«Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σύγχρονο αναπτυξιακό γίγνεσθαι» ήταν το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα του βιβλίου της Μαργαρίτας Ικαρίου, δημοσιογράφου-συγγραφέα και marketing manager, που παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, το βράδυ της Κυριακής, στο πλαίσιο του 10ου Forum Υγείας. Η εκδήλωση στηρίχθηκε από τον Σύλλογο Σαμίων Αχαΐας «Αρίσταρχος ο Σάμιος». Πρέπει να σημειωθεί ότι το βιβλίο, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, εξέδωσαν οι εκδόσεις του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» και ήδη τυγχάνει μεγάλης επιτυχίας.
Η Άννη Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου τόνισε στον χαιρετισμό της ότι: «Τείνουμε γέφυρες επικοινωνίας για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας. Για να μπορέσουμε να αναδείξουμε τις ιδιαίτερες γαστρονομικές μας γεύσεις. Θέλουμε να αναδειχθούν τα μοναδικά προϊόντα των νησιών μας, όχι μόνο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά να τα ταξιδέψουμε μέχρι τα πέρατα του κόσμου».
Ο Μίλτος Καρούμπας, τέως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι: «Μιλάμε για κάτι πολύ ωφέλιμο για την υγεία των συμπολιτών μας, των συνανθρώπων μας και είναι κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο. Σήμερα μιλάμε όλοι για υγιεινή διατροφή, όμως ο Πυθαγόρας από την εποχή του ήταν ο πρώτος που τα έχει αναφέρει αυτά τα πράγματα. Ήταν ο πρώτος οικολόγος που δεν ήθελε να τρώει κρέας για να βοηθάει το περιβάλλον και το ζωικό βασίλειο. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα αυτές οι προσπάθειες γιατί πρέπει αυτά τα μηνύματα να διαδίδονται όχι μόνο πανελληνίως αλλά και διεθνώς». Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάτζος, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι: «Η ακριτική μας Σάμος, που γέννησε και εδραίωσε τη φιλοσοφική πυθαγόρεια σκέψη, έρχεται στο σήμερα με ακόμη ισχυρό διαπιστευτήριο τη νέα γαστρονομική ταυτότητα της πυθαγόρειας διατροφής, που στοχεύουμε με στρατηγικές παρεμβάσεις και με τη συμπαράσταση των ανθρώπων του μόχθου, να τη ταξιδέψουμε σε όλο το κόσμο και να τη ταυτοποιήσουμε με τις νέες τάσεις στη διατροφή. Χαιρετίζουμε με ενθουσιασμό αυτή τη πρώτη Πανελλήνια παρουσίαση του κονσεπτ για τη πυθαγόρεια διατροφή, που απ’ τό πανέμορφο νησί μας έχει ήδη branding ισχυρό στο βιωματικό τουρισμό, ενώ παράλληλα αποτελεί και μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για τη διατήρηση τηw καλής μας υγείας. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου υποστηρίζει την κάθε προσπάθεια ανάδειξης των ίδιο συστατικών του τόπου μας, υποστηρίζει την ανάπτυξη και εδραίωση νέων μορφών προσέλκυση των επισκεπτών παγκοσμίως, κυρίως όμως υποστηρίζει τον πολιτισμό που εκφράζεται μέσα από τη διατροφή που πρωτος όρισε και τήρησε ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας».
Η αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου Δέσποινα Κάϊλα ανέφερε ότι: «Είναι ξεχωριστή στιγμή για μένα αυτή γιατί είδα αυτή την ιδέα να γίνεται πράξη. Με τη φίλη δημοσιογράφο και συγγραφέα Μαργαρίτα Ικαρίου μας συνδέουν πολλές πολιτιστικές δράσεις και η αγάπη, η αληθινή αγάπη για το τόπο μας και τους ανθρώπους της το ίδιο και με τον εξαιρετικό διατροφολόγο Παναγιώτη Βαραγιάννη τον εμπνευσμένο σεφ Βαγγέλη Πιλιπά τον αγαπημένο μας καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Ηραία Πυθαγόρεια και τον Σωτήρη Μαργιορή. Έρχονται με την πνευματική τους εργασία αξιώσεων να δώσουν αυτή τη σοφία να μεταδώσουν αυτή τη γνώση σε όλη την Ελλάδα και να δημιουργήσουν ένα νέο σύγχρονο βιωματικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο ανάπτυξης και προσέλκυσης της μεγάλης και ισχυρής καταναλωτικής ομάδας των Παγκόσμιων υγιεινιστών, των ανθρώπων που επιλέγουν αγροτοδιατροφικά προϊόντα της μάνας γης με τη πατρογονική σοφία της διατροφής, που έκανε την Ελλάδα μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα και πνευματική διαύγεια των κατοίκων της».
Η παρουσίαση του βιβλίου
Η συγγραφέας του βιβλίου Μαργαρίτα Ικαρίου δημοσιογράφος – marketing manager, στην αρχή της τοποθέτησής της είπε ότι: «Πάμε να διαβούμε μαζί όλους αυτούς τους αιώνες απ’ τόν 6ο αιώνα που ο Πυθαγόρας ίδρυσε, όρισε αλλά και τήρησε ο ίδιος αυτή τη διατροφή. Για να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι η πυθαγόρειος διατροφή θα χρησιμοποιήσουμε μια φράση την οποία διατύπωσε ο ίδιος ο Πυθαγόρας «Ο άνθρωπος είναι ό,τι τρώει ό,τι πίνει και ό,τι σκέφτεται». Δεν υπάρχει στιγμή στη ζωή μας που να μην έχουμε προσδιορίσει τις συνθήκες του Βίου μας και το τρόπο που δομούμε τις κοινωνίες μας από τη διατροφή». Σημείωσε επίσης ότι «Η Σάμος είναι γνωστή για δύο πράγματα το κρασί και το Πυθαγόρα γιαυτό σκεφτήκαμε το πως μπορούμε να τα συνδυάσουν αυτά τα δύο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ότι ο Πυθαγόρας στο μέτρο της διδαχής του και εμπνεόμενος από την ισονομία την οποία και υπερασπιζόταν στους μαθητές του θα είχε κάποια έμπνευση, θα είχε σκεφτεί να δημιουργήσει και μια διατροφή ξεχωριστή όπως δημιούργησε και μια κούπα ξεχωριστή, τη δίκαιη κούπα, τη σαμιώτικη κούπα για να μοιράζει το κρασί ισόνομα στους μαθητές του από εκεί ξεκίνησε μια έρευνα». Στη συνέχεια ανέφερε ότι στα 1677 ο Επίσκοπος Σάμου -Ικαρίας και Φούρνων είχε επισημάνει το φαινόμενο της μακροζωϊας των ακριτικών περιοχών περιλαμβάνοντας και την Σάμο. Το συνέδεε με τη λιτή διατροφή των κατοίκων, που περιλάμβανε πολλά δημητριακά, πολύ λάδι, λίγα ψάρια, λίγο κρασί, ελαχιστότατο κρέας. Σημείωσε ότι τα τελευταία 15 χρόνια το ενδιαφέρον του ιατρικού κόσμου και πολλών ΜΜΕ έχει επικεντρωθεί στη Σάμο, προκειμένου να αναδείξουν τον τρόπο διατροφής που οδηγεί στη μακροζωία. «Οι μακροβιότεροι των ανθρώπων της πατρίδας μας είναι κάτοικοι αυτών των περιοχών» τόνισε η κ. Ικαρίου.
Από την πλευρά του ο συντελεστής του βιβλίου Παναγιώτης Βαραγιάννης, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, ανέφερε ότι: «Ο Πυθαγόρας προσπαθούσε να βρει ποιος είναι ο ρόλος των τροφών και των ποτών στην διατροφή, ποια η δύναμη τους. Επίσης απαγόρευε την κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης με εξαίρεση το γάλα και το μέλι. Χαρακτηρίζεται ακόμη από την ελεύθερη και καθολική χρήση όλων των φυτικών, φρέσκων και εποχικών τροφίμων τα οποία απαιτούν την ελάχιστη προετοιμασία ή επεξεργασία προκειμένου να καταναλωθούν, όπως οι ρίζες, οι βολβοί, τα φύλλα, οι καρποί, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι σπόροι και τα φρέσκα βότανα». Εκείνο που επίσης υπογράμμισε είναι ότι η Πυθαγόρεια διατροφή εξασφαλίζει την «αρμονία» των χυμών του σώματος, συμβάλλει στην διατήρηση της καλής υγείας, της αριστείας και κατ’ επέκταση της ανθρώπινης ευτυχίας. Ο Πυθαγόρας πίστευε επίσης στην ολοκληρωμένη οντότητα, στην ύπαρξη ενός υγιούς και καλού μυαλού, μέσα σε ένα υγιές σώμα. Επίσης θεωρούσε την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου τόσο σημαντική όσο και την διατροφή, Απώτερος σκοπός του ήταν η ενίσχυση της φυσικής γραμμής άμυνας του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες και η επίτευξη της πολυπόθητης πνευματικής ισορροπίας μέσω των τροφών.
#pgnews
#ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ