Την πρόταση να διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας Ξενώνων Μεταβατικής Φιλοξενίας στην Πάτρα κατέθεσε το σπιράλ στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ), κατά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε σχετική συζήτηση σχετικά με τις αυξημένες ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας και την έλλειψη εξειδικευμένων δομών, το μέλος της δημοτικής παράταξης Μαρία Γούβη κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση.
Σημειώνεται πως το σπιράλ συμμετέχει ανελλιπώς στις συνεδριάσεις του ΚΟΔΗΠ με δύο παρατηρήτριες (Μαρία Γούβη και Ευαγγελία Βαβαρούτα, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του σπιράλ), οι οποίες τοποθετούνται επί όλων των θεμάτων, παρότι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Την τελευταία συνεδρίαση του Οργανισμού παρακολούθησε και ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς.
Τι είναι ο «Ξενώνας Μεταβατικής Φιλοξενίας»; Είναι μια δημοτική δομή φιλοξενίας για ορισμένο χρονικό διάστημα για κοινωνικοοικονομικά αποκλεισμένα άτομα που κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και παράλληλα είναι άστεγα. Οι ξενώνες παρέχουν υπηρεσίες στέγασης, ατομικής φροντίδας και υγιεινής, ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συνδρομής, συμβουλευτικής και διασύνδεσης με υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης. Στόχος κάθε τέτοιου ξενώνα είναι να «αγκαλιάζει» ευαίσθητες ομάδες σε κατάσταση χρόνιας περιθωριοποίησης, προκειμένου να προστατευθούν από τις συνέπειες της αστεγίας.
Η επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της αστεγίας και η φροντίδα της ευάλωτης κοινωνικά αυτής ομάδας απαιτούν το σχεδιασμό, τη δημιουργία και τη λειτουργία δομών, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και προαγωγή των υπηρεσιών που ένας σύγχρονος δήμος οφείλει να παρέχει. Οι «Ξενώνες Μεταβατικής Φιλοξενίας» λειτουργούν σε άλλους δήμους της χώρας (και αξιοποιήθηκαν κυρίως εντός της πανδημίας). Προτείνουμε, λοιπόν, να αναζητηθούν από την Πάτρα τόσο οι επιτυχημένες πρακτικές λειτουργίας τους αλλού, όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα καταστήσουν δυνατή τη δημιουργία τους και στην πόλη μας.
Σημειώνεται πως στον πυρήνα της κοινωνικής πολιτικής του σπιράλ βρίσκεται η διάθεση δημιουργίας και λειτουργίας όλων των απαραίτητων δημοτικών δομών που παρέχουν υπηρεσίες σε αστέγους Σε αυτό το πλαίσιο υπάγονται επίσης τα «Ανοικτά Κέντρα Ημέρας Αστέγων», τα «Υπνωτήρια», τα «Υποστηριζόμενα Διαμερίσματα». Επιχαίρουμε για την ύπαρξη και αξιοποίηση παρόμοιων δομών στην Πάτρα, υπό την εποπτεία του ΚΟΔΗΠ, αλλά εξακολουθούμε να προτείνουμε τον εμπλουτισμό τους. Αποδεδειγμένα οι ανάγκες της πόλης δεν καλύπτονται, όπως άλλωστε προέκυψε και από σχετική ενημέρωση και συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού.