Το Routelab ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα δράσης του, στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή .
Σκοπός όπως δηλώνει και ο τίτλος του να αναδείξει τον «Τουρισμό Εμπειρίας» και τα
συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής,.
Στο επίκεντρο ο τουρισμός εμπειρίας, οι εναλλακτικές προτάσεις, οι εξειδικευμένες
υπηρεσίες και οι αυθεντικές εμπειρίες που μπορεί ο ταξιδιώτης να αποκομίσει από την
περιοχή της Ηλείας. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Η συναναστροφή με ανθρώπους της
περιοχής, η γνωριμία με τον τοπικό πολιτισμό, η αναζήτηση γεύσεων, αρωμάτων αλλά και
αισθήσεων είναι το κλειδί.
Το δρομολόγιο του Routelab ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από τον
γαστρονομικό χάρτη της περιοχής. Πώς μπορείς να μάθεις καλύτερα έναν τόπο; Το μυστικό
κρύβεται στις γεύσεις του, στα προϊόντα που παράγει. Στον υπαίθριο χώρο του Θεματικού
Πάρκου Ξυστρή στον Πύργο, πραγματοποιήθηκε ένα ζωντανό και διαδραστικό τηλεοπτικό
δίωρο κατά το οποίο παρουσιάστηκε ο γαστρονομικός πλούτος της περιοχής, με την
πολύτιμη βοήθεια της Λέσχης Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, μέσα από
το τρίπτυχο «τοπικότητα, αυθεντικότητα, ποιότητα».
Στην ζωντανή εκπομπή με τίτλο “Meet the taste… live”συνέργησαν μεταξύ άλλων, μέλη του
Δ.Σ. της Λέσχης Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας και οι σπουδαστές του
ΔΙΕΚ Πύργου. Ενώ οι παραγωγοί είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους.
Μεταξύ άλλων στον υπαίθριο χώρο του πάρκου βρέθηκαν ο Πρόεδρος της «Τρικαλινός
Αυγοτάραχο» Ζαφείρης Τρικαλινός, η ποτοποιία Μυλωνά, το κτήμα Μπριντζίκη,
εκπρόσωποι της “Aroma Farms”, εκπρόσωποι του κτήματος «Ολύμπια Γη», ο Ανδρέας
Δημητρόπουλος με το «Εργαστήρι της Γιαγιάς», ο Φάνης Ζαχαράτος από την
«Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΠΕΔ», εκπρόσωποι από το κτήμα Λαμπρόπουλου. Ο Δήμαρχος
Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, έκλεισε την ενότητα μιλώντας για τα πλεονεκτήματα της
περιοχής και τα σχέδια της δημοτικής αρχής για τον τουρισμό και την ανάπτυξη του τόπου.
Στη δεύτερη ενότητα του Routelab την σκυτάλη πήραν τρία πρόσωπα που επένδυσαν στην
τουριστική βιομηχανία και διέπρεψαν. Ο Νίκος Καραφλός, ιδρυτής και εμπνευστής του
πολυβραβευμένου ξενοδοχείου Dexamenes Seaside Hotel, μίλησε για την εμπειρία για την
εμπειρία φιλοξενίας που προσφέρει το ξενοδοχείου του, μέσα από την τέχνη, το κρασί, την
φύση, την τοπική κουλτούρα και την ευεξία. Ο ίδιος κατάφερε να αναδείξει την τοπική
ιστορία και ταυτόχρονα να εκθέσει τους φιλοξενούμενους του σε μια συνθήκη αρκετά
διαφορετική και σε εικόνες που τους κάνουν να ξεφεύγουν από τα βάρη της
καθημερινότητας.
Με την σειρά του, ο Μιχάλης Κόκκινος, CEO της ΜOPTIL μίλησε για την καινοτόμα
εφαρμογή που δημιούργησε ο ίδιος και η εταιρία του, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους
τουρίστες να συνδυάσουν τη τεχνολογία και τον πολιτισμό με την 3D αναπαράσταση
μνημείων, κτιρίων και αρχαιολογικών χώρων που τους παρέχει. Όπως ανακοίνωσε μέσα
από το Routelab «το επόμενο project της Moptil που θα ολοκληρωθεί το 2023 είναι να
μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την αρχαιότητα εμφυτεύοντας το μυαλό μιας
προσωπικότητας από την τότε εποχή σε ένα avatar». H ενότητα των success stories έκλεισε
με τον κύριο Κώστα Κοτσανά, ιδρυτή του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Το
ευρέως γνωστό μουσείο έχει πρωταρχικό σκοπό να αναδείξει μια άγνωστη πτυχή του
αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αυτήν της τεχνολογίας, και να αποδείξει ότι ήταν παρόμοια
με τη σύγχρονη. Με τον τρόπο αυτόν η αρχαιοελληνική τεχνολογία έγινε γνωστή σε Ελλάδακαι Εξωτερικό προσφέροντας στον ταξιδιώτη μια ξεχωριστή εμπειρία παρουσιάζοντας του
γεγονότα που ίσως να μην μάθαινε ποτέ.
Η γαστρονομία σε συνδυασμό με τον τουρισμό δεν θα μπορούσε να αναλυθεί καλύτερα
παρά μόνο από τους ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει, έχουν γευτεί και έχουν ζήσει την
εμπειρία του κάθε τόπου μέσα από τις νοστιμιές του. Η σκηνή του Routelab άνοιξε και πάλι
με την τρίτη θεματική ενότητα «Θεματικές μορφές τουρισμού δημιουργία της
ταξιδιωτικής εμπειρίας».
Είναι γεγονός πως ο κάθε τόπος έχει τα δικά του μυστικά, υπάρχουν όμως άνθρωποι που
επιθυμούν και καταφέρνουν αυτά τα μυστικά να τα φέρνουν στην επιφάνεια. Ο Γιώργος
Πίττας, ιδρυτής του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες, είναι ένας από αυτούς τους
ανθρώπους. Ο κ. Πίττας έχει ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της περιφέρειας και έχει
εντοπίσει τα "διαμάντια" που διαθέτει ο κάθε τόπος. Όπως είπε και ο ίδιος επί σκηνής
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε το περιεχόμενο της γαστρονομικής
εμπειρίας κάθε περιοχής, όπως τα προϊόντα, τους παραγωγούς, ακόμα και τα χωράφια. Αν
δεν τα γνωρίσεις όλα αυτά δεν μπορείς να καταλάβεις τη γαστρονομία.»
Στη συνέχεια η κ. Διονυσία Μπριντζίκη, διευθύντρια του ομώνυμου κτήματος, ξενάγησε τον
κόσμο από τη σκηνή του Routelab στους αμπελώνες και έμαθε στο κοινό τη φιλοσοφία του
οίνου. Άλλωστε ο οινοτουρισμός είναι πλέον must και αναπτύσσετε ραγδαία. Το Κτήμα
Μπριντζίκη καινοτομεί στον χώρο του οίνου. "Γεννήθηκε" το 1994 στην περιοχή της
Αρχαίας Ολυμπίας στο χωριό «Λαντζόι». Το μοναδικό και ξεχωριστό του οινοποιείου είναι
πως η καλλιέργεια γίνεται με βιολογικό τρόπο. Η οικογένεια Μπριντζίκη έχει καταφέρει να
δημιουργήσει το μοναδικό "Πράσινο Οινοποιείο" στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως
λειτουργεί με γεωθερμική ενέργεια, καθώς και με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
«Εμείς στο κτήμα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, εχθρός μας είναι μόνο ο ίδιος μας ο
εαυτός», τόνισε η κ. Μπριντζίκη.
Την σκυτάλη πήρε η Λίλα Κούρτη, Marketing & Export Sales Manager της Trikalinos Co. Το
αυγοτάραχο Τρικαλινός έχει μία μακρά ιστορία από το 1856. Πολυετείς έρευνες έφεραν τη
διεθνή αναγνώριση μέσα από βραβεία για την ανώτερη ποιότητα αυγοτάραχου και τα
μοναδικά ποιοτικά χαρακτηρίστηκα που διαθέτει. H κ. Κούρτη τόνισε κατά τη διάρκεια της
ομιλίας της πως «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσοι είμαστε και να κατανοήσουμε πως
ένας πελάτης είναι ο καλύτερος φιλοξενούμενος και διαφημιστής μας».
Την τέταρτη θεματική ενότητα άνοιξε, ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος
του Ομίλου Aldemar Resorts. Στο Routelab, μίλησε για τις στρατηγικές ανάδειξης ενός
προορισμού. Με όπλο την μακρόχρονη εμπειρία του στον κλάδο ο κύριος Αγγελόπουλος
τόνισε ότι η Ηλεία δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να αξιοποιήσει την δυναμική που έχει.
Μίλησε για τις προοπτικές που έχει η Ηλεία και τη σημασία μιας στρατηγικής πολιτικής από
την περιφέρεια. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Έχουμε τη δυνατότητα να συνθέσουμε ένα
διαφορετικό τουριστικό προϊόν και αν δεν πετύχουμε να γυρίσει ο επισκέπτης σπίτι του και
να σκεφτεί ότι ήταν ελληνικό αυτό που έζησε δεν κάναμε τίποτα».
Keynote speaker της ημέρας ήταν η υφυπουργός τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη η οποία
μίλησε από τη σκηνή του Routelab για τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις πρωτοβουλίες και
την στρατηγική του υπουργείου με κριτήρια τη βιωσιμότητα την ισορροπία και την
ποιότητα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο ήλιος καιθάλασσα. Είναι υποχρέωση μας να δώσουμε ευκαιρίες να αναπτυχθούν όλες οι
περιφέρειες». Ένας από τους στόχους που έθεσε είναι να αυξηθεί το μερίδιο της δυτικής
Ελλάδας στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας ενώ κατά την διάρκεια της ομιλίας της
μίλησε για την νέα συνεργασία του υπουργείου με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος
με το οποίο θα φέρουν στα δημοτικά σχολεία το μάθημα φιλοξενίας.
Η πρώτη ημέρα έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο Νίκος Κοροβέσης,
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού της Δυτικής Ελλάδας, για τα έργα υποδομών
που είναι σε εξέλιξη και μίλησε για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο της περιφερειακής αρχής
ύψους 4 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. «Η εξέλιξη του έργου της Πατρών – Πύργου έχει φτάσει
στο 10%», επεσήμανε ο Αντιπεριφεριάρχης, ενώ για το έργο της υπογειοποίησης του
τρένου ο ίδιος δήλωσε ανοιχτά πως υποστηρίζει τη θέση της Κυβέρνησης και του υπουργού
υποδομών Κώστα Καραμανλή.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ