Αυξήσεις – «φωτιά» το επόμενο διάστημα είναι το σκηνικό που πρόκειται να διαμορφωθεί στον τυροκομικό κλάδο εξαιτίας των ολοένα και περισσότερων ανατιμήσεων που πρόκειται να καταγραφούν.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Αιτία το ενεργειακό αλλά και το κόστος εκτροφής των ζώων, με συνεπακόλουθο ορισμένες τυροκομικές μονάδες να περιορίσουν την παραγωγή γάλακτος επειδή δεν μπορούν να «σηκώσουν» το δυσβάσταχτο λειτουργικό κόστος.
Ο πρόεδρος της Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς, μιλώντας στον «Σ.Ε» αναφέρει ότι: «Το 80% του γάλακτος στις τυροκομικές μονάδες πηγαίνει για την παραγωγή φέτας και είναι ο μεγάλος «παίκτης» ως προϊόν. Δεν υπάρχουν πολλά αποθέματα και το γάλα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του κόστους εκτροφής, είναι δύσκολο στο να παραχθεί. Δεν θα έχουμε ελλείψεις στο προϊόν, αλλά υψηλές τιμές. Το είχαμε προβλέψει αυτό από την περασμένη Άνοιξη και το καλοκαίρι. Στην αρχή προσπαθούσαμε εμείς να απορροφήσουμε τα κοστολόγια όμως αυτό δεν γίνεται να εφαρμόζεται εσαεί. Και το βάρος από το υψηλό κστολόγιο της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης μεταφέρεται στο προϊόν». Σε ερώτηση εάν έχουν καταγραφεί ελλείψεις σε γάλα, ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. «Τα αποθέματα απλά μειώνονται και αυξάνονται οι τιμές. Είναι μια δύσκολη εξίσωση για τον καταναλωτή αυτό όμως ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα εξαμαλυνθεί η κατάσταση. Τα κστολόγια έχουν ξεφύγει σε όλα τα επίπεδα. Εχουμε δώδεκα βυτία συλλογής γάλακτος στο συνεταιρισμό. Πέρυσι θέλαμε 130 ευρώ την ημέρα ως κόστος καυσίμων για την συλλογή. Φέτος θέλουμε 210 ευρώ για το καθένα! Το υγραέριο και το ηλεκτρικό έχει διπλασιαστεί και είναι μια δύσκολη κατάσταση που βιώνει όλη η κοινωνία». Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής της φέτας, που θα φθάσει το φράγμα των 12 ευρώ το κιλό, λόγω των ανατιμήσεων, ο κ. Σατολιάς διευκρινίζει ότι: «Έχω την εκτίμηση ότι οι τιμές ανεβαίνουν. Η αγορά είναι εκείνη η οποία θα μας το δείξει. Η τάση είναι αυτή. Καθοριστικός παράγοντας είναι όλο το εκρηκτικό μείγμα για την παραγωγή. Οι ζωοτροφές στις πρώτες ύλες, το πετρέλαιο και το ρεύμα για τον κτηνοτρόφο όλα αυτά καθορίζουν την τιμή. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε 10% πληθωρισμό που συνεπάγεται εκρηκτική αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, το 2021 η μέση τιμή παράδοσης πρόβειου γάλακτος στη Δυτική Ελλάδα, διαμορφώθηκε στα 92,5 λεπτά. Φέτος τον Αύγουστο βρισκόταν στα 1 ευρώ και 32 λεπτά το λίτρο και ανεβαίνει. Για το κατά πόσο οι ασφυκτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν οδήγησαν κάποιους παραγωγούς να εγκαταλείψουν τις μονάδες τους και να αφήσουν τον κλάδο, ο κ. Σατολιάς αναφέρει ότι: «Υπάρχει μια δυσφορία από τους παραγωγούς λόγω του υψηλού κόστους, όχι όμως και να φθάσουν στο σημείο να εγκαταλείψουν και τον κλάδο. Αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μια δύσκολη κατάσταση που τον συρρικνώνει όχι όμως σε αυτό το επίπεδο».
#pgnews
#ΑΓΡΟΤΙΚΑ