Μια ουσιαστική καταγραφή των αναγκών της Οικονομίας της Δυτικής Ελλάδας αλλά και των ανοικτών μετώπων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αναδείχθηκε στην ενδιαφέρουσα συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της «Ανασκόπησης» 2022 και διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα. Τέσσερις λέξεις -κλειδιά ήταν αυτές που τέθηκαν στον δημόσιο διάλογο από τον εκδότη του «Σ.Ε.» Παναγιώτη Γιαλένιο και πάνω σε αυτές κλήθηκαν οι προσκεκλημένοι να δώσουν τις δικές τους απόψεις σε σχέση με την Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα. Οι λέξεις ήταν Απειλές- Ανατροπές-Προσαρμογή και Μετάβαση. «Γύρω από αυτές τις λέξεις τα σημαντικά γεγονότα του 2022, σε διεθνή, εθνικό και τοπικό επίπεδο έδωσαν σημαντικά μηνύματα» ανέφερε ο κ. Γιαλένιος και τόνισε ότι «προκαλούμε κάθε χρόνο δημόσιες συζητήσεις πάνω σε βασικούς άξονες που θεωρούμε ότι κινείται η κοινωνία και η οικονομία μας.
Φωκίωνας Ζαΐμης, Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας
«Τα έργα που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας»
Ένα σημαντικό επίτευγμα τη χρονιά που μας πέρασε ήταν η ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη. Μίλησε επίσης για τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, όπως για παράδειγμα ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, το αστικό δίκτυο φυσικού αερίου σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο, αλλά και την τοποθέτηση δεξαμενών υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Πάτρας. Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο έργο ΣΔΙΤ του Λαδόπουλου που αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση ώστε η λιμενική ζώνη της Πάτρας να αλλάξει όψη. Μιλώντας για την πρωτογενή παραγωγή, σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλου τύπου καλλιέργειες με μηχανική συγκομιδή, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης. «Πρέπει να μεταβούμε στη γεωργία ακριβείας για να γλυτώσουμε χρήματα από την χρήση νερού. Επίσης υπάρχει μια υπερβολή με την χρήση σπρέι και φυτοφαρμάκων. Μέχρι να πάμε εκεί, μπορούμε να σχεδιάζουμε προγράμματα για τους αγρότες. Επειδή στην Δυτική Ελλάδα έχουμε μικρούς κλήρους, πρέπει να είναι ο στόχος μας για την επόμενη δεκαετία. Δεν είναι βιώσιμο το μοντέλο της χρήσης πολλών εργατών γής» σημείωσε χαρακτηριστικά. Για το ενεργειακό ο κ. Ζαΐμης τόνισε ότι οι τιμές στην ενέργεια σε βάθος χρόνου θα εξομαλυνθούν, δηλαδή θα υπάρξει μείωση του κόστους της κιλοβατώρας. «Δεν θα είναι το βασικό κόστος μιας επιχείρησης ή βιομηχανίας. Άλλα θα είναι τα κόστη. Θα βαίνουμε σε μια βιομηχανία της γνώσης και η ενέργεια θα βαίνει προς το μηδέν. Το ίδιο έγινε με τις τηλεπικοινωνίες. Το ίντερνετ ήταν κάποτε πανάκριβο και σήμερα το κόστος για το τηλέφωνο είναι σχεδόν μηδενικό» ανέφερε ο κ. Ζαΐμης. Τόνισε επίσης ότι η μετάβαση στην επόμενη ημέρα θα γίνει στον τομέα της ενέργειας συνδυαστικά, δηλαδή με την χρήση όλων των γνωστών μορφών. Τέλος είπε ότι στην Δυτική Ελλάδα υπάρχουν επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «πανελλήνιοι πρωταθλητές στην επιχειρηματικότητα». Και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Υπάρχουν εταιρείες για τις οποίες είμαστε εθνικά υπερήφανοι». Τόνισε επίσης πόσο σημαντικές είναι οι ξένες επενδύσεις όπως επίσης και οι μεσαίες επενδύσεις, ενώ στον τομέα του Τουρισμού αναμένεται να γίνουν σημαντικά βήματα και στην Δυτική Ελλάδα.
Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας
«Τι πρέπει να αλλάξει για να αναπτυχθούμε»
Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι: « Φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος της υγειονομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων από το 2020 κατά 18% και στην απασχόληση κατά 6%. Το 39% των επιχειρήσεων της Αχαΐας ήταν πληττόμενες χωρίς αναστολή λειτουργίας με ένταξη σε πλαίσιο στήριξης. Το 36% λειτουργούσε χωρίς ένταξη σε κανένα πλαίσιο στήριξης. Το 17% ήταν σε αναστολή λόγω υπουργικών αποφάσεων. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η Αχαΐα εξακολουθεί να βρίσκεται στην 23η θέση με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα, άρα εξακολουθούμε να είμαστε μια φτωχή περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρλαφέκας. Τόνισε ότι υπάρχουν σημάδια ανάπτυξης για την τοπική οικονομία, όμως σύμφωνα και με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η Δυτική Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες περιοχές σε καταθέσεις ανά κεφαλή τραπεζικό λογαριασμό. Για το κατά πόσο τα χρηματοδοτικά προγράμματα έχουν γίνει κτήμα του επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Μαρλαφέκας εισαγωγικά τόνισε ότι από το πρώτο lockdown ακόμη και μέχρι τις αρχές του 2022, τα δύο βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έτρεξαν στην περιοχή ήταν η Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το ΕΣΠΑ. Εν συνεχεία, σημείωσε ότι αυτό που φταίει και έχει αποτέλεσμα η περιοχή να μην αναπτύσσεται, είναι ότι δεν απασχολεί ευρύτερα το τοπικό δυναμικό η ιδέα του να γίνουν επενδύσεις από την Ευρώπη και άλλες περιοχές. «Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα υπάρχει επόμενη ημέρα. Καλά τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως το να δώσεις χρήματα σε κάποιον να ανοίξει ένα κατάστημα, τη στιγμή που δεν υπάρχει αγορά, τι νόημα έχει;» υπογράμμισε ο κ. Μαρλαφέκας. Παραδέχτηκε ότι οι τοπικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ενώ από την άλλη ξεκαθάρισε ότι οδηγήθηκαν ορισμένες επιχειρήσεις στην αποβολή τους από τις τράπεζες διότι δεν εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους. Επίσης στην τοποθέτησή του διέλυσε ορισμένους μύθους που είχαν καλλιεργηθεί για τον τουρισμό στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η δομή του τουρισμού είναι τέτοια που δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε στην χώρα μας το μάξιμουμ του συναλλάγματος πουλώντας αντίστοιχα υπηρεσίες και προϊόντα. «Ο τουρισμός προσφέρει θέσεις εργασίας όχι όμως και πώληση ελληνικών προϊόντων, καθώς το αντίκτυπό του είναι μόλις 6%» είπε ο κ. Μαρλαφέκας. Επίσης το γεγονός ότι ελληνικά καταλύματα τα διαχειρίζονται εταιρείες του εξωτερικού έχει ως αντίκτυπο να χάνεται πολύτιμο συνάλλαγμα για το ελληνικό κράτος.
Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος
«Γιατί η ελληνική βιομηχανία δεν είναι ανταγωνιστική»
Ο Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στις θέσεις εργασίας του κάθε νοικοκυριού, όχι μόνο στο καλάθι. «Πρέπει από τη μια μεριά να εξασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και από την άλλη να εξασφαλίζεται η θέση αξιοπρεπούς διαβίωσης» τόνισε χαρακτηριστικά. Έθεσε στη δημόσια συζήτηση το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα και την ελληνική βιομηχανία που είναι δυσθεώρητο το τελευταίο διάστημα και εξήγησε ότι: « Είναι πολύ μεγάλο το κόστος σε σχέση με όλους τους ανταγωνιστές. Στη Γερμανία το κόστος ενέργειας έχει πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τον επόμενο 1,5 χρόνο. Πρέπει εμείς τώρα να ανταγωνιστούμε τη γερμανική βιομηχανία πληρώνοντας πενταπλάσιο κόστος ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για το κόστος μεταφορών. Οι εκτός Ελλάδος ανταγωνιστές πληρώνουν μικρότερο κόστος απ’ ότι εμείς συν το ότι πληρώνουν μικρότερο κόστος επιτοκίων. Υπάρχει συνεπώς αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε βάρος της ελληνικής βιομηχανίας». Επίσης για το πρόβλημα του ανταγωνισμού πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. «Πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειες να ανέβουμε τεχνολογικά, διότι άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, διαθέτουν έναν ασύλληπτο συντονισμό, δηλαδή όλοι μαζί εργάζονται για τον ίδιο στόχο» τόνισε ο κ. Μπάρλος. Μιλώντας μάλιστα για το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, τόνισε ότι στη Φινλανδία το κράτος εμπιστεύεται τους επιχειρηματίες και τα όσα δηλώνουν και σημείωσε ότι «η διαφορά είναι σαν τη νύχτα με τη μέρα». Και εξήγησε ότι «το κράτος στη συγκεκριμένη χώρα δεν αφήνει ασύδοτη την επιχειρηματικότητα. Κάνει ελέγχους αλλά με τέτοιο τρόπο που να είναι εποικοδομητικοί με στόχο όλοι μαζί να οδηγούνται ως κοινωνία προς τα επάνω». Για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής για να υπάρξει ανάπτυξη, ο κ. Μπάρλος ξεκαθάρισε ότι με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία η χώρα μας έπρεπε να σπεύσει και να ακυρώσει ορισμένες συμφωνίες που έχει υπογράψει περί ποσοστώσεων για την καλλιέργεια συγκεκριμένων προϊόντων. Τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα για να μπορέσει να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα και να καλύψει τις ανάγκες της χώρας μας. Για τη βιομηχανία, πέραν του ενεργειακού, των επιτοκίων και των μεταφορικών, είναι η έλλειψη προσωπικού που οφείλεται αφενός στη διαφυγή εργαζομένων στο εξωτερικό, αφετέρου στην είσοδο επενδυτών που παίρνουν το υπάρχον προσωπικό που διαθέτει εμπειρία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειμμα στην αγορά.
Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας
«Επιτέλους, ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την Ηλεία!»
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος ανέφερε ότι στην Ηλεία δεν υπάρχει βιομηχανική περιοχή με αποτέλεσμα κάποιος που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στην περιοχή, να πρέπει να βιώσει πολλές δυσκολίες. «Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν γιατί δεν είναι νομοθετημένες. Αυτά πρέπει να πάρουν άλλη ταχύτητα εάν θέλουμε να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον» εξήγησε. Παρατήρησε επίσης ότι ένα μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει είναι οι τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια, που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια σε όλα τα επίπεδα. Επίσης σημείωσε ότι η Ηλεία στερείται χωροταξικού και αστικού σχεδιασμού. Και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί τόσο σε επίπεδο Δήμων αλλά και Περιφέρειας. Σε πρώτη φάση έγιναν κάποια πολεοδομικά σχέδια όμως θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να προχωρήσουν γρήγορα στις αποφάσεις τους. «Ο σχεδιασμός δεν βοηθάει μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και τις πολύ μικρές» ανέφερε ο κ. Νικολούτσος. Και σημείωσε ότι το Επιμελητήριο αγκαλιάζει και τις μικρές επιχειρήσεις, διότι εκτός από οικονομικό έχουν και σημαντικό κοινωνικό χαρακτήρα. «Για φανταστείτε ένα χωριό που δεν έχει καφενείο. Σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει, θα ερημώσει. Και εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να συγκρατήσουμε τον κόσμο στον τόπο μας» τόνισε ο κ. Νικολούτσος. Για το 2023 τόνισε ότι θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ηλεία, από τη «diaNEOsis», μετά από κρατική εντολή, και με βάση το πόρισμά της θα χαράσσεται συντεταγμένα η εξέλιξη του τόπου. Ανέφερε ότι με τα μεγάλα οδικά έργα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή η Ηλεία θα μπορέσει να βγει από την απομόνωση. Οι καθυστερήσεις που παρουσιάζουν, συμπλήρωσε, ότι έχουν επιπτώσεις και στους κατοίκους νησιών όπως της Ζακύνθου. Περιέγραψε ακόμη το πρόβλημα που έχει υπάρξει εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η παραγωγή. «Οι μη νομίμως απασχολούμενοι, που είναι άνω 10.000, μαζεύουν τη φράουλα και το πιπέρι, που είναι βασικά εξαγωγικά προϊόντα της περιοχής. Δεν υπάρχουν υποκατάστατα σε εργατικά χέρια και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα», τόνισε χαρακτηριστικά. Η γεωργία συνεισφέρει κατά 55% στο ΑΕΠ της Ηλείας, οπότε το ζήτημα της έλλειψης εργατών είναι μείζονος σημασίας για την περιοχή. Τέλος, αναφερόμενος για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα, σημείωσε ότι η εκκρεμότητα αυτή θα πρέπει να τελειώσει ώστε και άλλες περιοχές να δουν αναβάθμιση σε επίπεδο υποδομών.
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ