Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη σχέση του πολιτιστικού τουρισμού με την τεχνολογία και για τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αξιοποιήσει η Δυτική Ελλάδα, εξελίχθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού έργου Creatures που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg ADRION.Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Έρευνας, Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, κ. Φωκίωνα Ζαΐμη, ο οποίος με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου Creatures, ανακοίνωσε την πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη διοργάνωσης ενός συνεδρίου παρουσίασης όλων των υλοποιηθέντων ή σε εξέλιξη διασυνοριακών προγραμμάτων Interreg στην Πάτρα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στόχος του συνεδρίου, θα είναι να ενημερώσει τους πολίτες για τα αποτελέσματα των έργων και να ωθήσει τους εμπλεκόμενους φορείς να σχεδιάσουν καλύτερα τα έργα των επομένων ετών, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητής Βασίλης Λουκόπουλος, αφού παρουσίασε τους βασικούς άξονες του έργου Creatures, τόνισε τη διάθεση του Επιστημονικού Πάρκου να συμβάλει με την τεχνογνωσία και το δυναμικό του στη συνεργασία των φορέων της περιοχής και σε θέματα που ξεπερνούν το στενό πλαίσιο των τεχνολογικών εφαρμογών, όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους τους φορείς, εταιρείες / υπεργολάβους, καθώς και μεμονωμένα άτομα που με οποιονδήποτε τρόπο συνετέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου. Ο Υπεύθυνος του έργου Creatures για το Επιστημονικό Πάρκο, Δρ. Παναγιώτης Κωνσταντινόπουλος, αναφέρθηκε στην τριετή εμπειρία της υλοποίησης του έργου και παρουσίασε τα βασικά του παραδοτέα, που περιλάμβαναν μια σειρά από μελέτες, ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης επιχειρηματικών ιδεών για τον δημιουργικό κλάδο, τον σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών στις έξι συμμετέχουσες χώρες και την ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας και άλλων τεχνολογικών εφαρμογών. Παρουσίασε συνοπτικά τις 12 διαδρομές των άλλων εταίρων και πιο αναλυτικά τις δύο διαδρομές που σχεδιάστηκαν στη Δυτική Ελλάδα (σε Ηλεία και ορεινή Ναυπακτία), ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε με τους εταίρους του έργου από την Ιταλία, τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την Αλβανία, καθώς και με τους συνεργάτες του Επιστημονικού Πάρκου.
Οι τεχνολογικές εφαρμογές του Creatures παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Dynacomp ΑΕΒΕ, κ. Θεόδωρο Τσούμπελη. Έγινε παρουσίαση και επίδειξη της εφαρμογής του έργου για φορητές συσκευές, της διαδικτυακής πύλης του έργου, καθώς και του τεχνολογικά προηγμένου Multimedia Infokiosk που σχεδιάστηκε για την προβολή των πολιτιστικών διαδρομών. Κοινό στοιχείο όλων αυτών των εφαρμογών είναι η προβολή των εκατοντάδων σημείων πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος κατά μήκος των διαδρομών με σύγχρονο και λειτουργικό τρόπο. Τη διαδρομή προς την ορεινή Ναυπακτία και τις πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης ποδηλατικού, αθλητικού και πολιτιστικού τουρισμού, μέσα από τις δραστηριότητες τις ΑΜΚΕ Πράσινο_Μπλε, παρουσίασε ο υπεύθυνος της εταιρείας, κ. Τάσος Ξύδης. Εστίασε ιδιαίτερα στην ανάγκη να στηριχτούν οι επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας της ορεινής Ναυπακτίας, καθώς και οι εκατοντάδες εθελοντές και φορείς που συνεισφέρουν σε ποδηλατικούς αγώνες, τοπικές γιορτές και δράσεις χάραξης, σήμανσης και ανάδειξης μονοπατιών, οι οποίοι συγκεντρώνουν χιλιάδες ενδιαφερόμενους ετησίως. Τελευταίος ομιλητής της ημερίδας, ήταν ο κ. Διονύσης Καρβέλης, στέλεχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Υπεύθυνος του έργου Interreg PATH. Παρουσίασε την εμπειρία από την υλοποίηση του έργου που αφορούσε την ανάδειξη σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Δυτική Ελλάδα και την ανάγκη για οριζόντιες συνεργασίες μεταξύ των εταίρων υλοποίησης παρεμφερών ευρωπαϊκών έργων, ώστε να προκύπτουν ουσιαστικά κέρδη για την τουριστική προβολή της Δυτικής Ελλάδας και την αξιοποίηση του πολιτιστικού της αποθέματος.