Αυξημένη η κίνηση στην αγορά μετά και την καταβολή του Δώρου που τόνωσε ελάχιστα τους τζίρους. Σήμερα Παρασκευή θεωρείται παραδοσιακά μια ημέρα που τα ψώνια κορυφώνονται, ενώ αύριο Σάββατο προβλέπεται οι περισσότεροι να κάνουν τις αγορές της τελευταίας στιγμής. Η γενικότερη εικόνα πάντα που επικρατούσε ήταν οι καταναλωτές περιορίζονται στα άκρως απαραίτητα και μόνο.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
H κίνηση στα κρεοπωλεία ήταν αυξημένη, ωστόσο εκείνο που παρατηρούσε κανείς φέτος σε αντίθεση με άλλες χρονιές ήταν ο περιορισμός των κιλών που θα αγοράζονταν. Επίσης αρκετοί καταναλωτές έκαναν στροφή στο παραδοσιακό τραπέζι επιλέγοντας κρέατα που είναι συνυφασμένα με την περίοδο των εορτών. «Οι τιμές στα κρέατα παρουσιάζουν κάποιες αυξήσεις από την αρχή του έτους. Έχουν πάντως σταθεροποιηθεί. Υπήρξαν ανατιμήσεις που δεν ήταν δυνατόν να απορροφηθούν από τον κλάδο των κρεοπωλών. Το κόστος λειτουργίας των κρεοπωλείων έχει ανέβει σε μεγάλο βαθμό. Αυτό λόγω της αυξημένης ενέργειας και όλων των υπολοίπων. Όταν η ενέργεια είναι αυξημένη μετακυλίεται η ανατίμηση σε όλα τα προϊόντα και στα αναλώσιμα και στα μη αναλώσιμα. Συνεπώς, μοιραία έχουμε και εμείς ένα επιβαρυμένο κόστος στη λειτουργία των καταστημάτων μας» αναφέρει ο Πρόεδρος των Κρεοπωλών Παναγιώτης Ζυγούρας.
Και συνεχίζει εξηγώντας ότι «φανταστείτε ότι στον καταναλωτή δεν έχουμε περάσει τις ανατιμήσεις για το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων. Έχουμε περάσει τις ανατιμήσεις μόνο για τα προϊόντα μας. Προσπαθούμε και εμείς να είμαστε ανταγωνιστικοί, όσο αυτό είναι δυνατόν. Δεν έχουμε μπει στο «καλάθι του νοικοκυριού», οπότε αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο και αθέμιτο ανταγωνισμό έχουμε. Προσπαθούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και με ποιότητα κρεάτων και προσιτές τιμές» αναφέρει ο κ. Ζυγούρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι κρεοπώλες, η γαλοπούλα έχει αυξημένη τιμή κατά ένα ευρώ σε σχέση με πέρυσι και θα κυμανθεί από 8,3 εώς 11 ευρώ. Σταθεροποιημένη είναι η τιμή του μοσχαριού που κυμαίνεται από 10 μέχρι 13 ευρώ το κιλό, ενώ το κατσικάκι και το αρνί από 11 μέχρι 12 ευρώ το κιλό. Επίσης το χοιρινό δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ το κιλό. «Το κατσίκι και το αρνί παρουσιάζουν σκαμπανεβάσματα στις τιμές. Το λέω αυτό γιατί θα σταματήσουν οι εξαγωγές και είναι από τα κρέατα εκείνα που παρουσιάζουν τάσεις αποκλιμάκωσης της τιμής» αναφέρει ο κ. Ζυγούρας. Για το εάν τελικά θα υπάρξει επάρκεια κρέατος στην Πάτρα, ο ίδιος τονίζει ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια παραγωγική περιοχή. Αντίθετα, προβλήματα ίσως υπάρξουν στην Αθήνα, όπου λόγω αυξημένων αναγκών ενδέχεται να καταγραφεί μια δυσκολία στην τροφοδοσία της αγοράς με κρέας. Η γαλοπούλα, σύμφωνα με τον κ. Ζυγούρα, είναι από τα είδη κρέατος εκείνα που παρουσιάζουν ζήτηση τα Χριστούγεννα και δεν είναι μια συνήθεια ξενόφερτη. «Είναι το παραδοσιακό έδεσμα των Χριστουγέννων και είναι η πρώτη επιλογή του καταναλωτή. Ψωνίζει ωστόσο και όλα τα κρέατα, όπως αρνί και κατσίκι. Υπάρχει επίσης πληθώρα προτιμήσεων. Γενικότερα τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που προτιμάει όλα τα προϊόντα.
Πάνω από 10 € το κιλό η γαλοπούλα
Από την πλευρά του ο κρεοπώλης Mάρκος Νούσης τονίζει ότι η γαλοπούλα έχει ήδη σπάσει το φράγμα των 10 ευρώ λόγω των ανατιμήσεων που δεν ήταν δυνατόν να απορροφηθούν από τους κρεοπώλες. «H κίνηση θα κορυφωθεί σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. Οι τιμές βέβαια είναι αυξημένες. Η γαλοπούλα στο κέντρο της Πάτρας θα κυμανθεί από 9,9 και πάνω. Ο κόσμος ψωνίζει γαλοπούλα όπως και πέρυσι. Δεχόμαστε πολλές παραγγελίες. Εκείνο που παρατηρείται είναι ότι οι καταναλωτές δεν επιλέγουν «γκουρμέ» παρασκευές, αλλά στρέφονται σε παραδοσιακά κρέατα. Πιο κλασσικές και λιτές γεύσεις. Κότα, γαλοπούλα, μπριζόλες χοιρινές, αρνί, κατσίκι. Σε σχέση με άλλες χρονιές ο κόσμος έχει περιορίσει επίσης τις ποσότητες που θα αγόραζε. Και μιλάμε για σημαντική μείωση. Πάντως σε σχέση με τις μεγάλες αγορές είμαστε σαφώς πιο φθηνοί σε πολλά είδη. Η καταβολή του Δώρου είναι ένας βασικός παράγοντας που οδήγησε τους καταναλωτές στο να επιλέξουν τις τελευταίες ημέρες να κάνουν τις αγορές τους» αναφέρει ο κ. Νούσης.
Τσιμπημένες τιμές στα ζαχαροπλαστεία
Η κίνηση πάντως στα ζαχαροπλαστεία είναι αυξημένη, ωστόσο φέτος έχει παρατηρηθεί και άνοδος των τιμών σε βασικά είδη, όπως κουραμπιέδες, μελομακάρονα και κυρίως δίπλες. «Φέτος υπάρχει περιορισμός στις ποσότητες αναμφίβολα. Ωστόσο Παρασκευή και Σάββατο θα υπάρξει μεγάλη άνοδος στα γλυκίσματα και στις επιλογές. Οι τιμές είναι αυξημένες κατά τουλάχιστον 1,5 ευρώ από πέρυσι και ο λόγος είναι το ενεργειακό και οι πρώτες ύλες που έχουν αυξηθεί» αναφέρει στον «Σ.Ε.» ο κ. Κώστας Πλέγας, ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου.
Και βέβαια οι επισκέψεις σε σπίτια εν όψει των ονομαστικών εορτών συντέλεσαν σημαντικά στο να τονωθεί η αγορά το προηγούμενο διάστημα. Επίσης πολλοί επίσης θα επιλέξουν και για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις να πάρουν έτοιμα γλυκά, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την επόμενη ημέρα. Σε πολύ περιορισμένη ποσότητα όμως… «Κάποιοι ίσως φτιάξουν γλυκά στο σπίτι τους όμως όλοι προτιμούν τα τοπικά ζαχαροπλαστεία τελικά. Θα προτιμήσουν το παραδοσιακό μελομακάρονο, τον κουραμπιέ και την δίπλα» αναφέρει ο κ. Πλέγας.
Μελομακάρονα με το κομμάτι όχι με το κιλό
Από την πλευρά του ο Κώστας Τηλιγάδης, Γραμματέας της Συντεχνίας Αρτοποιών Πάτρας αναφέρει ότι: «Eίναι απογοητευτική η κατάσταση. Από την αρχή του μήνα δεν υπήρχαν λεφτά στους καταναλωτές. Εφόσον από την αρχή του μήνα ξεκινήσαμε άσχημα δεν ήταν δυνατόν να καλυτερεύσει η κατάσταση στο μέσον. Θεωρούσαμε ότι λόγω των εορτών που μεσολάβησαν η κίνηση θα είχε τονωθεί όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Πολλοί ρωτούσαν μάλιστα για τις παρασκευές μας, όμως στην συνέχεια δεν αγόρασαν». Η κατάσταση σε επίπεδο κατανάλωσης-σύμφωνα με τον κ. Τηλιγάδη- ήταν χειρότερη από τον Οκτώβρη και το Νοέμβριο… «Ο κόσμος δεν ρωτάει για την τιμή. Δεν είναι αποτρεπτική η τιμή. Είναι αποτρεπτικό ότι δεν διαθέτουν χρήματα. Και φοβούνται ότι στο τελείωμα του Δεκεμβρίου δεν θα έχουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Εάν από την αρχή του μήνα οι καταναλωτές ψώνιζαν δεν θα είχαν την δυνατότητα να κάνουν τις αγορές τους στο τέλος». Κατά τον κ. Τηλιγάδη θα υπάρξει αύξηση της κίνησης σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο. «Περιμένουμε προπαραμονή και παραμονή για να δουλέψουμε. Ο κόσμος προτιμάει ένα είδος και δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον η έννοια της ποσότητας. Μιλάμε για αγορά με το κομμάτι. Δηλαδή πέντε ή έξι μελομακάρονα και τέλος. Στις δίπλες μιλάμε δύο ή τρία κομμάτια με το πρόσχημα της δοκιμής. Δεν ψωνίζουν πλέον με το κιλό οι καταναλωτές» αναφέρει ο κ. Τηλιγάδης. Ο κόσμος μάλιστα είναι τόσο συγκρατημένος που πλέον δεν ρωτάει απλά κοιτάζει και προσπερνάει, σύμφωνα με τον κ. Τηλιγάδη.
«Η αγορά «κοιμάται» γιατί οι καταναλωτές είναι φοβισμένοι»
Μια πολύ κακή χρονιά από άποψη κίνησης χαρακτηρίζεται η φετινή από τον πρόεδρο του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνο Ζαφειρόπουλο.
Ο λόγος οι μικροί τζίροι που φάνηκε από την αρχή του μήνα ότι θα είναι αναιμικοί. Μιλώντας στον «Σ.Ε.» τονίζει ότι «Η καταβολή του Δώρου σε εργαζομένους και συνταξιούχους δεν μεταφράστηκε σε αύξηση της κίνησης στην αγορά. Δυστυχώς η αγορά κινείται σε πολύ υποτονικούς ρυθμούς. Ο κόσμος είναι φοβισμένος και φυλάει τα χρήματα για κάποια άλλη ανάγκη. Η ουσία είναι ότι η αγορά «κοιμάται» και βλέπουμε ότι τα ψώνια αφορούν τα άκρως απαραίτητα. Περιμένουμε μήπως ζεσταθεί το κλίμα τις τελευταίες ημέρες όμως μην θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό. Η παρτίδα έχει χαθεί. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα». Σε σχέση με την συμπεριφορά των καταναλωτών ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει ο φόβος του ενεργειακού και οι περισσότεροι έχουν αφήσει χρήματα στην άκρη για να πληρώσουν το ρεύμα και άλλες υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα τονίζει ότι και την Κυριακή η κίνηση ήταν υποτονική και αυτός ήταν και ο λόγος που τα ταμεία των εμπόρων δεν γέμισαν. «Την Κυριακή βγήκε ο κόσμος μόνο για καφέ και για κάποιο φαγητό. Τίποτα άλλο. Δεν ξεκίνησε τις αγορές του. Δεν είδαμε κάποια συμπεριφορά που να θυμίζει εορταστικό κλίμα» ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος.
Τ. Νικολακόπουλος: «Ο καταναλωτής φοβάται»
Από την πλευρά του ο Τάσος Νικολακόπουλος, Γραμματέας του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών εξηγεί ότι: «Η Κυριακή ήταν μακριά από τις γιορτές, που κινούν την αγορά και δίνουν το κατάλληλο καύσιμο. Ο καλός καιρός ωφέλησε και βοήθησε να δουν την στολισμένη αγορά και την πόλη. Δεν ήταν όμως η αναμενόμενη κίνηση». Σε σχέση με την κίνηση ο ίδιος σημειώνει ότι «όσο φθάνουμε προς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου, θα παιχτούν όλα για όλα. Η Παρασκευή και το Σάββατο που είναι προ παραμονή και παραμονή των Χριστουγέννων είναι εκείνες που θα δώσουν ώθηση στους τζίρους των καταστημάτων. Είναι αυτές οι ημέρες που θα ξεκαθαριστεί με ποιο τρόπο θα λειτουργήσει η αγορά. Η τσέπη αδειάζει από το σούπερ-μάρκετ και το καύσιμο. Φοβάται να ψωνίσει ο μέσος καταναλωτής και κρατάει δυνάμεις».
Κ. Σακκής: «Το 40% των επιχειρήσεων πωλούνται»
Όπως τονίζει ο Κώστας Σακκής, Περιφερειάρχης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος «ελπίζουμε τις ημέρες των εορτών ο κόσμος να ξοδέψει χρήματα για να υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των τζίρων. Στόχος να μπορέσουν να έρθουν και στα δικά μας καταστήματα για να αντισταθμίσουμε τη ζημιά. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Είναι όμως δύσκολα τα πράγματα για εμάς». Πάντως, το επόμενο διάστημα στον τομέα της εστίασης αναμένονται πολλά λουκέτα. «Ζητάμε μείωση της φορολογίας και των τιμών στην ενέργεια. Και τα δύο αυτά κόστη την συγκεκριμένη στιγμή μας επιβαρύνουν υπέρμετρα. Είναι στατιστικά καταγεγραμένο ότι 6 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδους μας έκλεισαν με ζημιές. Επίσης το 40% των επιχειρήσεων της εστίασης πωλούνται γιατί οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και όσες δεν πωλούνται έχουν ήδη βάλει λουκέτο γιατί δεν μπόρεσαν οι ιδιοκτήτες να βρουν αγοραστή και να αλλάξουν χέρια». Ο κλάδος σκοπεύει να συστήσει μέτωπο και με άλλους «διότι τα προβλήματα είναι κοινά και ζητάμε να συστήσουμε μέτωπο και με άλλου κλάδους για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Όταν όλοι μαζί υποβάλλουν ένα αίτημα είναι καλύτερο».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ