Τα πρώτα θέματα του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων -που είναι σε εξέλιξη- αφορούν συμβασιούχους οκταμηνίτες.
Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Πατρέων ανέφερε τα εξής:
«Για 105η φορά, ο Δήμος Πατρέων θα βρεθεί στα δικαστήρια για το θέμα των οκταμήνων του ΟΑΕΔ, αυτή τη φορά στο Λασίθι της Κρήτης!
Μετά τις αρνητικές αποφάσεις στην Πάτρα, την Αθήνα, τον Πειραιά, τα δικηγορικά γραφεία βρήκαν ότι υπάρχει «θετική έδρα» στο Λασίθι, η οποία θα βγάλει προσωρινή διαταγή παραμονής, αγνοώντας τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις για τα οκτάμηνα του ΟΑΕΔ των ετών 2018, 2019, 2020.
Ένα σύστημα, που εν έτει 2023, δεν εξασφαλίζει μόνιμη δουλειά στους εργαζόμενους, απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα, διαχειρίζεται τους ανέργους με οκτάμηνα, τρίμηνα, δίμηνα. Και στο τέλος, αξιοποιεί τις αυτονόητες ανάγκες τους για εργασία, οδηγώντας τους στα δικηγορικά γραφεία, που ξέρουν να βρίσκουν «θετικές έδρες» ανά την Ελλάδα, ώσπου κάποιος να δώσει την προσωρινή διαταγή παραμονής στο Δήμο και στο μέλλον, μετά την αρνητική απόφαση, ψάχνουν να βρουν άλλη «θετική έδρα» ανά την Ελλάδα.
Ακόμη μία φορά θα πούμε την αλήθεια. Δεν συμφωνούμε με το «διαίρει και βασίλευε» της εργατικής τάξης, ούτε με το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», δηλαδή με τη λογική «εγώ να λύσω το πρόβλημά μου και για τους άλλους εργαζόμενους δεν με νοιάζει». Αυτή η στάση σώζει και ενισχύει το σύστημα της εκμετάλλευσης και τα πολιτικά στηρίγματά του, που εναλλάσσονται στην Κυβέρνηση. Όλοι μαζί, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να ανατρέψουμε αυτούς που δεν δίνουν δουλειά στους ανέργους, στους 4.000 οκταμηνίτες του ΟΑΕΔ στην πόλη μας και τις δεκάδες χιλιάδες συνολικά στη χώρα.
Η Δημοτική Αρχή, παρά τη σταθερή της άποψη, ότι το θέμα είναι πολιτικό και επιλύεται όπως προαναφέρουμε, μπροστά στην πεποίθηση μερίδας συμβασιούχων, ότι μέσω των δικαστηρίων, θα καταφέρουν να γίνουν αορίστου χρόνου, στάθηκε δίπλα τους, μέχρι που βγήκαν οι αρνητικές αποφάσεις, τόσο των δικαστηρίων της Πάτρας, όσο και της Αθήνας. Αποδείχτηκε και στην πράξη, ποιος είναι ο δρόμος για να έχεις εργασία και είναι αυτός τους αγώνα. Συνεπώς, η δικαστική οδός, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί οι εργαζόμενοι, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.
Στο δρόμο του αγώνα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε απέναντί μας τα κόμματα του συστήματος. Αποδείχτηκε αυτό στις δεκάδες κινητοποιήσεις μας. Θα συνεχίσουμε, όμως και είμαστε πεπεισμένοι, ότι θα έρθει η ώρα που οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, στην πόλη μας, θα κάνουν κουμάντο και δεν θα παρακαλάνε κανέναν για να έχουν δουλειά.
Η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, που προέρχεται από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι «δορυφόροι» τους, είναι γνωστό πως γενικώς «βγάζουν σπυράκια» όταν ακούνε για δημόσιο τομέα, μόνιμες προσλήψεις, δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, χρηματοδότηση των Δήμων με βάση αυτά που δικαιούνται. Εμφανίζονται ενωμένοι, σαν μια παράταξη, για τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων, καθώς και για το συγκεκριμένο, προωθώντας τον κοινό τους στόχο: Την κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου, ώστε να μην ανταποκρίνεται στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας της πόλης και στη συνέχεια, οι ίδιοι να αναζητούν ευθύνες (αποκλειστικά βέβαια απ’ τη Δημοτική Αρχή) για τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς. Πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο, θα χαθεί η μεγάλη εμπιστοσύνη του πατραϊκού λαού προς τη Δημοτική Αρχή.
Είναι γνωστοί, «καρφάκι δεν τους καίγεται» για τις ανάγκες των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, των συμβασιούχων. Οι πολιτικοί τους σχηματισμοί δοκιμάστηκαν, τόσο ως Κυβερνήσεις, όσο και ως Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές και απέδειξαν στην πράξη τη «φιλεργατικότητά» τους, καθώς ο ένας «έκοβε» και ο άλλος «έραβε» στην «καμπούρα» των εργαζομένων της πόλης μας.
Είναι οι ίδιοι, που ενώ στερούν την εργασία απ’ το λαό μας, κάνουν εδώ μέσα δήθεν ότι είναι στο πλευρό τους και κάποιοι τους χειροκροτούν, για να βγουν μετά απ’ την αίθουσα και να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πολιτική που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία.
Ο Δήμος μας κινδυνεύει με οικονομική κατάρρευση. Τα 25 εκατομμύρια της κρατικής χρηματοδότησης που έρχονται στο Δήμο Πατρέων, δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη της μισθοδοσία των μόνιμων εργαζόμενων. Δεν ικανοποιήθηκε το αίτημα του Δήμου μας (και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας), να χρηματοδοτηθούν οι Δήμοι της χώρας με 6 δισ. ευρώ, απ’ τα οποία η Πάτρα δικαιούται τα 95 εκατομμύρια, σύμφωνα με τους Νόμους που οι ίδιες οι Κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει. Απ’ το 2010, οπότε και πραγματοποιήθηκε η τεράστια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης, όλες οι διαδοχικές Κυβερνήσεις, έχουν ακολουθήσει την ίδια πολιτική. Οι διάφορες υποσχέσεις που έδωσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ., για έκτακτες χρηματοδοτήσεις, λόγω των αυξημένων αναγκών, είτε για την ενέργεια είτε για τους ναυαγοσώστες κ.ο.κ., έχουν μείνει υποσχέσεις. Ταυτόχρονα, στο πρώτο δίμηνο του 2023, έχουμε νέα μείωση 16,73% (524.755€) στα έσοδα απ’ τα ανταποδοτικά, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2022. Πρόκειται για συνέχεια των διαδοχικών μειώσεων στα έσοδα, που έχουμε όλα τα τελευταία χρόνια. Γιατί αυτή η Δημοτική Αρχή δεν θέλει να χαρατσώσει το λαό, τους ανέργους, τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και έχει χαμηλώσει δημοτικά τέλη σε επίπεδο μοναδικό ανάμεσα στους μεγάλους Δήμους όλης της χώρας.
Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσαμε ομόφωνα, να προσλάβει ο Δήμος –και όχι ο ΟΑΕΔ- 50 συμβασιούχους εργαζόμενους για την Υπηρεσία Καθαριότητας και 22 για τα κοιμητήρια. Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος «Κοινωφελούς» Εργασίας του ΟΑΕΔ, απαγορεύεται να ανέβουν σε απορριμματοφόρα, να χειριστούν βαριά μηχανήματα, να δουλέψουν ως ταφείς κ.λπ., καθώς θεωρούνται «ωφελούμενοι» και εκπαιδευόμενοι. Γιατί προσλάβαμε λοιπόν 72 άτομα και όχι π.χ. 715; Καταλήξαμε στον αριθμό, κοιτώντας από τη μια πλευρά τις ανάγκες των Υπηρεσιών μας, όμως ταυτόχρονα, στο περιβάλλον της υποχρηματοδότησης που δρούμε, συνυπολογίσαμε και την οικονομική δυνατότητα του Δήμου να καλύπτει μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Η διαδικασία πρόσληψης από το Δήμο των 72 συμβασιούχων είναι σε εξέλιξη και όσοι από τους πρώην οκταμηνίτες του ΟΑΕΔ επιθυμούν να πάρουν μέρος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση.
Για τον ίδιο λόγο, αυτόν της οικονομικής αδυναμίας μας, διεκδικήσαμε από την Κυβέρνηση χρηματοδότηση για τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ, που επανέρχονται στο Δήμο μέσω δικαστικών αποφάσεων και με βάση αυτές, η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές βαραίνουν το Δήμο, αντί να συνεχίζουν να καλύπτονται απ’ τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας. Παρά τα συνεχή μας αιτήματα, τις διεκδικήσεις, τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση δεν έδωσε έκτακτη επιχορήγηση προς το Δήμο Πατρέων, για την κάλυψη της μισθοδοσίας των 715 συμβασιούχων, που ήρθαν με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων. Αυτό, είχε ως συνέπεια, το ένα μετά το άλλο, τα έργα που είχε προγραμματίσει ο Δήμος, όπως ασφαλτοστρώσεις δρόμων και άλλα, να ακυρώνονται, προκειμένου να εξασφαλιστούν η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των συγκεκριμένων εργαζόμενων. Ο Δήμος Πατρέων, ο 3ος Δήμος της χώρας, έχει φτάσει στο τραγικό σημείο να έχει αποθεματικό 142.000 ευρώ.
Εμείς θα συνεχίσουμε, μαζί με τον πατραϊκό λαό, να διεκδικούμε τη χρηματοδότηση που δικαιούμαστε.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη κάλυψη των αναγκών του Δήμου με μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση της μισθοδοσίας του από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ να είναι διάρκειας 12 μηνών. Όλοι οι εργαζόμενοι, με τη λήξη του προγράμματος, να έχουν επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Μισθός σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ανάλογα με την ειδικότητα.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μόνιμη. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ενωμένοι, να ανατρέψουν αυτούς που δημιουργούν τη φτώχεια και την ανεργία. Σ’ αυτό το δρόμο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις».