Στο επόμενο και πιο κρίσιμο στάδιο της χρηματοδότησης περνά το κολοσσιαίο πακέτο των σιδηροδρομικών έργων που θα αποτελέσουν την αφετηρία για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρόμου με έξι έργα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ.
Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, η ΕΡΓΟΣΕ υπό την διοίκηση του Χρίστου Βίνη αναμένεται να υποβάλλει στην Κομισιόν τα αιτήματα για την ένταξη τριών από τα έξι έργα στο χρηματοδοτικό μηχανισμό “Διασυνδέοντας την Ευρώπη (CEF-Connecting Europe Facility)”. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, για την τύχη των έργων αυτών θα γνωρίζουμε το προσεχές καλοκαίρι. Τα έξι έργα που θα υλοποιηθούν με μελέτη –κατασκευή και για τα οποία έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει οι κοινοπραξίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Intrakat -πλην του διαγωνισμού για τον έκτο προβλήτα που έχουν καταθέσει ξεχωριστές προσφορές-, ΑVAX– Alstom και ΑΚΤΩΡ – Mytilineos. Στόχος της ΕΡΓΟΣΕ αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις στις διαδικασίες είναι να υπάρχει ανάδοχος σε όλα τα έργα μέχρι το τέλος του 2023.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων στην ιστορία της χώρας, το οποίο θα διασυνδέσει τα μεγάλα λιμάνια με το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνεται και το Ρίο – Πάτρα, προϋπολογισμού 477 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε κοπεί πέρσι από το CEF και επανακατατίθεται με αξιώσεις, καλύτερη προετοιμασία και νέα μελέτη βιωσιμότητας, η Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο προϋπολογισμού πάνω από 1 δισ. ευρώ και ένα από τα τρία υποτμήματα του άξονα Θεσσαλονίκη – Τοξότες ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο θα κατασκευαστεί ως ενιαίο ωστόσο λόγω του υψηλού κόστους θα σπάσει στα τρία, προκειμένου να απορροφήσει ευκολότερα πόρους από τις τρεις διαφορετικές προσκλήσεις που βγάζει το CEF, κάτι που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική διαχείριση κατά την εκταμίευση των κονδυλίων.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ