Το κινητό μουσείο εκπαίδευσης του τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών ετοιμάζεται να «ταξιδέψει» στα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας με τη βοήθεια της Περιφέρειας, η οποία πρόσφατα έλαβε απόφαση για την οικονομική στήριξή του.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που σκοπεύει, μέσω της ψηφιοποίησης και της εικονικής περιήγησης, να δώσει πρόσβαση στους μαθητές, στις συλλογές, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα εκθέματα του μουσείου εκπαίδευσης.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που θα απευθύνονται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες μαθητές τις επιστήμες της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και να εξοικειωθούν με την έννοια μουσείο.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η μουσειολόγος και υπεύθυνη του μουσείου εκπαίδευσης, δρ Κωνσταντίνα Ασκούνη, «η ιδέα για την υλοποίηση του κινητού μουσείου «γεννήθηκε» όταν ξεκίνησε η πανδημία της Covid – 19, λόγω των υγειονομικών μέτρων, αλλά και εξ αιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, με αποτέλεσμα να μην έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν κάποιο μουσείο».
«Έτσι λοιπόν», συνεχίζει, «αποφασίσαμε να πηγαίνει το μουσείο στα σχολεία και ήδη το έχουμε κάνει πιλοτικά, έχοντας σχεδιάσει αρκετές δράσεις».
Αναφερόμενη στις δράσεις, η δρ. Κωνσταντίνα Ασκούνη λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουμε σχεδιάσει μουσειοβαλίτσες» και εξηγεί: «Η μουσειοβαλίτσα είναι μία μουσειοσκευή, η οποία περιέχει αντίγραφα εκθεμάτων σε μινιατούρες από οποιοδήποτε θέμα, δηλαδή είτε είναι τα αρχαία παιχνίδια, όπως οι πλαγγόνες (σσ: αρχαίες κούκλες) και το αρχαίο γιο – γιο, είτε είναι η ελιά».
Ειδικότερα, οι μουσειοσκευές θα αφορούν σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα εμπεριέχουν βασικά στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα, όπως υλικό πρωτογενών πηγών (αποσπάσματα αρχαίων κειμένων με μεταγραφή στα νέα ελληνικά), ώστε οι μαθητές να καταλάβουν πλήρως πως και από πού αντλούνται πληροφορίες για το παρελθόν, έντυπο υλικό με το σύνολο των πληροφοριών της θεματικής μουσειοσκευής κ.α.
Ακόμη, η δρ Κωνσταντίνα Ασκούνη επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι «σχεδιάζουμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μέσω του κινητού μουσείου και για μαθητές ειδικών σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με προβλήματα όρασης, το οποίο έχει τον τίτλο «Βλέπω με τα χέρια μου» και έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής».
Όπως προσθέτει, «μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα υλοποιηθούν μουσειοπαιδαγωγικές, με τη βοήθεια του συστήματος γραφής Braille».
Παράλληλα, η δρ Κωνσταντίνα Ασκούνη τονίζει ότι «επεκτείνουμε αυτό το πρόγραμμα και για τους μαθητές με προβλήματα ομιλίας και ακοής, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων νοηματικής, ώστε κανένα παιδί να μην είναι αποκλεισμένο».
Ακόμη, αναφέρει ότι «σχεδιάζουμε εκπαιδευτικούς οδηγούς, για δασκάλους και καθηγητές, ώστε όταν επισκέπτονται ένα μουσείο να έχουν μία πυξίδα, προκειμένου να μπορούν να ενημερώνουν τα παιδιά».
«Αυτό», συνεχίζει, «θα γίνει και για το κινητό μουσείο εκπαίδευσης, ώστε όταν θα πηγαίνει σε κάποιο σχολείο, μαζί με την μουσειοβαλίτσα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, θα υπάρχει και ένας εκπαιδευτικός οδηγός, ο οποίος θα καθοδηγεί τον δάσκαλο για το τι ακριβώς θα πει στα παιδιά».
Μάλιστα, όπως σημειώνει, «θα υπάρχουν όλα τα αντίστοιχα προγράμματα και για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, μέσω του συστήματος γραφής Braille και προγραμμάτων νοηματικής».
Το μουσείο
Το μουσείο εκπαίδευσης ανήκει, όπως προαναφέρθηκε, στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Ιδρύθηκε από τον ομότιμο καθηγητή, Ιωσήφ Μπουζάκη, ενώ διευθύντρια του μουσείου είναι η πρόεδρος του τμήματος, καθηγήτρια Άννα Φτερνιάτη.
Στον χώρο του μουσείου εκτίθενται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα.
Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά, ενώ οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των περίπου 60 ατόμων ανά επίσκεψη και γίνεται μια λεπτομερής περιήγηση και ιστορική αναδρομή σε όλες τις θεματικές ενότητες που αποτελούν το σχολείο του παρελθόντος όπως:
*Εικονική σχολική τάξη
*Ελληνικά σχολικά βιβλία και σχολικά βιβλία άλλων χωρών
*Εποπτικά μέσα διδασκαλίας
*Αντικείμενα σχολικού περιβάλλοντος
*Εκπαιδευτικά νομοσχέδια, διατάγματα, νόμοι, έντυπα
*Εκπαιδευτικά – σχολικά – παιδαγωγικά περιοδικά
*Φωτογραφικό υλικό από σχολικές εκδηλώσεις
*Αντικείμενα από σχολικά συσσίτια κ.α.
Παράλληλα με την ξενάγηση, υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ από το 2015 έως και τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία, το μουσείο επισκέφθηκαν περίπου 35.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Το μουσείο εκπαίδευσης στεγάζεται πλέον σε μία αίθουσα 160 τμ στον πολυχώρο άθλησης και πολιτισμού «Προμηθέας», στην περιοχή Καστελλόκαμπος της Πάτρας.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ