Η χρήση ψηφιακής κάρτας για τους εργαζόμενους και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ήταν το αντικείμενο της συνεδρίας με θέμα «Ανθρώπινο δυναμικό και επίκαιρα εργασιακά ζητήματα», που διοργάνωσε ο ΣΕΒ – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (Σ.Ε.Β.ΠΕ.Δ.Ε.), στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022, την Κυριακή το μεσημέρι.
O Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: « είναι ένα πάρα πολύ περίπλοκο θέμα, ενώ φαίνεται ως ιδιαίτερα απλό. Το έχω ζήσει από έλεγχους που έχουμε υποστεί από έναν αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων για να έχουμε την δυνατότητα να πουλήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι ένα θέμα το οποίο αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει σε όλες τις εταιρείες όμως το νομοθέτημα που έχει ήδη κατατεθεί και ψηφιστεί μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη».
- Ο Γιάννης Σιδηρόπουλος, Senior Advisor, ανέφερε για την επιβολή της ψηφιακής κάρτας ότι : «Δεν γίνεται σε έναν επιστήμονα που βάζει διανοητικό κεφάλαιο να του επιβάλεις μηχανισμούς ελέγχου του περασμένου αιώνα. Γιατί πρακτικά γι’ αυτό μιλάμε όταν συζητάμε για ψηφιακή κάρτα στην Ελλάδα του 2022-2023. Σήμερα έτσι όπως είαν διαρθρωμένες οι επιχειρήσεις και τα επιχειρηματικά μοντέλα αλλά και οι διασυνδέσεις, επιβάλλουν συνεργατικές σχέσεις που είναι τελείως διαφορετικές στο μυαλό ανθρώπων που συνεχίζουν να νομοθετούν για κάτι παρελθοντικό». Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο της τηλεργασίας , το οποίο λύνει τα χέρια σε πολλές επιχειρήσεις που μπορύν να προσλάβουν προσωπικό και από άλλες περιοχές του τόπου ίδρυσής τους. Σημείωσε ότι η τηλεργασία εφαρμόζεται σε πολλές επιχειρήσεις εκτός του κομματιού της παραγωγής. Πρόσθεσε ακόμη ότι ελάχιστες επιχειρήσεις θεωρούν ότι είχε αρνητική επίδραση η τηλεργασία, παρότι επιβλήθηκε βίαια λόγω πανδημίας.
Η Κατερίνα Δασκαλάκη, Senior Advisor του ΣΕΒ τόνισε ότι για την ψηφιακή κάρτα εργασίας οι προβληματισμοί που εγείρονται από τις επιχειρήσεις είναι πολλοί.
«Υπάρχουν επιχειρήσεις με διαφορετικά κτίρια και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πώς ο εργαζόμενος θα κτυπάει την κάρτα από το ένα στο άλλο μέσα στην ημέρα. Τι γίνεται όταν φεύγει για εξωτερική εργασία και επιστρέφει; Το Υπουργείο λαμβάνει υπόψη του το πρώτο κτύπημα και το τελευταίο. Δηλαδή τεκμαίρεται ότι το ωράριο του εργαζόμενου είναι το πρώτο κτύπημα κατά την προσέλευση και το τελευταίο κατά την αποχώρηση. Τα ενδιάμεσα δεν θα λαμβάνονται υπόψη. Ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που έρχονται δέκα και δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα για να ετοιμαστούν και χτυπάνε την κάρτα τους πριν ξεκινήσουν. Το ίδιο και κατά την αποχώρηση όπου κτυπούν την κάρτα αλλά παραμένουν στο κτίριο μέχρι να αλλάξουν ρούχα. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευέλικτη προσέλευση».
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Νίκος Κοτσώνης, Γενικός Διευθυντής Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ