
Η. Μεντζελόπουλος: «Χρειάζεται να κτίσουμε όνομα»
* Στον χαιρετισμό του ο Ηλίας Μεντζελόπουλος, Πρόεδρος των Ξενοδόχων Πάτρας, τόνισε ότι το πρώτο που χρειάζεται είναι δυνατά ονόματα στον ιατρικό χώρο ώστε να προσελκύσουν τουρίστες. Η Πάτρα έχει τη δυνατότητα να προσελκύσει τουρίστες, μιας και υπάρχει η διάθεση μεταξύ ιατρών και επιχειρηματιών για να αναπτύξουν αυτόν τον τομέα.
Α. Μαστοράκου: « Έχουμε το προνόμιο να είμαστε πολύ φθηνοί, αλλά ιδιαίτερα ποιοτικοί»
Η Άννα Μαστοράκου, Α’ Αντιπρόεδρος ΠΙΣ -Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών αναφέρθηκε στη «Σύζευξη των κλάδων υγείας και φιλοξενίας ως κυρίαρχος μοχλός ανάπτυξης του τουρισμού υγείας». Όπως σημείωσε η κ. Μαστοράκου: «Το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς αγγίζει τα 100 δις ευρώ . Η ομορφιά είναι κυρίαρχη στον τομέα του ιατρικού τουρισμού με κυρίαρχη χώρα προορισμού την Ταϊλάνδη. Οι ειδικότητες αιχμής είναι η πλαστική χειρουργική, οδοντιατρική, αναπαραγωγή, καρδιοχειρουργική». Και συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «Ο ιατρικός τουρισμός στην Ευρώπη προσελκύσει 2,6 δις τουρίστες, ενώ στον τομέα της τεχνιτής γονιμοποίησης η χώρα μας έχει ένα καλό όνομα, λόγω υποδομών. Η χώρα μας έχει κτίσει brand name στην εξωσωματική γονιμοποίηση , διότι επιτρέπεται η ανώνυμη δωρεά ωραρίων, παρέχεται η παρένθετη μητρότητα και υπάρχει νομικό πλαίσιο σε γυναίκες μέχρι 54 ετών να έχουν δικαίωμα στην εξωσωματική. Επίσης το κόστος είναι το μισό του μέσου όρου της Ευρώπης. Η Τουρκία αντίστοιχα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην μεταφύτευση μαλλιών και την οδοντιατρική, ωστόσο υπάρχουν παράπονα για την ποιότητα των υπηρεσιών». Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της να κτιστεί ένα οικοσύστημα ιατρικού τουρισμού που θα βοηθήσει την χώρα να προσελκύσει ακόμη περισσότερους τουρίστες. «Μέσω μιας υπηρεσίας booking διαλέγει τόπο διαμονής, όμως ταυτόχρονα επιλέγει υπηρεσίες υγείας που λείπουν στην χώρα του και μπορεί να τις έχει εδώ. Μέσω της ιστοσελίδας θα αναδεικνύονται γιατροί και νοσοκομεία, Άρα ο τουρίστας θα μπορεί να επιλέγει με το ταξίδι του και τι άλλο υπάρχει στο ιατρικό πεδίο».
Κ. Μαρινάκος: «Ταξιδιώτες με γνήσιες, αυθεντικές εμπειρίες»
Ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανέλυσε τις «τάσεις και προοπτικές ανάπτυξης Τουρισμού Υγείας στην Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα» τόνισε ότι: « Mετά από ένα χρόνο πανδημίας το μαζικό μοντέλο τουρισμού έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και οι τουρίστες αναζητώντας την γνήσια εμπειρία, αλλάζουν την καταναλωτική συμπεριφορά τους απέναντι στις διακοπές: Παρατηρείται μια έντονη τάση για FIT (foreign individual travelers=μεμονωμένους ταξιδιώτες) , ενώ ένα δεύτερο επίπεδο είναι ότι οι ταξιδιώτες αναζητούν συνειδητά γνήσιες, αυθεντικές εμπειρίες. Ο ΄΄ιατρικός τουρισμός ΄΄επιλογής όπως λέγεται, σήμερα συνδέεται με υπηρεσίες κυρίως : ✓ πλαστικής/ αισθητική χειρουργικής ✓ οδοντιατρικής ✓ οφθαλμολογίας ✓ τεχνητής γονιμοποίησης ✓ καρδιολογίας/ καρδιοχειρουργικής ✓ ορθοπεδικής θεραπείας και αποκατάστασης ✓ θεραπείας καρκίνου ✓ μεταμοσχεύσεις οργάνων ✓ αποκατάσταση μαλλιών ✓ νεφρική αιμοκάθαρση .
Καθοριστικοί παράγοντες που ωθούν στην ανάπτυξη Τουρισμού Υγείας από την πλευρά της προσφοράς: ▪ Η ύπαρξη κατάλληλης προβολής και προώθησης των υπηρεσιών τουρισμού υγείας ▪ Η ανάπτυξη των διεθνών προτύπων πιστοποίησης για τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης. ▪ Η περαιτέρω αξιοποίηση του διαδικτύου, ως το επικρατέστερο μέσο για την αναζήτηση πληροφοριών τουρισμού υγείας ▪ Η αύξηση των ιδιωτικών παρόχων υγειονομικών υπηρεσιών και η αναβάθμιση αναπροσαρμογή των υπαρχουσών ξενοδοχειακών υποδομών ▪ Τα ανταγωνιστικά(από απόψεως κόστους) ασφαλιστικά προϊόντα και πακέτα .
Μ. Φράγκου: «Στροφή στον ιαματικό τουρισμό»
H Μαρία Φράγκου, Φυσικοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Επιστημονικού Τμήματος «Αθλητικής Φυσικοθεραπείας» του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.)- Εκπρόσωπος Π.Σ.Φ. αναφέρθηκε στη σύνδεση του Ιατρικού Τουρισμού και της Φυσικοθεραπείας. Ένα ουσιαστικό κομμάτι του ιατρικού τουρισμού είναι ο ιαματικός. Απαιτεί την χρήση φυσικών ιαματικών πόρων για πρόληψη διατήρηση και αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας των επισκεπτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στην Ελλάδα υπάρχουν 750 μεταλλικές πηγές (θερμών, υπόθερμων και ψυχρών) με θεραπευτικές ιδιότητες. Μέχρι στιγμής μόλις 43 από αυτές τις πηγές έχουν αναγνωριστεί επισήμως και 70 βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης- θετικής γνωμοδότησης για θεραπευτικές ενδείξεις. Πάντως ο ιαματικός τουρισμός προϋποθέτει επίσης ότι ια ακολουθήσει αδειοδότηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, Οικονομοτεχνικές μελέτες, που απαιτεί ο νόμος, και χρηματοδότηση εγκαταστάσεων.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ