Δρόμοι και τρόποι στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας αναδείχθηκαν στην συνεδριακή εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Επιχειρείν», που διοργάνωσε, με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κοινού και κυρίως νέων, το Επιμελητήριο Αχαΐας στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022. Και όπως διαφάνηκε οι προκλήσεις είναι πολλαπλές, λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργούνται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Το βάρος όμως ρίχνεται στη νεανική επιχειρηματικότητα για να μπορέσει η Οικονομία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του νέου οικονομικού περιβάλλοντος.
«Επιχειρηματικότητα, χωρίς νεανική επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ που ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης καλεσμένος του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα, επισημαίνοντας ότι είναι η επόμενη μέρα για τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Ο Υπουργός περιέγραψε δράσεις που στηρίζουν τη νεανική επιχειρηματικότητα και αναφέρθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης και έχει δυνατότητα να στηρίζει τους νέους επιχειρηματίες παρέχοντας εγγυήσεις ώστε να δανείζονται. Όπως εξήγησε το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται έως και 80% του δανείου σε νέα επιχειρηματικά σχήματα.
Περιέγραψε και την επίσημη ψηφιακή πύλη για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, το Elevate Greece που αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και τόνισε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα απευθύνονται στη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, το νέο αναπτυξιακό νόμο, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, «Μέσα στα επόμενα 7-8 χρόνια θα έρθουν στη χώρα χρηματοδοτικοί πόροι 70 δις που θα μοχλεύσουν άλλα 30 δις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι ο ρόλος των Επιμελητηρίων στο νέο τοπίο επιχειρηματικό τοπίο που διαμορφώνεται είναι καταλυτικός.
«Το Επιμελητήριο Αχαΐας προετοιμάζει αλλά και ατενίζει το αύριο στο επιχειρείν με μεθοδικότητα και αισιοδοξία. Προτεραιότητά μας είναι η ώθηση των νέων σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες πάνω σε υγιείς βάσεις, παρέχοντας διέξοδο στην επαγγελματική τους αποκατάσταση. Δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις, τις δημιουργούμε σε όλα τα επίπεδα. Η τεχνολογία έχει εισέρθει με γοργά βήματα στη ζωή μας και αλλάζει τις σταθερές μας στην παραγωγική διαδικασία» τόνισε ο κ. Μαρλαφέκας. Σημείωσε ότι η τεχνολογική επανάσταση είναι η αρχή μιας εξέλιξης που ήδη τρέχει και θα λάβει τεράστιες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια και επισήμανε :
«Το νέο οικοσύστημα δημιουργεί θέσεις εργασίας όμως απαιτεί και νέες δεξιότητες ή συνδυασμό δεξιοτήτων. Είναι τέτοια η ταχύτητα της ανάπτυξης της ψηφιακής τεχνολογίας, που τα πανεπιστήμια μας αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτή. Αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ υπάρχουν 800.000 θέσεις κενές για ειδικότητες ασφάλειας ψηφιακών συστημάτων. Ακριβώς εδώ ο ρόλος των Επιμελητηρίων θα πρέπει να είναι καταλυτικός και αυτό κάνουμε εμείς ως Επιμελητήριο Αχαΐας. Στόχος μας είναι να ενισχύουμε τις δεξιότητες των νέων και να τους εκπαιδεύουμε»
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο MED-STARTS που υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου Αχαΐας και αναζήτησε νέες επιχειρηματικές ιδέες στους κλάδους των νέων τεχνολογιών, διατροφής, περιβάλλοντος, χειροτεχνίας, πολιτιστικής βιομηχανίας και τουρισμού. Το έργο ολοκληρώθηκε και οι εκπρόσωποι ορισμένων νέων βραβευμένων επιχειρηματικών σχημάτων (Rubik’s, mores, FOTAKELI DESIGN, PIVOT, AITHRIA SPIRITS, polikatoikia.gr, workshops για παιδιά εστιασμένα στο Πατρινό Καρναβάλι) παρουσίασαν τις ιδέες τους και μίλησαν για την μέχρι σήμερα δραστηριότητά τους.
Oι δράσεις του ΕΣΠΑ
Στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης η κα Μάγδα Πετροπούλου, Γενική Διευθύντρια της Διαχειριστικής Ευρωπαΐκών Προγραμμάτων (ΔΕΠ) παρουσίασε την πορεία υλοποίησης και τα αποτελέσματα των επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020 για τις περιφέρειες ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ .
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε ό,τι αφορά τις Εντάξεις ΕΠΑνΕΚ, ο ΕΦΕΠΑΕ έχει 22 Δράσεις με 94.761 ενταγμένα έργα και δημόσια δαπάνη 2,91 δις και η ΔΕΠ 22 Δράσεις με 20.256 ενταγμένα έργα και δημόσια δαπάνη 0,6 δις. Αντιστοίχως στις εντάξεις ΠΕΠ ο ΕΦΕΠΑΕ έχει 49 Δράσεις ΠΕΠ με 65.010 ενταγμένα έργα και Δημόσια Δαπάνη Ένταξης 1,22 δις € , ενώ η ΔΕΠ 14 Δράσεις ΠΕΠ 11.598 ενταγμένα έργα με και Δημόσια Δαπάνη Ένταξης 0,22 δις €. Αναφερόμενη στην προγραμματική περίοδο 2014-2020 παρουσίασε στοιχεία για τις εκταμιεύσεις δράσεων ΕΠΑΝΕΚ και ΠΕΠ από τον ΕΦΕΠΑΕ (1,59 δις ΕΠΑΝΕΚ και 926,21 εκ ΠΕΠ) και τη ΔΕΠ (0,31 δις ΕΠΑΝΕΚ και116,18 εκ ΠΕΠ) και για τη Δράση Μεταφορικό Ισοζύγιο (55 εκ από ΕφΕΠΑΕ και 2,8 εκ ΔΕΠ) και για το Πράσινο Ταμείο 258.000 από ΕΦΕΠΑΕ και 50.000 από τη ΔΕΠ).
Επίσης η κ. Πετροπούλου τόνισε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ ανέλαβε την αξιολόγηση των Επενδυτικών Σχεδίων του Ν. 4887/2022, επιλέξιμου κόστους άνω του 1.000.000 ευρώ και έως και 3.000.000 ευρώ. «Θα το πράξουμε με την ίδια ταχύτητα, συνέπεια, αξιοπιστία και διαφάνεια που έχουν λειτουργήσει έως σήμερα» επεσήμανε ενώ πρόσθεσε ότι ο ΕΦΕΠΑΕ θέτει υποψηφιότητα για διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ