Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης, «σπιράλ», αναφέρεται:
Για μία ακόμα φορά, δυστυχώς, τα πολύτιμα πλατάνια «καρατομούνται» με τις ευλογίες της δημοτικής αρχής. Πιο συγκεκριμένα, όσοι περνούν από τη συμβολή των οδών Διγενή Ακρίτα και Πανεπιστημίου αντικρίζουν πλέον τους κορμούς των πλατανιών «γυμνούς», με ίχνη κλαδιών και πρασίνου.
Σε μία περίοδο που τα πουλιά χτίζουν τις φωλιές τους -οι οποίες βρέθηκαν πεσμένες στο έδαφος, πάνω στα κομμένα κλαδιά!- σε μία εποχή που τα πλατάνια κινδυνεύουν και έχουν νεκρωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα από μύκητες, στην Πάτρα γίνονται αυτές οι επιλογές: με αιτιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των διερχόμενων, τα λίγα τελευταία πλατάνια κλαδεύονται βάναυσα. Και από το ένα άκρο του κινδύνου, φτάνουμε στο άλλο άκρο της εξαφάνισης πρασίνου.
Αναρωτιόμαστε: Το μήνα Μάρτιο μεγάλωσαν ξαφνικά και έγιναν επικίνδυνα τα κλαδιά, τώρα που αναπαράγονται τα πουλιά; Το εν λόγω κλάδεμα έγινε με όρους περιβαλλοντικούς και υπό την επίβλεψη ειδικού; Άραγε υπάρχει ετήσιος προγραμματισμός για την κοπή των δέντρων της πόλης, έτσι ώστε να μη γίνεται την περίοδο αναπαραγωγής των πτηνών; Στην εποχή που βιώνουμε -με τις συνέπειες του καύσωνα και της κλιματικής κρίσης και με συχνές τις διαμαρτυρίες πολιτών, σε όλη την Ελλάδα, για τον απαράδεκτο τρόπο κλαδέματος των δέντρων- ο Δήμος Πατρέων έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να τηρείται η νομοθεσία και οι επιστημονικοί κανόνες κλαδέματος; Αλήθεια, η διαδικασία κοπής ήταν… ακίνδυνη για τους διερχόμενους;
Η προστασία του αστικού πρασίνου πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Για την απερχόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων προφανώς δεν είναι. Στο σπιράλ, με πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας #Περιβάλλον της δημοτικής μας παράταξης, καταγράψαμε διαμαρτυρίες κατοίκων, συμβουλευτήκαμε περιβαλλοντικές οργανώσεις, μιλήσαμε με γεωπόνους και όλους τους ειδικούς, διαμαρτυρηθήκαμε στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου και επιλέγουμε να εκφράσουμε και δημόσια το σκεπτικό μας:
Σαφώς και δεν αντιτιθέμεθα στο κλάδεμα το δέντρων. Είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνεται. Υπάρχουν κανόνες, όμως, που πρέπει να τηρούνται, έτσι ώστε να γίνεται σωστή δουλειά και να ωφελούνται όλοι, οι δημότες, η φύση, η πόλη. Όταν η κοπή των δέντρων δεν γίνεται με τήρηση κανόνων, τότε καταλήγει να είναι ένα επιπλέον πρόβλημα κι όχι να δίνει λύση στο ήδη υπάρχον.