Πιο επίκαιρο από ποτέ το 12ο Forum Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 17 και 18 Φεβρουαρίου από την Εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων με θεσμικό συνδιοργανωτή το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος. Και αυτό γιατί αναδείχτηκε σε όλες του τις εκφάνσεις το ενεργειακό πρόβλημα που ταλανίζει σήμερα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις και μέσα από ένα διευρυμένο δημόσιο διάλογο αναζητήθηκαν πιθανές λύσεις, εκφράστηκαν οι προβληματισμοί για το μέλλον και υποδείχτηκαν πρωτοβουλίες για να μειωθεί πρακτικά το υψηλό κόστος της ενέργειας σε επιχειρήσεις.
Τα παραπάνω ήταν τα συμπεράσματα της συζήτησης για το 12ο Forum Eνέργειας, που μεταδόθηκε διαδικτυακά μέσω του forumanaptixis.gr και διαφάνηκε ότι το ενεργειακό είναι εκείνο που θα καθορίσει τις ζώες μας. Ο Παναγιώτης Γιαλένιος, εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» που συντόνισε την συζήτηση, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το ενεργειακό ζήτημα με τα επίκαιρα στοιχεία του αλλά και όλα όσα το ακολουθούν είναι εδώ. Και στόχος της συζήτησης είναι να ξεκαθαρίσουμε τι είναι επίκαιρο και τι θα πρέπει να απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο και όλους όσοι είναι υπεύθυνοι για τις εξελίξεις στον τόπο μας».
Β. Αϊβαλής: «Η ενεργειακή κρίση κτύπησε την πόρτα»
Ο Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, που ήταν και θεσμικό συνδιοργανωτής του 12ου Forum Eνέργειας, τόνισε ότι πλέον: «Το ενεργειακό ζήτημα το οποίο κτύπησε την περιοχή μας το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Μπορέσαμε μέσα από το Forum Ενέργειας να αποτυπώσουμε το πρόβλημα που έχουν οι επιχειρήσεις μέσα από αυτές της έντονες ενεργειακές αυξήσεις. Τις επιπτώσεις του κόστους στην ανταγωνιστικότητά τους. Αλλά και να παρουσιάσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που σήμερα υπάρχουν. Προφανώς και δεν είναι αρκετό και γι’ αυτό στο συνέδριο προσπαθήσαμε να αναδείξουμε και καλές πρακτικές. Διαπιστώσαμε το πρόβλημα και δώσαμε τους άξονες και τις κατευθύνσεις που υπάρχουν αλλά και τις δράσεις χρηματοδοτήσεων. Με δεδομένο ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο, καλέσαμε και τα κόμματα. Τα περισσότερα ανταποκρίθηκαν και με υψηλόβαθμα στελέχη στο κάλεσμα. Αναπτύξαμε εκεί τις πολιτικές που έχει το κάθε κόμμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ή την εξομάλυνσή της. Τελειώνοντας όμως καταδείξαμε ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά και τη συμμετοχή της μέσα στις ανανεώσιμες πηγές και την παραγωγή ενέργειας και δευτερευόντως. ότι ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και κάνει κάποιες προσπάθειες είτε με ενεργειακές κοινότητες είτε με δράσεις παρατηρητηρίων ενέργειας είτε προωθεί την εισαγωγή του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, κάτι που είχε ξεκινήσει το Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό το λέω γιατί τότε άλλοι γελούσαν απαξιωτικά προς εμάς λέγοντας ότι αυτά δεν μπορεί να γίνουν στη Δυτική Ελλάδα και ουσιαστικά μας έκοβαν το δρόμο σε οποιαδήποτε διεκδίκηση. Το τελευταίο Forum Ενέργειας, που επί δώδεκα χρόνια οργανώνουμε με την εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» είχε ένα πολύ θετικό αποτύπωμα. Αυτό που με εξέπληξε στο φετινό Forum Ενέργειας ήταν η συμμετοχή, κάτι που όμως ήταν αναμενόμενο. Γιατί πλέον η ενεργειακή κρίση έχει κτυπήσει την πόρτα του κάθε συμπολίτη και κάθε νοικοκυριού. Όλοι περιμένουν από τις διοικήσεις, δευτέρου ή πρώτου βαθμού, να έχουν θέσεις και προτάσεις για το πώς αυτό το πρόβλημα θα μειωθεί». Ο κ. Αιβαλής αναφερόμενος στο πολυσυνέδριο τόνισε ότι θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο επιτυχημένο «εάν μπορούσαμε να καλέσουμε ανθρώπους από το διεθνές στερέωμα να μας δείξουν τις καλές πρακτικές, να μας δείξουν το θεσμικό πλαίσιο που ακολουθούν σε άλλες περιοχές. Να μας δείξουν πώς αντιμετωπίζουν το θέμα να μην έχουν ρεύμα κάποιοι πολίτες στα σπίτια τους και πώς προστατεύει εκεί το κράτος τους πολίτες».
Φ. Ζαϊμης: «Τα τρία έργα που θα βοηθήσουν»
Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίωνας Ζαΐμης ανέφερε ότι: «Αυτή την περίοδο έχουμε σε εξέλιξη τρία εμβληματικά έργα στην Περιφέρεια που τρέχουν με αρκετά καλούς ρυθμούς υλοποίησης. Θα ξεκινήσω από το υγροποιημένο αέριο, δηλαδή το αέριο που αφορά το αστικό δίκτυο, και αφορά τις τρεις πόλεις, την Πάτρα, τον Πύργο και το Αγρίνιο. Είναι έργα που έχουν ολοκληρωθεί στη διαγωνιστική διαδικασία και είμαστε στην φάση του να ξεκινήσει η εργολαβία. Ταυτόχρονα, ξεκινάει η λειτουργία των δεξαμενών στις τρεις πόλεις. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο επειδή θα δώσει άμεσα λύση και στις τρεις πόλεις, στα νοικοκυριά και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και στη βιομηχανία, δεδομένου ότι μια από αυτές τις δεξαμενές θα λειτουργήσει και στη ΒΙ. ΠΕ Πατρών. Πολύ σημαντικό έργο που είναι σε καλό δρόμο, είναι ο αγωγός φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών. Ένα έργο που το τρέχει η αντίστοιχη εταιρεία, η ΔΕΣΦΑ, και πάλι με ατμομηχανή τη βιομηχανία. Είναι ένα έργο που θα συνδυαστεί με το πρώτο που είπα. Εφόσον συνδυαστούν οι δεξαμενές θα μπορούσαν να αποσυναρμολογηθούν και να πάνε σε μια άλλη μικρότερη πόλη που και αυτή έχει ενεργειακές ανάγκες με βάση τις σχετικές μελέτες. Το τρίτο μεγάλο έργο που αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το πάρκο των 100 Mεγαβάτ στην περιοχή του Μεσολογγίου και είναι ένα έργο που βρίσκεται στην φάση έκδοσης της άδειας, στη συνέχεια της διασφάλισης των αντίστοιχων πόρων που θα δώσει πολύ χαμηλό κόστος, ίσως και μηδενικό, στους αγρότες σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους». Για την πολιτική στα θέματα ενέργειας ο κ. Ζαΐμης ανέφερε ότι «όταν κάνεις πολιτική για θέματα ενέργειας, θα πρέπει να δίνεις λύση για το σήμερα και για το αύριο, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη. Θα φέρω ένα παράδειγμα με τη διαδικασία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μεγαλόπολη, όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων η μεταφορά και υδρογόνου. Το υδρογόνο είναι το καύσιμο του μέλλοντος και σημασία έχει όταν κάνεις ένα μεγάλο έργο υποδομής να σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα και για αρκετές δεκαετίες». Ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι οι λύσεις που πρέπει να δίδονται στη βιομηχανία για το ενεργειακό πρέπει να είναι συνδυαστικές. Να είναι μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και με τις άλλες διαθέσιμες πηγές όπως είναι το φυσικό αέριο ή ακόμη και με την μελλοντική εξόρυξη κοιτασμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Kάνοντας μια τοποθέτηση τόνισε ότι γενικότερα η ενεργειακή πολιτική είναι ένας δύσκολος τομέας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος όμως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μεριμνήσει από πριν και να μην δρα κατόπιν κρίσεων .
«Αύξηση κόστους για το 86% των επιχειρήσεων»
Ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων του Νομού Αχαΐας ανέφερε ότι: «Είναι επιβεβλημένη η μείωση του κόστους ενέργειας διότι το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τo 88,4% κατέγραψε αύξηση στο κόστος ενέργειας, το 86% αύξηση στο κόστος προμήθειας πρώτων ειδών και εμπορευμάτων, το 60,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, αύξηση στο κόστος καυσίμων των οχημάτων και το 19,7% αύξηση στο κόστος αγοράς εξοπλισμού και μηχανημάτων. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν από την άλλη δεν καταφέρουμε να αναπτύξουμε το Net Metering μαζί με συναδέλφους ηλεκτρολόγους, τότε είναι σίγουρο ότι η ενέργεια θα είναι πολύ ακριβή. Με πολύ ακριβή ενέργεια οι μικρομεσαίοι δεν θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Η εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ μας υποσχέθηκε ότι το δίκτυο θα αναβαθμιστεί και θα γίνουν νέες συνδέσεις φωτοβολταϊκών πάρκων σε στέγες που θα είναι στις ίδιες επιχειρήσεις, οπότε το ρεύμα που θα παράγουν οι επιχειρηματίες θα το καταναλώνουν οι ίδιοι, προκειμένου να μπορούν να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας».
«Πιθανό το ενεργειακό blackout»
Ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, CEO στην εταιρεία Meazon S.A., τόνισε ότι «Ζούμε την 4η Βιομηχανική Επανάσταση που ορίζεται από την ψηφιοποίηση της πληροφορίας. Η κρίση ίσως μας βοήθησε να καταλάβουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε πριν είναι αργά. Το πρόβλημα μεγαλώνει γιατί αλλάζει η μεταβλητή της κατανάλωσης σε όλες τις μορφές. Είτε αυτό οφείλεται στο ότι βάζουμε αντλίες θερμότητας που είναι πολύ πιο οικονομικές αντικαθιστώντας τους καυστήρες πετρελαίου, είτε μέσω των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλά και μετατρέποντας όλες τις δραστηριότητες σε ηλεκτρικές. Όλο αυτό το πλέγμα βοηθάει το περιβάλλον αλλά και γιατί είναι πιο οικονομικές επιλογές. Έτσι μεγαλώνοντας οι ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια έρχεται το πρόβλημα στα συστήματα για την μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι απαρχαιωμένα συστήματα και θα χρειαστούν επενδύσεις, εάν θέλουμε να αλλάξουμε τα κόστη. Με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορείς να καλύψεις τη ζήτηση σε κάθε χρονική στιγμή. Δηλαδή ό,τι και να γίνει, οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες από την παραγωγή. Εάν δεν φροντίσουμε να αποθηκεύσουμε ενέργεια δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Ξέρουμε αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πυρηνικά εργοστάσια που λύνουν το πρόβλημα όμως από την άλλη ξεκινάει η συζήτηση για το περιβάλλον και πώς θα αποφύγουμε ένα ατύχημα. Έτσι, εάν δεν έχουμε άλλους μηχανισμούς ισοστάθμισης θα εμφανιστεί το πρόβλημα του blackout. Δεν θα μείνουν χωρίς ενέργεια μεγάλες υποδομές και δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα σε ένα νοσοκομείο, ωστόσο θα κοπεί η ενέργεια από αλλού για να μην είναι τόσο κρίσιμο το πρόβλημα. Βέβαια για τον καθένα που δεν θα έχει ρεύμα θα είναι και αυτό ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Συνεπώς, η τεχνολογία και οι πολιτικές καλούνται να λύσουν το πρόβλημα»
Η υστέρηση του ανταγωνισμού των επιχειρήσεων είναι το μεγάλο αγκάθι της ανάπτυξης
Ο Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης, Δρ. Η/Μ, Επιμελητής Μ.Ε. Ενέργειας, του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδος ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου έγιναν επίκαιρες παρεμβάσεις από φορείς αλλά και εκπροσώπους επιχειρήσεων που στόχευαν σε μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους δημόσιους και αυτοδιοικητικούς φορείς, τις επιχειρήσεις αλλά και τους πολίτες. Επίσης, έγινε εκτενής παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων σχετικά με την ενεργειακή πολιτική. Σε όλα αυτά διατυπώθηκαν ενδιαφέροντες προτάσεις όχι πάντα συγκλίνουσες ως προς τις προτεραιότητες που τέθηκαν με στόχευση στα εξής: • γεωπολιτική διάσταση της ενέργειας • χρηματοδοτικά εργαλεία για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους • θεσμικό πλαίσιο – απλοποίηση διαδικασιών • διερεύνηση ζητημάτων που προκύπτουν για το δίκτυο ιδιαίτερα στην περιοχή μας • αποτίμηση των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων • βέλτιστες πρακτικές σε επιχειρήσεις αλλά και σε οικίες • καινοτομία στις ενεργειακές εφαρμογές και • συνέργειες μεταξύ φορέων Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι διαπιστώσεις για την υστέρηση που δημιουργεί στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της περιοχής το μεγαλύτερο ενεργειακό κόστος συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, οι αλλαγές που υπήρξαν στο επιχειρείν από την ακρίβεια και την αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα την ύπαρξη περισσότερων ζημιογόνων επιχειρήσεων. Παρουσιάστηκαν όμως και λύσεις – σύγχρονες τεχνικές με έμφαση: • στην εφαρμογή συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης και δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα σχολεία αλλά και σε εφαρμογές φωτισμού στην αυτοδιοίκηση. Συνάμα όμως τέθηκε το ζήτημα της αύξησης του αντισταθμιστικού οφέλους από εφαρμογές ΑΠΕ σε Δήμους • σε ψηφιακές εφαρμογές στην ενέργεια • σε εφαρμογές κατασκευής νέων κτιριακών υποδομών μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης • σε νέες τεχνικές με χρήση σύγχρονων πληροφοριακών εφαρμογών σε εφαρμογές ΑΠΕ σε πολυκατοικίες • σε έξυπνες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες • στην ανάγκη συνέργειας μεταξύ των ερευνητικών φορέων αλλά και των επιχειρήσεω με σκοπό την αξιοποίηση νέων καινοτόμων εργαλείων που παράγονται σε ερευνητικά ινστιτούτα της περιοχής.
Π. Παναγιωτόπουλος: «Ο αγώνας επιβίωσης»
Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Επιχειρηματίας Μ.Ε. Βιομηχανίας, ΤΕΕ/ΤΔΕ ανέφερε ότι: «Το κόστος της ενέργειας στη Βιομηχανία αγγίζει σε βάθος όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητά της, γιατί στραγγαλίζει τη ρευστότητα και τις ταμειακές ροές, αλλά είναι και ένα βαθιά κοινωνικό ζήτημα, το οποίο προσεγγίζει την κοινωνία άμεσα με τις αυξήσεις της ενέργειας στα νοικοκυριά, αλλά και έμμεσα με τις αυξήσεις από πλευράς βιομηχανίας σε είδη πρώτης ανάγκης και άλλα είδη για να μπορέσουν οι βιομηχανίες να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος. Από την άλλη, δεν μπορώ να πω ότι δεν με ενοχλεί που μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι ανακοινώνουν αποτελέσματα με ρεκόρ κερδών. Είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και πρέπει να το δούμε σε βάθος. Ως μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος οφείλω να πω ότι πλαισιώσαμε την ημερίδα της ΟΕΒΕΣΝΑ και αναδείξαμε καλές πρακτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που είναι εφαρμόσιμες και μάλιστα παρουσιάζουμε και περιπτώσεις που αυτές εφαρμόστηκαν. Το μέλλον μόνο καλύτερο μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας πρακτικές εξοικονόμησης και εστιάζοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση διότι τις ημέρες του Forum είχε τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Επιλύει κάποια θέματα, όμως δημιουργεί κάποια άλλα και πρέπει να μελετηθεί για να γίνουν βελτιώσεις. Στις βιομηχανίες το όριο που θεσπίζεται είναι απαγορευτικό για να γίνει έλεγχος του ενεργειακού κόστους».
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ