Σύμφωνα με ανακοίνωση του Βουλευτή Αχαΐας Νέας Δημοκρατίας Άγγελου Τσιγκρή, αναφέρεται:
Ο Αχαιός βουλευτής συνεχίζει το οδοιπορικό του στα σχολεία της Αχαΐας. Ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας (βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ) Άγγελος Τσιγκρής, μίλησε στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης Αιγίου, με θέμα την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συλλόγου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης.
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει ξεκινήσει -από τις αρχές του 2015 και συνεχίζει ακόμη και σήμερα- ένα οδοιπορικό στα σχολεία (Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια) της Αχαΐας, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σχολικής βίας και εκφοβισμού.
Στην ομιλία του ο Αχαιός καθηγητής της Εγκληματολογίας -που ερεύνησε σε βάθος και ανέδειξε το πρόβλημα της σχολικής βίας στη χώρα μας- μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:
«Έχει αποδειχθεί ότι ο χαλαρός έλεγχος στο πλαίσιο της οικογένειας και η έλλειψη επικοινωνίας, ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί, ευνοούν την παραβατικότητα. Εάν λείπει αυτό το στοιχείο της επικοινωνίας με τους γονείς, αντίστοιχα το παιδί αδιαφορεί για το σχολείο και εμπλέκεται σε ομάδες άλλων νεαρών, που μπορεί να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά. Πολυετείς επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι οι οικογένειες, των νεαρών παραβατών έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Το ένα χαρακτηριστικό είναι, ότι συνήθως πρόκειται για φτωχές οικογένειες. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η φτώχεια που προκαλεί την εγκληματικότητα. Πολύ συχνά η φτώχεια ωθεί τους νέους να ξεπεράσουν άλλους συνομηλίκους τους από εύπορες οικογένειες και να μεγαλουργήσουν. Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.
Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.
Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί η ανεργία των νέων, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους.».