Ενδιαφέρουσα στοιχεία για τις καινοτομίες στον χώρο της Υγείας παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρία του Συνδέσου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος. Συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Βέργαδος, Διευθυντής Τομέας ΜΜΕ, Θέσεων και Ενημέρωσης
ΣΕΒ.
Στον χαιρετισμό του ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε: « Αυτά που οργανώνουμε είναι εικόνες από το μέλλον. Και το μέλλον στον τομέα της Υγείας είναι διαφορετικό από αυτό που βιώνουμε σήμερα. Και ο γιατρός του μέλλοντος δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που κάνει σήμερα».
Ο Κώστας Τρούλος, Senior Advisor Τομέας Καινοτομίας ΣΕΒ ανέπτυξε το θέμα: «Υγεία και Βιοεπιστήμες( Health & Life Sciencies) – Δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας και ανάπτυξης του οικοσυστήματος στην Ελλάδα».
Οπως τόνισε: « Ο ΣΕΒ σκοπεύει να αναδείξει επιχειρήσεις, γνωστές ως start up. Οι πιο εμβληματικές είναι οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας. Έχουν προκύψει αρκετές συναντήσεις και συνεργασίες. Ενθαρρύνουμε τη συνεργασία Πανεπιστημίου και Βιομηχανίας. Υπάρχει ένα ολόκληρο σχήμα για μεταφορά τεχνογνωσίας και εφαρμογή της στη βιομηχανία».
Σημείωσε ότι έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια δολάρια για τις υπηρεσίες υγείας και τις βιοεπιστήμες. Στη χώρα μας οι επενδύσεις φθάνουν τα 1,2 δις ευρώ σε βάθος οκταετίας. Επίσης τόνισε ότι πάνω από το 50% των start up είναι στην ψηφιακή υγεία, κάτι που δείχνει τη δυναμική του κλάδου.
O Βασίλης Δρακόπουλος, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ ΕΚΕΠΕΚ Α.Ε.ανέπτυξε το θέμα «Εφαρμογές της 3D εκτύπωσης στον τομέα της Υγείας».
Οπως είπε ο κ. Δρακόπουλος: « Στην τρισδιάσταστη εκτύπωση ο καθένας μπορεί να εκτυπώσει ό,τι θέλει. Οι εφαρμογές της είναι σε διάφορους κλάδους, όπως στην αεροδιαστημική, τις μεταφορές, τα καταναλωτικά προϊόντα, τις υποδομές, την αμυντική βιομηχανία. Μια από τις εφαρμογές της είναι στον προ εγχειρητικό έλεγχο και στο σχεδιασμό των χειρουργείων. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται λάθη και παραλήψεις σε μια εγχείρηση και αντίστοιχα μειώνεται σημαντικά ο χρόνος του χειρουργείου. Επίσης και στην οδοντιατρική έχουν αντικατασταθεί τα προπλάσματα μέσω εκτυπώσεων ρητίνης. Επίσης υπάρχει και εφαρμογή στα προσθετικά μέλη και σε συσκευές που βοηθούν έναν γιατρό».
Ο Δημήτριος Γ. Κατεχάκης, Επικεφαλής στο Κέντρο Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Ινστιτούτο Πληροφορικής, παρουσίασε το πρόγραμμα «Smart Health».
Η υγεία περνά πλέον στην ψηφιακή εποχή και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτό.
Το πρώτο European Digital Innovation Hub (ευρωπαϊκός κόμβος ψηφιακής καινοτομίας) στον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα είναι γεγονός. Το όνομα αυτού smartHEALTH. Όπως ανέφερε: « Οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν βοήθεια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Τους δίνεται η δυνατότητα να εξάγουν τεχνογνωσία και εξοπλισμό, καθώς επίσης και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουν να προχωρήσουν στο μετασχηματισμό τους».
Στόχος είναι η διευκόλυνση πρόσβασης των επιχειρήσεων σε εξειδικευμένη τεχνογνωσία που υπάρχει σε τομείς, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, και η υπολογιστική υψηλών επιδόσεων για τη βελτίωση επιχειρησιακών διαδικασιών και προϊόντων ή υπηρεσιών με χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Αναμένεται επίσης να παρασχεθούν υπηρεσίες καινοτομίας, όπως συμβουλές χρηματοδότησης, κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων που απαιτούνται για έναν επιτυχημένο ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα της υγείας. Ο κόμβος θα λειτουργήσει σε οχτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ