H Δημοτική Αρχή Πάτρας με αφορμή δημοσιεύματα για τα σχολεία της πόλης , τονίζει σε σχετική αανακοίνωσή της τα εξής:
Τα σχολεία μας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την κατάσταση που παραλάβαμε.
Να θυμίσουμε ότι τα σχολεία ήσαν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας μέχρι το 1990, στη συνέχεια, μέχρι το 2011, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από το 2011 και μετά στους Δήμους.
Ο πατραϊκός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι πραγματοποιήθηκε, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων, πρωτόγνωρο έργο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, παρά το ότι οι Σχολικές Επιτροπές παίρνουν μόλις το 30% των χρημάτων που έπαιρναν έως το 2010 για συντήρηση των σχολείων!
Ο Δήμος Πατρέων:
- Χρηματοδοτεί, κάθε χρόνο, με ίδιους πόρους, την κάλυψη των ελλειμμάτων σε υλικά και σε καθαριότητα, που προκαλεί η κρατική υποχρηματοδότηση.
- Με τους εργαζόμενούς του έχει επιτελέσει ένα μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, ανακατασκευαστικό – εκσυγχρονιστικό έργο σε 210 από τα 257 σχολεία και εντός του 2023, θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση 10 ακόμη σχολικών συγκροτημάτων προϋπολογισμού 10,5 εκ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα σχολεία.
- Επί των ημερών της σημερινής Δημοτικής Αρχής ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση αλεξικέραυνων τελευταίας τεχνολογίας, σε ΟΛΑ τα σχολεία, ενώ πριν αυτά ήταν σχεδόν ανύπαρκτα!
- Έχουν εκσυγχρονιστεί οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των σχολείων, μεταξύ πολλών άλλων, με ρελέ ασφαλείας που δεν υπήρχαν και με 45.000 φωτιστικά στοιχεία led.
- Έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» πρόταση ύψους 900.000 ευρώ και έχει εγκριθεί μελέτη κατασκευής συστημάτων πυρασφάλειας – πυροπροστασίας. Μέσα σε ένα περιβάλλον γραφειοκρατικών διαδικασιών που προκαλούν καθυστερήσεις, προχωρά η προκήρυξη ανάθεσης των μελετών. Μετά θα ακολουθήσει η υλοποίηση της μελέτης που απαιτεί χρηματοδότηση από την κυβέρνηση, ύψους περίπου 10 εκ. ευρώ. Τα σχολεία διαθέτουν επαρκή αριθμό πυροσβεστήρων, οι οποίοι συντηρούνται και αναγομώνονται όταν χρειάζεται, τόσο στην Α’βάθμια όσο και στη Β’βάθμια Εκπαίδευση, όπως προβλέπεται, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, που προβλέπουν οι μελέτες, με βάση το νέο κανονισμό.
- Έχει υποβληθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», πρόταση για έλεγχο Α’ βαθμού σε σεισμική τρωτότητα των δημόσιων σχολικών κτιρίων της πόλης.
Είναι γνωστό σε όλους ότι υπάρχει καθημερινή συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα έκτακτα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Η Πάτρα βελτιώνει σταδιακά και θεαματικά τις υποδομές της, παρά την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.