Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Μια σημαντική έκδοση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών αποτελεί το βιβλίο με τίτλο «1932-2022: Εννέα δεκαετίες χτίζοντας το μέλλον», που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Αχαΐας. Συγγραφέας του βιβλίου ο δημοσιογράφος Τάσος Σταθόπουλος που μέσα από ντοκουμέντα του Συλλόγου παρουσιάζει στην ιστορία του και σημαντικές πτυχές του. Την παρουσίαση έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Πατρών Πέτρος Μαντάς, ο οποίος τόνισε την διαφορά αντιμετώπισης που τυγχάνουν σήμερα οι περιφερειακές επιχειρήσεις στον τομέα των έργων σε σχέση με τους μεγάλους ομίλους. «Από το βιβλίο φαίνεται ότι κάποτε τα πράγματα δεν ήταν έτσι και προφανώς δεν ήταν μονόδρομος η επιλογή. Θα πρέπει εμείς, παρουσιάζοντας την ιστορία μας, γιατί είναι αναγκαίο να την γνωρίζουμε, να έχουμε έναν θετικό τρόπο σκέψης για το μέλλον μας. Παρουσιάζοντας το βιβλίο μας, δημιουργούμε ένα πρώτο βήμα για το πώς πρέπει να διεκδικήσουμε τις επαγγελματικές μας προοπτικές». Μάλιστα σημείωσε ότι στο βιβλίο έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 15 επιπλέον εργολάβοι, ωστόσο ο λόγος που δεν αναφέρονται οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έδωσαν στοιχεία στον συγγραφέα για να τα συμπεριλάβει.
Ξ. Παπαευθυμίου: «Εργαλείο αναγνώρισης προσφοράς»
Ο Ξενοφώντας Παπαευθυμίου, Γραμματέας της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, ανέφερε ότι «είναι μια αρχική συνεισφορά στην συλλογική μας γνώση ως κοινωνία. Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στην κοινότητα των τεχνικών και των εργοληπτών, είναι είναι ένα βιβλίο που μπορεί να το αγοράσει ο καθένας, να το διαβάσει και να γνωρίσει καλύτερα ποιος είναι αυτός ο επαγγελματικός χώρος. Η λέξη «εργολάβος» πολλές φορές έχει κάτι το αρνητικό, όπως και άλλα επαγγέλματα. Για εμένα, επειδή έχω ζήσει με εργολήπτες και ο πατέρας μου ήταν αρχικά εργολήπτης όπως και ο παππούς μου, υπάρχει κάτι θετικό σε αυτό τον χώρο γιατί γνώρισα την ανθρώπινη πλευρά. Το βιβλίο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να γνωρίσει η κοινωνία τον τομέα αυτό, αλλά αποτελεί και μια αφορμή για να αναλογιστούμε τί σημαίνει επιχειρηματικότητα και να ψάξουμε να δούμε πώς ένας τέτοιος παραγωγικός τομέας αποτέλεσε ατμομηχανή της οικονομίας και της παραγωγής της χώρας».
Τ. Σταθόπουλος: «Τα περιστατικά που με σημάδεψαν»
Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάσος Σταθόπουλος αναφερόμενος στο βιβλίο είπε για δύο περιστατικά που τον έχουν σημαδέψει. Αρχικά τόνισε ότι «Η έρευνα μου έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσω έναν κόσμο που πρέπει να πω ότι οφείλουμε πολλά. Κατέθεσε κύρος, μεράκι και αγάπη όχι για να φτιάξει ένα έργο για να το εγκρίνει ο εκάστοτε μηχανικός για την παραλαβή του από το κράτος, αλλά γιατί έκαναν έργα που ήταν άψογα τεχνικά για την καθημερινότητα των πατρινών». Και στη συνέχεια επεσήμανε ότι: «Το πρώτο περιστατικό αφορούσε τη διάνοιξη της Αγίου Γεωργίου. Η περιοχή δεν ήταν έτσι, καθώς πριν από 20 χρόνια τρόμαζε να περάσει και πεζός. Κάποια στιγμή όταν αποφασίστηκε η διάνοιξη έπρεπε να κατεδαφιστούν κάποια σπίτια στην περιοχή. Φτιάχθηκε ένα τοιχίο στήριξης. Ενώ ο μηχανικός μπορούσε να το φτιάξει όλο με μπετόν, προτίμησε κομμάτια αυτού του τοιχίου να είναι κατασκευασμένα από τις πέτρες των σπιτιών που υπήρχαν εκεί. Ο λόγος; Να ομορφύνει η περιοχή και να μείνουν τα σπίτια, έστω και με άλλη μορφή, στο σημείο που κατασκευάστηκαν». Το δεύτερο περιστατικό που έκανε εντύπωση στον ίδιο, όπως ανέφερε, ήταν το εξής: «Η κατασκευή του ξυλόγλυπτου στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Επίσης εμβληματικό έργο που είχε δημόσιο χαρακτήρα. Τα σχέδια του διαγωνισμού θα τίθεντο στην κρίση της Σχολής Καλών Τεχνών του Βερολίνου, που ήταν κορυφαία τότε. Επειδή ήταν όμως πιο δυτικότροπο το σχήμα του ναού έγινε μια μετατροπή του για να γίνει πιο βυζαντινό. Φτιάχνοντας το ξυλόγλυπτο, για να κάνουν κυκλικές τις σανίδες για το καλούπωμα, έπαιρναν τις τάβλες και στην πλευρά της Ρήγα Φεραίου υπήρχε ένα πηγάδι, όπου τις βύθιζαν στο νερό για ημέρες και στη συνέχεια φρόντιζαν να πάρουν την κατάλληλη κλήση για να φτιαχτεί το ξυλόγλυπτο. Ήταν έργο του Παπαδάκη και δείχνει την ποιότητα της δουλειάς των εργολάβων». Ακολούθως βραβεύτηκαν οι συνταξιούχοι πρόεδροι του Συλλόγου Γιώργος Καραντζάς, Xρήστος Πατούχας και Βασίλης Γαλάνης.
Το μέλλον των κατασκευών και τα προβλήματα του κλάδου
Εν συνεχεία ακολούθησε συζήτηση που αφορούσε το μέλλον και την συνεχιζόμενη προσφορά του Συλλόγου με τίτλο: «Το μέλλον των περιφερειακών κατασκευαστικών», που συντόνισε η Φωτεινή Μπουσίου αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Παρέστη η Μαρία – Ελλη Γεράρδη, Γενική Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΣΕΔΕ) Μαρία Τσιομπάνου και ο Πρόεδρος του 10ου Περιφερειακού Παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Παππάς.
Ε. Γεράρδη: «Οι ανατιμήσεις το μεγάλο ζητούμενο»
Η κ. Γεράρδη στην τοποθέτησή της τόνισε ότι: «Στο Υπουργείο πιστεύουμε στα δημόσια έργα και κάνουμε προσπάθεια να ωριμάσουν. Η κρίση δημιούργησε μεγάλες ανάγκες και μας καθυστέρησε σε πολλές υποδομές που τώρα έχουμε πρόβλημα να βρούμε χρηματοδότηση. Όλοι έχουν συνδέσει το Υπουργείο Υποδομών με δρόμους, όμως οι δρόμοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούνται κάτι τελειωμένο. Πρέπει να βρούμε νέα είδη υποδομών, πιο φιλικά προς το περιβάλλον και να στραφούμε όλοι προς πράσινες και βιώσιμες υποδομές. Μόλις είχαμε αρχίσει να αναθαρούμε με την οικονομική κρίση, ήρθε η πανδημία και τελειώνοντας με την πανδημία ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και άρχισαν οι πληθωριστικές τάσεις στις τιμές. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της ακρίβειας των τιμών. Με συναντήσεις και καλώντας όλους τους φορείς, δίνουμε αγώνα για να καταφέρουμε να περάσουμε διατάξεις. Υπάρχει μικρή αποκλιμάκωση των τιμών και θεωρούμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί».
Μ. Τσιομπάνου: «Καμία πρόβλεψη για τιμές κόστους»
Η κ. Τσιομπάνου από την πλευρά της περιέγραψε τα προβλήματα του κλάδου με κυριότερο την μη επιλογή των μικρών εταιρειών για την εκτέλεση έργων. «Για εμένα αυτό που βάζω πάνω απ΄ όλα είναι η καθυστέρηση πληρωμής του εργολαβικού ανταλλάγματος, δηλαδή δεν πληρωνόμαστε στην ώρα μας. Αυτό δημιουργεί τη μεγαλύτερη δυσκολία για όλους μας. Θέλω να επισημάνω ότι αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί μεταξύ κυβέρνησης και εργολαβικού κόσμου είναι ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ίδιες για όλους. Ο μεγαλύτερος όγκος των επιχειρήσεων συνάπτει συμβάσεις με πολύ μεγάλο ποσοστό έκπτωσης. Αυτές τις συμβάσεις τις είχαμε δώσει ενάμιση χρόνο πριν και καλούμαστε να τις εκτελέσουμε με φοβερές ανατιμήσεις υλικών και εργασίας».
Γ. Παππάς: «Η συρρίκνωση του κλάδου»
Τέλος ο κ.. Παππάς στην τοποθέτησή του παρέθεσε στοιχεία σχετικά με τον κλάδο που δείχνουν τον βαθμό συρρίκνωσης του. «Στον κλάδο των κατασκευών δραστηριοποιήθηκαν το 2020 συνολικα 61.500 επιχειρήσεις. Σχεδόν 2 στις 3 δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα των εξειδικευμένων κατασκευών. Το 27,6% των επιχειρήσεων είχε ως αντικείμενο τις κατασκευές κτιρίων. Αρκετά μικρότερος ο αριθμός των επιχειρήσεων που εκτελούν έργα πολιτικού μηχανικού, ειδικότερα 4. 830 επιχειρήσεις, δηλαδή το 8% του συνόλου. Μεταξύ 2009 και 2020 ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών μειώθηκε κατά 51.400, δηλαδή 46%(!). Η μείωση αυτή διαπερνά το σύνολο των επιμέρους τμημάτων του κλάδου και παρουσίασε ένταση στην κατασκευή κτιρίων κατά 55%».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ