Ένα κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού συστήνουν οι τοπικοί φορείς της Αχαΐας. Ο λόγος είναι ότι τα μηνύματα από όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας συγκλίνουν στο ότι δύσκολα οι επιχειρήσεις θα καταφέρουν να βγάλουν τον φετινό χειμώνα. Οι λογαριασμοί ρεύματος είναι ασύλληπτοι, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απορροφήσει μέρος του κόστους, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν το φάσμα του λουκέτου ή της απόλυσης προσωπικού για να μπορέσουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών συναντήθηκαν δύο φορές τον τελευταίο μήνα εκπρόσωποι από όλους τους φορείς της πόλης για να καταγράψουν το πρόβλημα της ενέργειας και να προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σ.Ε.» θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την έλευσή του στην Πάτρα, που προσδιορίζεται για την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Το μέτωπο απαρτίζουν οι: • Πανεπιστήμιο Πατρών • ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας • Οικονομικό Επιμελητήριο Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος • Επιμελητήριο Αχαΐας • ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας • ΟΕΕΣΠ Ομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Ν/Δ Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης • ΟΕΒΕΣΝΑ • Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών • ΣΚΕΑΝΑ Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Αχαΐας • Εμπορικός Σύλλογος Δύμης • Συντεχνία Αρτοποιών Πάτρας • Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Αχαΐας • Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Δυτικής Ελλάδος • Ένωση Συνταξιούχων Εμπόρων Αχαΐας •Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Νομού Αχαΐας ο BATT Στόχος να θέσουν υπόψη του Πρωθυπουργού το ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τοπικά οι επιχειρήσεις και να του προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις. Πέρα του εάν θα καταφέρουν να εισακουστούν, ο στόχος όλων των συμμετεχόντων είναι να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο και από κοινού να βρουν εναλλακτικές που θα τους εξασφαλίζουν φθηνό ρεύμα για τις επιχειρήσεις τους.
Όπως σημειώνει ο Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών, που συντονίζει την συγκεκριμένη κίνηση:
«Αποφασίστηκε να γίνει μια κινηματική δράση για να γίνει αντιληπτό ότι αυτό που περνάμε με το ενεργειακό είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Mε αυτό το ενεργειακό χάσμα που υπάρχει και στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά, δεν περισσεύει καθόλου διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση με επακόλουθο σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των επιχειρήσεων». Σε σχέση με την πρόταση που θα υποβληθεί προς την κυβέρνηση, ο κ. Ζαφειρόπουλος εξηγεί ότι: «Δεν μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη μαγική λύση. Μιλάμε για συγκεκριμένες προτάσεις μετά από έναν δημόσιο διάλογο. Στόχος μας είναι επιστημονικά με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος της ενέργειας σε τοπικό επίπεδο. Μιλάμε για δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και άμεση τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, συστήματα που μέχρι σήμερα έχουν παγώσει». Οπως εξηγεί, υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, εφόσον τα χρησιμοποιήσουν, να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας. Εκείνο που απαιτείται είναι, στην παρούσα φάση, η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου για να αντιμετωπιστεί όλο αυτό το κύμα ακρίβειας που επικρατεί στον τομέα της ενέργειας. «Θα εκμεταλλευτούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να έχουμε κάποιες σοβαρές και τεκμηριωμένες λύσεις για να ρίξουμε το κόστος της ενέργειας. Για εμάς η ενεργειακή κοινότητα είναι ένα σοβαρό κομμάτι και πρέπει να ανοίξει και για την Αχαΐα, διότι είναι κορεσμένη στην παρούσα φάση» αναφέρει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Πρόθεση των φορέων είναι να υπάρξει η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μετέχουν σε αυτά τα προγράμματα, διότι μέχρι σήμερα υπήρχαν πολλά εμπόδια που το απέτρεπαν. «Τουλάχιστον να δοθεί η δυνατότητα σε μια επιχείρηση να μπει σε μια ενεργειακή κοινότητα προς το συμφέρον της. Χρειάζεται βέβαια να υπάρξουν και τα κατάλληλα επιχειρήματα για να γίνει αντιληπτό ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι προς το συμφέρον όλων» δηλώνει ο κ. Ζαφειρόπουλος. Στο εγχείρημα μετέχει και το Πανεπιστήμιο Πατρών έχοντας έναν συμβουλευτικό ρόλο. Θα βοηθήσει στο να αναλυθεί ποιο είναι το κόστος ενέργειας ανά κλάδο και ποιες λύσεις απαιτούνται. Επίσης θα δώσει συγκεκριμένες προτάσεις για να υπάρξει οικονομία κλίμακος για τις επιχειρήσεις, που ακολούθως θα υλοποιηθούν. Πάντως, ένα τέτοια εγχείρημα απαιτεί και εξωστρέφεια και γι’ αυτό τον λόγο σε δεύτερο χρόνο θα γίνει στην Πάτρα συνέδριο για την καταγραφή όλων αυτών των προτάσεων, οι οποίες θα αποτυπωθούν ως μια εναλλακτική για το ενεργειακό πρόβλημα.
Χ. Ανδρικόπουλος: «Ενίσχυση μέσω ΕΣΠΑ»
Η κατάσταση που επικρατεί σε συγκεκριμένους κλάδους καταγράφεται και από το Επιμελητήριο Αχαΐας. «Οι επιχειρήσεις πιέζονται είτε είναι στον τομέα της παροχής υπηρεσιών είτε του εμπορίου. Το κόστος είναι υψηλό και επηρεάζει όλο το φάσμα της παραγωγής και αυτό το διαπιστώνουμε και στο μεταφορικό κόστος. Οπότε υπάρχει μεγάλη πίεση και προβληματισμός στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτούνται λύσεις», αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο Χάρης Ανδρικόπουλος, Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας που μετείχε στη σύσκεψη για το ενεργειακό. «Στόχος μας είναι οι επιστημονικοί φορείς, δηλαδή το Πανεπιστήμιο, το Τεχνικό, το Οικονομικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο να προτείνουν λύσεις για το ενεργειακό. Από εκεί και πέρα έχει δοθεί μια κατεύθυνση μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) ώστε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ να κατευθυνθούν στο κομμάτι της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και να γίνουν ενεργειακά πιο αποδοτικές, ενώ έχει ήδη δοθεί υπόμνημα με κάποιες προτάσεις προς τα Υπουργεία. Το υπόμνημα δόθηκε από την ΚΕΕΕ και κινείται σε τρεις άξονες. Μείωση φόρων, επιδότηση ρεύματος και βελτίωση ενεργειακής ταυτότητας των επιχειρήσεων, δηλαδή να δοθούν κίνητρα» εξηγεί ο κ. Ανδρικόπουλος. Στην επισήμανση ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια προγράμματα, ο ίδιος τονίζει ότι «τα προγράμματα είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι εκείνη που θέτει τους όποιους περιορισμούς. Η κεντρική ιδέα είναι ότι έχουν δύο κατευθύνσεις τα προγράμματα αυτά: Μείωση της ενέργειας και μετάβαση στο Ψηφιακό Οικοσύστημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά κάποια χρήματα για να ενισχύσει κάποιες επιχειρήσεις σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Είναι προγράμματα που αφορούν το ζήτημα της ενέργεια και ακόμη και εάν κάποιες επιχειρήσεις δεν κατάφεραν σήμερα να ενταχθούν, θα το κάνουν το επόμενο διάστημα. Οπότε υπάρχει μια κατεύθυνση για τον τρόπο που θα κινηθούν οι επιχειρήσεις. Δεν γίνονται όλα από τη μια ημέρα στην άλλη. Κάποιες όμως επιχειρήσεις, όπως εστίαση και εμπόριο δεν επιδοτούνται λόγω των κανόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ως Επιμελητήριο Αχαΐας προσπαθούμε να αμβλύνουμε αυτούς τους περιορισμούς και να μπουν όσο περισσότεροι ΚΑΔ γίνεται, ώστε να ευνοηθούν οι επιχειρήσεις», τονίζει ο κ. Ανδρικόπουλος. Όσο για το εάν το επόμενο διάστημα ζήσουμε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, που ούτε αυτά τα μέτρα επαρκέσουν για να αντισταθμίσουν το επιπλέον κόστος, ο κ. Ανδρικόπουλος τονίζει ότι « ακούμε ότι προβλέπεται δύσκολος χειμώνας, όμως θεωρώ ότι δεν θα είναι τόσο όσο παρουσιάζεται. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που μπαίνουν στο παιχνίδι τόσο προς το κακό σενάριο όσο και προς το καλό. Αυτή τη στιγμή ζούμε το κακό σενάριο με τη συνέχιση του πολέμου, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο πόλεμος να λήξει, οπότε θα είναι άλλα τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν. Είμαι αισιόδοξος».
Γ. Βαγενάς: « Έχουμε προτάσεις που αγγίζουν και τη μικρή επιχειρηματικότητα»
Το πρόβλημα πάντως δεν είναι τοπικό αλλά σε αντίστοιχη κατάσταση βρίσκονται και επιχειρήσεις εκτός Αχαΐας. Σε κάποιες περιοχές που είναι τουριστικές, η αύξηση της κίνησης σήμανε και αύξηση των τζίρων. Οι επιχειρήσεις αυτές καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό κόστος. Αντίθετα, σε περιοχές που δεν βασίζονται στον Τουρισμό, όπως η Αχαΐα, οι δυσκολίες για την αποπληρωμή του ρεύματος είναι τεράστιες. «Η κατάσταση γνωρίζουμε όλοι οι επαγγελματίες ότι είναι δύσκολη. Δεν είναι μόνο τα καταστήματα, είναι τα γραφεία, αλλά και όλοι οι επαγγελματίες που δραστηριοποιειουνται και προσπαθούν να βγάλουν τα έξοδά τους. Έχει φθάσει η κατάσταση στο απροχώρητο. Θα επιδιώξουμε διάφορες κινήσεις που θα μας επιτρέψουν και βραχυπρόθεσμα να ανακουφιστούν οι μικρές επιχειρήσεις με μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα. Αλλά και μακροπρόθεσμα με νέες πηγές ενέργειας ή τρόπους που θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με δυσβάσταχτο κόστος», σημειώνει ο Γιώργος Βαγενάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Σημειώνει ότι αυτή την περίοδο το ρεύμα είναι το σημαντικότερο έξοδο σε μια επιχείρηση και κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτήν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις «πατούν στο κόκκινο» και δεν γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τους επόμενους δύσκολους μήνες που θα ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση αδυνατεί να καλύψει το επιπλέον κόστος το οποίο μετακυλίεται στους επιχειρηματίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη ορισμένες επιχειρήσεις έχουν στραφεί σε άλλες μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή χρησιμοποιούν γεννήτριες πετρελαίου για να παράγουν ρεύμα και με αυτές μπορούν να λειτουργήσουν. Θεωρούν ότι το κόστος είναι ελεγχόμενο, αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσο πετρέλαιο θα τοποθετήσουν στη γεννήτρια και πόσο θα κάψουν. Αντίθετα, με το ηλεκτρικό οι εκπλήξεις προκαλούν σοκ. Μια επιχείρηση εάν πριν από μερικούς μήνες ξόδευε για ρεύμα το ποσό των 1000 ευρώ πλέον καλείται να πληρώσει 5000 ευρώ. Και το δίλημμα που έχουν πολλοί επιχειρηματίες είναι μήπως είναι αναγκαία η μείωση θέσεων εργασίας για να αντισταθμιστεί το κόστος της λειτουργίας. Αυτός είναι και ο λόγος που η ανάγκη εξεύρεσης λύσης είναι επιτατική. Ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ο ίδιος επισημαίνει ότι «έχουμε προτάσεις για να υπάρξει άμεση πτώση της τιμής της ενέργειας και μιλάμε για διάφορες μορφές και μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις οποίες θα έχουμε πρόσβαση με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος μας τα μέτρα να αγγίξουν και τη μικρή επιχειρηματικότητα, διότι μέχρι τώρα ο,τι αφορά Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, αφορά ελάχιστους έως και κανέναν από τους επιχειρηματίες του δικού μας κλάδου». Και σημειώνει ότι τέτοια προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση « όπου εκεί είναι για όλους, αλλά στη χώρα μας είναι για λίγους» καταλήγει ο κ. Βαγενάς. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι το μέτωπο των επιχειρηματιών είναι αρραγές και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω για το ενεργειακό, που είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την περίοδο της πανδημίας, όπου λόγω των υγειονομικών συνθηκών αλλά και της ψυχολογίας που είχε διαμορφωθεί στην κοινωνία, απέτυχε η δημιουργία συμπράξεων, τώρα με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας το πρόβλημα αναμένεται να ακουστεί προς όλη την κοινωνία. «Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε διάφορες πρωτοβουλίες που θα προέρχονται από αποφάσεις των συλλογικών φορέων. Είναι η αρχή και θα πρέπει να γίνεται και σε κάθε πόλη, δηλαδή όλοι οι φορείς ενωμένοι να μπορούν να έχουν άποψη. Επίκειται και επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Πάτρα και είναι σημαντικό για εμάς να καταφέρουμε να έχουμε επαφή μαζί του και να γίνει αντιληπτό πόσο σοβαρό είναι το ενεργειακό πρόβλημα» επισημαίνει ο κ. Βαγενάς. Μια ευκαιρία που δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτη, παρότι πολλοί επεσήμαιναν ότι δεν θα δώσει και τα ανάλογα αποτελέσματα.
Τ. Γιατράς: «Είναι ζήτημα επιβίωσης»
Στα όρια τους έχουν φθάσει οι επιχειρήσει της εστίασης, καθώς το ενεργειακό κόστος κάνει απαγορευτική την λειτουργία των καταστημάτων. Ορισμένα ήδη έχουν αλλάξει το ωράριο και λειτουργούν μόνο όταν είναι ανοικτή η αγορά. Τις Δευτέρες και τις Τετάρτες τα απογεύματα παραμένουν κλειστά, επειδή η κίνηση είναι μειωμένη αισθητά. Επίσης για να καταφέρουν να αντισταθμίσουν το κόστος του ρεύματος ορισμένες επιχειρήσεις έχουν αναπροσαρμόσει και το μενού τους, επιλέγοντας πιο φθηνές πρώτες ύλες. Ουσιαστικά η εστίαση είναι ο κλάδος που η λειτουργία του κινείται με το μήνα, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το επόμενο διάστημα τα λουκέτα στην αγορά. Δηλαδή ό,τι δεν κατάφερε η πανδημία θα το καταφέρει το ενεργειακό κόστος. Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας Τάσος Γιατράς: « Η ενεργειακή κρίση και το πρωτοφανές κύμα πληθωρισμού έχουν φέρει στα όρια τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις .Για τον κλάδο της εστίασης η κρίση αυτή όπως και η πανδημική θέτουν ξεκάθαρα ζητήματα βιωσιμότητας για το σύνολο των επιχειρήσεων . Σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας ,η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου να συντονίσει μια διαβούλευση των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της πόλης ,μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει . Είναι σημαντικό εκτός απ το να αναδειχθούν οι συνέπειες ανά κλάδο, να υπάρξουν και προτάσεις ολοκληρωμένες, με την υιοθέτηση βέλτιστων επιλογών, άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, αφού η κρίση της ενέργειας δεν φαίνεται να είναι παροδική».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ