Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους λογιστές επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα να ρυθμίσουν τις οφειλές των πελατών τους για παλαιότερα χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ. Και αυτό γιατί ένα μήνυμα έφθανε στις οθόνες των υπολογιστών, σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούσαν να υπαχθούν σε νέα ευνοϊκή ρύθμιση οι πελάτες τους επειδή δεν πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Του Γιώργου Ηλιόπουλου
Έτσι, χιλιάδες επιχειρήσεις και πρόσωπα στην Αχαΐα βρίσκονται εκτός ρυθμίσεων εξαιτίας των προαπαιτούμενων που τίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών και η πολυπόθητη επανεκκίνηση και ανάσα στις επιχειρήσεις μοιάζει με άπιαστο όνειρο. Ως βασική προϋπόθεση υπαγωγής στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, ακόμη και αν η οφειλή είναι της τάξης ενός ελάχιστου ποσού. Αυτή όμως η προϋπόθεση οδηγεί εκτός ρύθμισης την πλειοψηφία των οφειλετών και αυτό φαίνεται και στον αριθμό όσων μέχρι σήμερα μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση.
Οπως αναφέρει ο Γιώργος Παππάς, Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος: «Υπάρχει μια εμμονή από το κράτος που δεν επιδιώκει ουσιαστικά να εισπράξει τις οφειλές. Γνωρίζω λογιστές που έκαναν 30 αιτήσεις για λογαριασμό πελατών τους και οι τρεις έγιναν τελικά δεκτές! Είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις και αυτός είναι ο λόγος που λίγες επιχειρήσεις μπορούν να υπαχθούν. Έχουμε κάνει μια πρόταση ως Οικονομικό Επιμελητήριο και έχουμε ζητήσει την υπαγωγή όλων στις 120 δόσεις που θα αφορούν Εφορία και ΕΦΚΑ. Τα χρέη σε αυτούς είναι 116 δις, οπότε καταλαβαίνετε για τι μεγέθη μιλάμε. Οι 120 δόσεις θα ισχύουν ανεξαρτήτως του πότε δημιουργήθηκε η οφειλή για να μπορέσει η Οικονομία να τραβήξει προς τα πάνω και να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Η πρόβλεψή μου είναι ότι θα επανέλθουμε σε δημοσιονομικούς κανόνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και επίσης θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα θέματα των επιτοκίων. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που πρέπει να να αντιμετωπιστεί ολιστικά και πάντα με γνώμονα την κοινωνία και τον άνθρωπο».
Όπως επισημαίνει στον «Σ.Ε.» ο Αλέξανδρος Μπογιάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Αχαΐας: «Μιλάμε για φιάσκο. Είναι μια ρύθμιση άνευ ουσίας. Δεν μιλάμε για ρύθμιση. Όταν ορίζουν κάποιες παραμέτρους τόσο ασφυκτικές είναι ουσιαστικά σαν να μην έχει την δυνατότητα να μπει κάποιος στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Έχω 20 περιπτώσεις πελατών μου που κανείς δεν κατάφερε να υπαχθεί. Από την εμπειρία μόνο ένας στους 500 καταφέρνει να υπαχθεί. Ακούστηκε η ρύθμιση των 120 δόσεων και βλέπουμε στην πράξη ότι δεν υπάρχει καμία ρύθμιση. Η μόνη ρύθμιση είναι να υπαχθεί κάποιος στις 24 ή το πολύ στις 48 δόσεις. Δεν υπάρχει ρύθμιση 72 ή 120 δόσεων δυστυχώς. Ο λόγος είναι ότι μιλάμε για ρύθμιση «λαβύρινθο». Μπορούσαν να κάνουν πιο απλή την υπαγωγή. Κάποιος για παράδειγμα συνταξιούχος που χρωστάει αναδρομικά του 2014 μέχρι 2016 δεν μπαίνει στη ρύθμιση. Μιλάμε μόνο για αναβίωση ρύθμισης».
O Aλέξανδρος Νταουλάρης πρόεδρος Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας, αναφέρει ότι: «Διαπιστώσαμε ένα τεχνικό πρόβλημα που δεν έδινε την δυνατότητα σε πολλούς φορολογούμενους να ενταχθούν. Αυτό διορθώθηκε και πλέον αυτοί που για τεχνικούς λόγους δεν είχαν υπαχθεί το κατάφεραν μετά από αυτή την αλλαγή. Παρόλα αυτά είναι λίγοι οι φορολογούμενοι που μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Αφορά επιχειρήσεις που δημιούργησαν οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 εώς και την 1η Φεβρουαρίου 2023. Αυτοί τώρα θα κάνουν μια καινούργια ρύθμιση ενώ οι περιπτώσεις αναβίωσης δόσεων για παλαιότερες οφειλές που χάθηκαν είναι ελάχιστες εως μηδενικές θα έλεγα. Και στον επιχειρηματικό κόσμο της Ηλείας υπάρχουν πολλες επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει χρέη λόγω ενεργειακής κρίσης».
Τι λένε οι επαγγελματίες
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος τονίζει «Μελετάμε την απόφαση και θα προτείνουμε συγκεκριμένες βελτιώσεις. Αυτός είναι ο πυρήνας των ενεργειών που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα». Σύμφωνα με πληροφορίες το Επιμελητήριο Ηλείας σε συνεργασία με την Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηλείας θα προχωρήσει στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων για να υπάρξει βελτίωση των όρων που έχουν καθοριστεί.
Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής, πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας αναφέρει ότι: «το πρόβλημα του να εμποδίζονται οι επιχειρήσεις να ενταχθούν υπάρχει παντού. Ο λόγος είναι οι όροι που έχουν τεθεί και αποτρέπουν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να υπαχθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και εάν οφείλεις…δέκα λεπτά σε συγκεκριμένη ημερομηνία δεν μπορείς να ενταχθείς. Έχει τέτοιες αγκυλώσεις το σύστημα που δεν ευνοεί την ένταξη. Θα μπορούσε κατά την άποψή μου να γίνει πιο απλή η διαδικασία. Πιστεύω ότι απαιτείται μια απλούστευση για να μπορούν όλοι να ενταχθούν. Τουλάχιστον κάποιοι από όσους αποκλείονται σήμερα θα μπορούσαν να αποδειχτούν και καλοπληρωτές. Πρέπει το Υπουργείο να επανεξετάσει τις συνθήκες. Νομίζω ότι αυτοί που υπαγόρευσαν τις συγκεκριμένες αλλαγές, οι «μανδαρίνοι των Υπουργείων», δεν έχουν εικόνα της αγοράς και της πραγματικότητας. Εισηγούνται στις πολιτικές ηγεσίες ανεδαφικές λύσεις. Αυτή την εντύπωση έχω, γιατί βλέπω πράγματα τελείως λάθος στην πράξη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος αναφέρει ότι: «Δυστυχώς η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις 72 δόσεις, που έγινε μάλιστα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τις δικές μας και της αγοράς. Το λέω αυτό γιατί πιάνει μια πολύ μικρή μερίδα επιχειρηματιών και δεν διαχέεται αυτή η δυνατότητα στην Οικονομία. Είναι κρίμα γιατί πάρα πολλοί έμποροι ψάχνουν την ευκαιρία αλλά δεν την έχουν. Μην ξεχνάμε τα δύο χρόνια της υγειονομικής κρίσης και ακολούθως τον έναν και πλέον χρόνο της ενεργειακής κρίσης. Οι ρυθμίσεις δεν βοηθούν κανέναν και απευθύνονται στους ελάχιστους. Άρα αυτές οι πολυδιαφημιζόμενες ρυθμίσεις δεν ισχύουν παρά για ελάχιστους». Ο κ. Ζαφειρόπουλος σημειώνει ότι τα προαπαιτούμενα που τίθενται είναι πάρα πολλά, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για όλους. Υπάρχουν πολλοί επιχειρηματίες που έχασαν τις προηγούμενες δόσεις και πλέον δεν έχουν και αυτοί την δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας. «Όπως όμως βλέπετε η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί. Η ακρίβεια παραμένει, η ενέργεια συνεχίζει να κοστίζει πολλά. Συνεπώς πώς να περισσέψουν χρήματα; Εμείς εκείνο που ζητούσαμε ήταν στο σύνολο μια ρύθμιση για όλους και για όλα τα χρέη που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Κάποιοι θεωρούν ότι με την επιστροφή των δόσεων δημιουργείται μια κουλτούρα μη πληρωμών. Όμως δεν είναι έτσι. Θα πρέπει να δοθεί και πάλι η ευκαιρία να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να ενταχθούν. Το λέω αυτό γιατί πολλοί έμποροι θέλουν να βγουν στη σύνταξη όμως δεν το κάνουν γιατί δεν μπορούν. Έτσι, καλύτερα θα είναι για το κράτος να παίρνει λίγα από πολλούς, παρά ελάχιστα -γιατί περί αυτού πρόκειται- από λίγους». Κατά τον κ. Ζαφειρόπουλο με τον τρόπο αυτό ανοίγει έστω και μια μικρή κάνουλα ρευστότητας για το κράτος. Με τα σημερινά δεδομένα και έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, οι επιχειρηματίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και τότε είναι που το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει συνολικά μέτρα. Και αυτό γιατί, όπως ο ίδιος σημειώνει, είναι τόσο λίγοι οι ωφελούμενοι που είναι σαν να μην ισχύει η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Παρέμβαση ΠΕΣΠ για ολιστική ρύθμιση
Ολιστική ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη προς Δ.Ο.Υ για να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες οι Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις, ζητά σε επιστολή του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, μετά από πρόταση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Την επιστολή υπογράφει ο Γιάννης Τρουπής, πρόεδρος του ΠΕΣΠ και αναλυτικά αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Σας προωθούμε πρόταση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σχετικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία υιοθετείται από τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας. «Αναφορικά με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι θετικές όλες οι βελτιώσεις, όπως η μείωση της ελάχιστης δόσης, η μείωση του επιτοκίου, η δυνατότητα να συμπεριληφθούν οι υποχρεώσεις και του 2019, ωστόσο η δυνατότητα συμμετοχής μόνο των οφειλετών, που εντάχθηκαν και τήρησαν την προηγουμένη ρύθμιση των 100 δόσεων, όπως καταλαβαίνετε αποκλείει μεγάλο μέρος επιχειρήσεων που επλήγησαν από τη δεκαετή οικονομική και την υγειονομική κρίση με αποκορύφωμα την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης την οποία αντιμετωπίζουν χιλιάδες Μικρές και πολύ Μικρές επιχειρήσεις, ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, ζητούμε μία ολιστική ρύθμιση 120 δόσεων για όλα τα χρέη προς Δ.Ο.Υ. και ΕΦΚΑ, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χώρος και χρόνος, να προσαρμοσθούν στις νέες συνθήκες, να επιτύχουν την αναδιοργάνωσή τους, να παραμείνουν βιώσιμες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας μετά το πέρας της κρίσης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, στην προσπάθεια ανασύνταξης της οικονομίας, τους έχουμε ανάγκη όλους και πρέπει να καταργηθούν οριστικά αναχώματα, που εξαιρούσαν κατηγορίες επιχειρήσεων από ίσες ευκαιρίες και προοπτικές. Έχοντας την πεποίθηση ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο σας δεν έπαψε ούτε στιγμή να αφουγκράζεται τον παλμό της επιχειρηματικότητας, ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση».
Τι αναφέρει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ προς τις Εφορίες για τις εκκρεμότητες
Οι οφειλέτες οι οποίοι απώλεσαν έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ρύθμιση τμηματικής καταβολής δύνανται να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης με την επιφύλαξη του ελαχίστου ποσού μηνιαίας δόσης, κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης επανένταξης είναι η 31η Ιουλίου 2023. • Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE. Ο αιτών την επανένταξη δηλώνει στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης ότι: α) έχει υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (εφόσον υποβάλλει αίτηση επανένταξης στη ρύθμιση και β) έχει λάβει γνώση ότι εντός μηνός από την επανένταξη στη ρύθμιση πρέπει να εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις τυχόν οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της επανένταξης, ώστε να μην απολεσθεί η ρύθμιση στην οποία επανεντάσσονται οι οφειλές. • Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της αίτησης και όχι αργότερα από την 31 Ιουλίου 2023, ποσού που αντιστοιχεί στο άθροισμα του ποσού της παλαιότερης και της τρέχουσας δόσης της ρύθμισης που αναβιώνει. Εάν ο οφειλέτης, κατά την ημερομηνία της επανένταξης σε ρύθμιση κατά τις ανωτέρω διατάξεις, έχει λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, οφείλει εντός ενός μηνός από την ημερομηνία επανένταξης, να τις εξοφλήσει ή να τις τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή με άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή απόφασης διοικητικού οργάνου. Εάν ο οφειλέτης είχε υπαγάγει τις ανωτέρω οφειλές σε πάγια ρύθμιση για δεύτερη φορά η οποία έχει απολεσθεί κατά την ημερομηνία επανένταξης, έχει τη δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση, να υπαγάγει εκ νέου τις οφειλές αυτές στην πάγια ρύθμιση. Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία επανένταξης υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχαν ενταχθεί στην πρώτη κατά σειρά απολεσθείσα ρύθμιση του πρώτου εδαφίου, όχι όμως και στην τελευταία απολεσθείσα ρύθμιση, στην οποία γίνεται επανένταξη, οι οφειλές αυτές πρέπει να εξοφληθούν ή να τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο. Σε περίπτωση που οφειλές που είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση της παρ. 1 έχουν ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση η οποία βρίσκεται σε ισχύ, οι οφειλές αυτές δύνανται να επανενταχθούν στην απολεσθείσα ρύθμιση μετά από επιλογή του οφειλέτη. Εάν στην ανωτέρω πάγια ρύθμιση υπάγονται και οφειλές που δεν είχαν ενταχθεί στην απολεσθείσα ρύθμιση η πάγια ρύθμιση εξακολουθεί να ισχύει ως προς αυτές, με τη δημιουργία συνέχειας ρύθμισης η οποία θα έχει νέα Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.).
#pgnews
#ΔΥΤΙΚΗΕΛΛΑΔΑ