Για τις ψηφιακές υπηρεσίες μαιών και τις νέες τεχνολογίες έγινε αναλυτική παρουσίαση στην εκδήλωση του Σύλλογου Επιστημόνων Μαιών Εφετείου Πατρών στο πλαίσιο του 10ου Forum Ανάπτυξης. Στο προεδρείο της εκδήλωσης οι Χρήστος Μπούρας , Πρύτανης Παν/μίου Πατρών, Κατερίνα Λυκερίδου, Μαία, Καθηγήτρια Παν/μίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Τμήματος Μαιευτικής
* Η Μαρία Κλάπα, κυρία Ερευνήτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Μεταβολομικής, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ μιλώντας για τις «Νέες τεχνολογίες» αναφέρθηκε στη διαδικασία του μεταβολισμού, που είναι μια σημαντική εργασία για τα μακρομόρια του κυττάρου και του οργανισμού. Ο μεταβολισμός είναι ένα δίκτυο αλλεπάλληλων αντιδράσεων και διερευνήθηκε διεξοδικά η μοριακή φυσιολογία τους. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που γεννούν χειμώνα είχαν ένα άσχημο μεταβολικό προφίλ σε σχέση με όσες γέννησαν καλοκαίρι.
-
Η Μαρία Κιούρτη, Μαία, Πρόεδρος ΣΕΜΠ, μίλησε για τις «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας και τη η σύγχρονη μαία». Περιέγραψε το Doctors Hello που παρέχει υπηρεσίες τηλεϊατρικής με μορφή τηλεφροντίδας, ηλεκτρονικού φακέλου. Προσφέρει άμεση επαφή και δίνει τη δυνατότητα παροχής καλύτερων πληροφοριών για τον ασθενή απομακρυσμένα.
-
Ο Σεραφείμ Σαββίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Πρόεδρος Τμήματος Μαιευτικής, προχώρησε στην παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος e-health για το οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
-
Η Φιλία Γιαλιτάκη, Μαία, ΜSc Συντονίστρια Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας 7ης ΥΠΕ, μίλησε για τις: «Ψηφιακές υπηρεσίες του Δικτύου Π. Π. Υ Μαιών της 7ης ΥΠΕ και covid 29». Συμπαρουσιάστρια των στοιχειων και η Ρουμπία Ανδρουλάκη, Μαία, MSC Αναπληρώτρια Συντονίστρια ΔΠΥΥΜ της 7ης ΥΠΕ. Kεντρικό μήνυμα ήταν ότι ο ρόλος της μαίας στην κοινότητα την περίοδο της πανδημίας ήταν σημαντικός. Οι μαίες συνέχιζαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους την περίοδο της πανδημίας. Υπήρξε συνεργασία με μια σεριά από φορείς για άμεση επικοινωνία μαιών.
-
H Ιωάννα Βασιλάκη, Πρόεδρος ΕΑΜΜΕ, Μαία, μιλώντας για τις «Ψηφιακές υπηρεσίες ανεξάρτητων ελευθεροεπαγγελματιών μαιών στην διάρκεια της πανδημίας» σημείωσε ότι παρεχόταν στήριξη σε όλη την οικογένεια και του νέου ζευγαριού. Γίνονταν μαθήματα μέσω διαδικτύου και συμβουλευτικής ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό βοήθησε τις μαίες να μην μετακινούνται και έτσι μπορούσαν να εξυπηρετούν μεγαλύτερο κοινό. Ακόμη όπου ήταν αναγκαία η δια ζώσης συμβουλευτικής λαμβάνονταν όλα τα μέτρα ασφαλείας και γίνονταν δια ζώσης επισκέψεις. Μέσω διαδικτυακών μαθημάτων παρεχόταν καλύτερη στήριξη σε όλες τις γυναίκες.
-
Η Αντιγόνη Ωραιοπούλου, Ψυχολόγος, MSc, MA, ECP Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Εθελοντισμού, αναφέρθηκε στις «Υπηρεσίες μαιών δια ζώσης ή υβριδικά η άποψη της ψυχολόγου». Σημείωσε ότι η επαφή με τη μαία είναι καθοριστική για μια έγκυο, καθώς το άγγιγμα ήταν εκείνο που επεδίωκαν οι έγκυες. Το πολυγαστρικό νεύρο είναι καθοριστικό για μια έγκυο καθώς μεταφέρει πληροφορίες στον εγκέφαλο και είναι εκείνο που φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει στο ανοσοποιητικό σύστημα.
- #pgnews
- #ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ