Σε έργα, δράσεις , ιδέες και προτάσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το νέο Leader επικεντρώθηκε η συνεδριακή εκδήλωση με θέμα ΣχεδιάΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ μια ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ», διοργάνωσε η ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο του 25ου Forum Ανάπτυξης 2022.
Όπως ανέφερε η Ηρώ Τσιμπρή, ΜΒΑ, Γεν. Διευθύντρια ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. – Συντονίστρια Τοπικού Προγράμματος CLLD LEADER «με την εκδήλωση άνοιξε η διαδικασία διαβούλευσης στην οποία οι φορείς θα πρέπει ηλεκτρονικά να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις». Μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο θα πρέπει να έχουν συλλεγεί οι προτεινόμενες για ένταξη δράσεις, με προοπτική τον Απρίλιο να κατατεθεί η πρόταση η πρόταση χρηματοδότησης.
Οι παρευρισκόμενοι Δήμαρχοι δεν έκρυψαν την αγωνία τους για την μείωση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές, επισημαίνοντας την ανάγκη να ενταχθούν δράσεις με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς παρατήρησε ότι «το νέο πρόγραμμα καλύπτει πάρα πολλές ανάγκες και απαιτήσεις που υπάρχουν τοπικές κοινωνίες» κι έφερε ως παραδείγματα δράσεις για κοινωνική ένταξη, καταπολέμηση της φτώχειας, ενημέρωση για φυσικές καταστροφές, εκπαίδευση, δημιουργία πολιτιστικών κέντρων, δασικές διαδρομές, αθλητικές εκδηλώσεις, τοπικά μουσεία κ.α.
Αντιστοίχως ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θόδωρος Μπαρής και Αντιπρόεδρος της «Αναπτυξιακής» τόνισε πως απαιτείται συστηματική ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά έργα που είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν, με στόχο «να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες, να αναπτυχθούν επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι κοινωνίες να συγκρατηθεί ο πληθυσμός . Επεσήμανε ακόμη ότι οι πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται κυρίως το καλοκαίρι μέσα από τη δυνατότητα συνεργασίας φορέων συλλόγων θα δώσουν την ευκαιρία οι επισκέπτες του καλοκαιριού να αγαπήσουν περισσότερο τον τόπο τους.
Σε καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Αιγιάλειας από την αξιοποίηση του τρέχοντος Leader αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος. «Έχουμε κάνει σχεδόν ολα τα μικρά έργα όπως μονοπάτια, μουσείο οδοντωτού» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι να τρέξουμε μαζί τη διαβούλευση όπως και την προηγούμενη φορά κάναμε μέσα από μια πολύ καλή συνεργασία».
Προηγήθηκαν οι παρουσιάσεις στελεχών της «Αναπτυξιακής» που περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος.
Στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ 2023-2027 αναφέρθηκε διεξοδικά ο Δημήτρης Λιανός, Μεταλλ/γος Μηχ/κος, MSc / Mέλος της Ομάδας Τεχνικού Συμβούλου , επισημαίνοντας τις νέες προτεραιότητες που θέτει το Leader οποίες περιλαμβάνονται
κοινωνική ένταξη με ενσωμάτωση αλλοδαπών εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα, κοινή γεωργική πολιτική, προώθηση κυκλικής οικονομίας, μείωση της σπατάλης τροφίμων προώθησης υγιεινής κ.α Το βασικότερο από όλα είναι θέλουμε έργα στα οποία να αποτυπώνονται συμπράξεις και να συνενώνουν κοινωνικούς εταίρους.
Ο Nίκος Βώρος, Δρ. Χημικός Μηχ/κος / Σύμβουλος αξιολόγησης CLLD LEADER (ΠΑΑ & ΕΠΑλΘ) της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. μίλησε για τις προϋποθέσεις που θα έχουν βαρύτητα στην αξιολόγηση των προτάσεων. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι θα αξιολογηθεί η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας των παρεμβάσεων ως προς το κοινωνικό κεφάλαιο την τοπική διακυβέρνηση και τα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα..
Η Bίκυ Χωραφά, Οικονομολόγος, MSc/ Σύμβουλος αξιολόγησης CLLD LEADER (ΠΑΑ & ΕΠΑλΘ) της ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. πρόσθεσε ότι απαιτείται ανάλυση των πλεονεκτημάτων, μειονεκτημάτων, ευκαιριών και κινδύνων που αντιμετωπίζει η περιοχή η οποία θα οριστεί ως περιοχή παρέμβασης στο τοπικό πρόγραμμα και πρόσθεσε τη σημασια που έχει και η αποτίμηση στο θέμα της βιωσιμότητας αν οι παρεμβάσεις που έγιναν είναι βιώσιμες, αν τα αποτελέσματα που επιφέρουν είναι μακροχρόνια, ή όχι για την περιοχή αν οι πιθανές αλλαγές που έχουν γίνει θα μπορούν να διατηρηθούν χωρίς να υπάρχει περαιτέρω δημόσια στήριξη.
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπουτόπουλος, Γεωπόνος / Στέλεχος Ομάδας Τοπικής ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.αποσαφήνισε για το νέο Leader είναι πρόγραμμα ανάπτυξης στρατηγικής προσαρμοσμένης στην περιοχή, η οποία δεν αφορά το σύνολο της Αχαϊας. Εξαιρούνται τα αστικά κέντρα Πάτρας και Αιγίου. Συγκεκριμένα, για την περίοδο 2023 -2027 το πρόγραμμα αφορά οικισμούς μεταξύ 10.000 και 150.000 κατοίκων και η παρέμβαση διαμορφώνεται «από κάτω προς τα πάνω» μέσω της διαβούλευσης. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα η ενημέρωση θα ενταθεί με σχετικές εκδηλώσεις σε κάθε Δήμο.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ