Σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες Πέμπτη 9 Μάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΠ, έπειτα από εισήγηση του προέδρου, Ανδρέα Παπανικήτα, ομόφωνα αποφάσισε την εξής ανακοίνωση, σε σχέση με το Νομοσχέδιο υπαγωγής της διαχείρισης των υδάτων και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας:
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υπαγωγή της διαχείρισης των υδάτων
και των αστικών αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο χαράτσωμα στο λαό,
ιδιωτικοποιήσεις και διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Σχέδιο νόμου έφερε τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας για τη «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής». Με το νομοσχέδιο αυτό υπάγονται στη Ρ.Α.Ε, η οποία μετονομάζεται σε Ρ.Α.Α.Ε.Υ, ο τομέας υπηρεσιών ύδατος και των αστικών αποβλήτων, επομένως και οι ΔΕΥΑ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότιη Ρ.Α.Α.Ε.Υ θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος» όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με «καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής». Αυτό, για παράδειγμα στην Αχαΐα μπορεί να σημαίνει συγχωνεύσεις και μια ΔΕΥΑ στο νομό. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν τεράστια προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση σε ιδιώτες μπορεί κατά τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ να δίνονται κατευθείαν μεγάλα κομμάτια σε ιδιώτες.
Επίσης με το νομοσχέδιο δίνεται η αρμοδιότητα στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλονται αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι όλες οι ΔΕΥΑ είναι πλήρως αποδυναμωμένες από προσωπικό.
Με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιούνται οι κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά και όπως αναφέρεται«Σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ενσωμάτωση στην Ελληνική νομοθεσία της οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας …… για την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου .…. Επιπροσθέτως, ρυθμίζονται θέματα εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδατος και διαχείρισης αστικών αποβλήτων».
Το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία αξιοποιεί το έδαφος που είχε διαμορφώσει η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του νερού και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, την είσοδο των ιδιωτών στο κερδοφόρο αυτό πεδίο. Θα διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που υπάρχει σήμερα για τα λαϊκά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το νερό και τις υπηρεσίες αποχέτευσης.Με τον ασφυκτικό έλεγχο και τον καθορισμό από τη Ρ.Α.Α.Ε.Υ της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ θα πρέπει να περιμένουμε κατακόρυφες αυξήσεις στην τιμή του νερού και στις άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τις ΔΕΥΑ. Έχουμε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ στα οποία η Ρ.Α.Ε έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Η ΔΕΥΑ Πάτρας από το 2014 που ανέλαβε αυτή η δημοτική αρχή έχει προχωρήσει σε μειώσεις και έχει διαμορφώσει τις πιο χαμηλές τιμές.Συνεχίζει να εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να παρέχει περισσότερες ελαφρύνσεις, με ενίσχυση της πολιτικής του διακανονισμού και διευκόλυνση με όλα τα μέσα των λαϊκών οικογενειών. Σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις αυτές που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, τις λαϊκές ανάγκες στη λογική κόστους – οφέλους, που σχεδιάζουν την ολοκληρωτική εκχώρηση της διαχείρισης του νερού και των λυμάτων σε ιδιώτες εργολάβους, που ευθύνονται για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού κλπ, η ΔΕΥΑΠ προσπαθείνα προσφέρει ποιοτικό, φτηνό νερό και να δημιουργεί σύγχρονα έργα υποδομής σε ύδρευση και αποχέτευση που θα λύσουν χρονίζοντα προβλήματα. Πρέπει, όμως, να γίνει κατανοητό ότι η Ευρωπαϊκή ένωση και τα κόμματα που τη στηρίζουν θέλουν να εμποδίσουν τις όποιες τέτοιες προσπάθειες και γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους, νομοθετώντας.Στο χέρι του λαού μας είναι να βγάλει τα συμπεράσματα του και να τους τιμωρήσει μπροστά και στις επερχόμενες εκλογικές μάχες.
Ακόμα χειρότερη κατάσταση θα διαμορφωθεί και για τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ, όπου θα αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας και οι σχετικοί κίνδυνοι, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις.Ήδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες περνάνε στους ιδιώτες εργολάβους και σε διάφορες εταιρείες και αυτό θα ενταθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στη ΔΕΥΑ Πάτρας, ενώ ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας προβλέπει 379 θέσεις, αυτή τη στιγμή εργάζονται 165 εργαζόμενοι ενώ το επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθούν περίπου 20. Με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα δεν εγκρίνονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που διεκδικεί η ΔΕΥΑ Πάτρας, ακριβώς γιατί υπάρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί που φέρνει το νομοσχέδιο, στους οποίους δεν χωρούν εργαζόμενοι με μόνιμη – σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα. Οι κάθε λογής εργολάβοι που θέλουν να πάρουν κερδοφόρες δραστηριότητες, για να αυξάνουν τα κέρδη τους θέλουν εργαζόμενους φτηνούς και ευέλικτους. Χειρότερη θα είναι η κατάσταση και ως προς την ποιότητα του νερού, γενικότερα των παρεχόμενων υπηρεσιών, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς αυτά περνάνε σε δεύτερη μοίρα αφού το κύριο για το κεφάλαιο είναι η κερδοφορία του.
Η Δημοτική Αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ έχουν τη θέση ότι το νερό πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό, να παρέχεται φτηνό, σε επάρκεια και να είναι ποιοτικό.
Η στάση της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ είναι συνεπής για την ανάγκη συνολικής ανατροπής της πολιτικής που εμπορευματοποιεί τα πάντα, και το νερό, είτε με εκχώρηση σε ιδιώτες, αλλά και μέσα από δημοτικές επιχειρήσεις (όπως είναι οι ΔΕΥΑ) που λειτουργούν και αυτές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην ανταποδοτικότητα, στην επιβάρυνση του λαού ο οποίος καλείται να πληρώνει ξανά και ξανά.
Διεκδικούμε:
• Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο.
• Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για το λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
• Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
• Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος με χρηματοδότηση από το κράτος.
• Άμεσα να εγκριθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.
• Άμεση επιδότηση των ΔΕΥΑ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού τους κόστους.