Εξήντα οκτώ εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πατρών από την έναρξη της λειτουργίας του στις αρχές Μαρτίου του 2021 και ήδη μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί τα είκοσι τρία, ενώ ήδη σχεδιάζονται καινούργια που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Τα παραπάνω τονίστηκαν κατά την διάρκεια της συνεδριακής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το απόγευμα της Κυριακής 20/11, στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης στο ξενοδοχείο «Αστήρ».
Στόχος της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα Εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται μέσω του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ-ΕΑΠ), τα οποία καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
Ο πρόεδρος του ΕΑΠ, καθηγητής Ιωάννης Καλαβρουζιώτης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του ΕΑΠ πρωτοπορεί υλοποιώντας 68 καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα και στόχος μας είναι να το εμπλουτίσουμε και με καινούργια προγράμματα».
Σημείωσε, πως πρόκειται για εκπαιδευτικά προγράμματα που αναφέρονται σε συγκεκριμένους τομείς της επιστήμης και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένους τομείς».
Επεσήμανε τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων του ΕΑΠ, τονίζοντας πως ορισμένα εξ αυτών μετεξελίχθηκαν σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα Γεωργίας Ακριβείας που εκτός από το ΚΕΔΙΒΙΜ αποτελεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΕΑΠ.
Ακολούθως, η Ευγενία Βερυκίου, Διευθύντρια Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έκανε αναλυτική παρουσίαση των προγραμμάτων του ΕΑΠ. Τόνισε πως κατά το διάστημα λειτουργίας του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ από 02.03.2021 έως σήμερα έχουν εγκριθεί συνολικά 68 εκπαιδευτικά προγράμματα επιμόρφωσης εκ των οποίων 23 έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, 17 είναι στην διαδικασία της υλοποίησης, 18 είναι ανοικτή η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ενώ αναμένονται νέα εκπαιδευτικά προγράμματα να τρέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Αναφορικά με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα που αναμένονται, είναι τα εξής:
Διοικητική κινδύνων και κρίσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών σε Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά (STEAM) για Εκπαιδευτικούς
Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Εικονικών Εργαστηρίων σε Περιβάλλον Unity
Ανάπτυξη 3Δ Διαδραστικών Εφαρμογών με την πλατφόρμα Unity
Αειφορικός σχεδιασμός φορέων και επιχειρήσεων με βάση τους στόχους βιωσιμότητας του ΟΗΕ (ΑΣΕ)
Προσωπικό πρώτης γραμμής για τον προσβάσιμο Τουρισμό
Στέλεχος διαχείρισης (manager) για τον προσβάσιμο Τουρισμό
Ακτινοπροστασία Ιατρών που συμμετέχουν σε Ακτινοσκοπικά Καθοδηγούμενες Διαδικασίες
Η μουσική αγωγή στην προσχολική και πρωτοσχολική ηλικία
Μαθησιακές Δυσκολίες: Θεωρία και Πράξη
Μουσική για την Εικόνα
Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό
Αρχαία Αίγυπτος: Εισαγωγή στην Αρχαιολογία, Ιστορία, Γλώσσα και Γραφή, Τέχνη, Θρησκεία και Πολιτισμό των Αιγυπτίων
Αρχαία Αίγυπτος: Εμβάθυνση στην Αρχαιολογία, Ιστορία, Γλώσσα και Γραφή, Τέχνη, Θρησκεία και Πολιτισμό των Αιγυπτίων
Διδακτικέςπροσεγγίσεις στον Προγραμματισμό με το Scratch
Εισαγωγή στην Στατιστική Ανάλυση Δεδομένων (SPSS)
Στατιστικά μοντέλα μετανάλυσης με την χρήση της R (Απλή μετανάλυση και μετανάλυση δικτύου)
Ειδικά Θέματα στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες
Εισαγωγή στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες
Δεξιότητες Καθοδήγησης για Στελέχη
Λογιστική και Χρηματοοικονομική για Δικηγόρους
Χρηματοοικονομικά για Στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού
Εκπαιδευτές στα προγράμματα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. μπορούν να είναι μέλη ΔΕΠ του Ε.Α.Π. και άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής, μέλη ΣΕΠ του Ε.Α.Π., ερευνητικοί συνεργάτες του Ε.Α.Π. και ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ άλλων Πανεπιστημίων της ημεδαπής και αλλοδαπής, διακεκριμένοι διανοητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες χωρίς διδακτορικό δίπλωμα, εκπαιδευτές- επιστήμονες.
«Ανάπτυξη Ψυχαγωγικού Λογισμικού»
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ψυχαγωγικού Λογισμικού (Game Development)». Ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος Κυριάκος Σγάρμπας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα αναφέρθηκε σε ένα στοιχείο που καταδεικνύει την σημαντικότητά του.
Όπως είπε, οι εκπαιδευόμενοι στο πρόγραμμα απευθύνονται σε μια παγκόσμια αγορά με τζίρο 300 εκατομμύρια δολάρια –που είναι μεγαλύτερη της μουσικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας!
Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, συνέχισε, που προσφέρει επαγγελματικές προοπτικές καθώς δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν ένα δικό τους προϊόν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά εργασίας, καθώς εκτός από την χώρα μας θα μπορούν να εργάζονται και σε ξένες εταιρείες με το καθεστώς της τηλεργασίας. Ανέλυσε τις θεματικές ενότητες του προγράμματος και τόνισε πως όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα αρκεί να έχουν απολυτήριο Λυκείου, εμπειρία σε υπολογιστές και καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας. Το πρόγραμμα είναι αυτοτελές, υλοποιείται εξ αποστάσεως κατά 70% και είναι διάρκειας 550 ωρών σε 32 εβδομάδες μελέτης (15 ώρες την εβδομάδα).
«Εξάσκηση σε σύγχρονες τεχνολογίες»
Ένα άλλο επίσης ελκυστικό πρόγραμμα αφορά στη «Σχεδίαση ενσωματωμένων συστημάτων και εφαρμογές μικροελεγκτών στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT)», για το οποίο μίλησε ο Βασίλης Φωτόπουλος, PhD – MSc, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ψηφιακών Συστημάτων.
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Θεοφάνης Ορφανουδάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Ψηφιακών Συστημάτων και συμμετέχει επίσης ο ερευνητικός συνεργάτης Αναστάσιος Φαναριώτης.
Όπως ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος, το πρόγραμμα στοχεύει στην κάλυψη μίας αυξανόμενης ανάγκης πρακτικής (Hands-on) εξάσκησης σε σύγχρονες τεχνολογίες, εργαλεία και γνωστικά αντικείμενα.
Αφορά αποφοίτους Πολυτεχνικών Σχολών, Πληροφορικής, Ηλεκτρονικών και σχετικών τμημάτων που συμπεριλαμβάνουν μεν βασικά αντικείμενα ψηφιακών συστημάτων στα προγράμματα σπουδών τους (προπτυχιακά ή και μεταπτυχιακά) αλλά δεν καλύπτουν ικανοποιητικά την προαναφερθείσα ανάγκη.
Το Πρόγραμμα έχει τη μορφή e-learning και προσφέρεται σε δύο (2) ανεξάρτητους αλλά συμπληρωματικούς εξαμηνιαίους κύκλους. Κάθε κύκλος διαρκεί 250 ώρες που κατανέμονται σε 16 εβδομάδες, αντιστοιχεί σε 9 μονάδες ECTS. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν σε κάθε κύκλο ανεξάρτητα, λαμβάνουν Πιστοποιητικό Μεταπτυχιακής Επιμόρφωσης του ΕΑΠ. Ο κ. Φωτόπουλος ανακοίνωσε πως τον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει πρόγραμμα σε συνεργασία με την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης σε υβριδική μορφή και δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του ΕΑΠ στην Αθήνα και την Πάτρα.
Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Καλαβρουζιώτης ευχαρίστησε τους καθηγητές και όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου που στηρίζει το ΚΕΔΙΒΙΜ για το σημαντικό έργο που προσφέρουν.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ