Η αυλαία της ενότητας των «Λογοτεχνικών Αφιερωμάτων» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός και η οποία είναι ενταγμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας, άνοιξε το βράδυ της Τετάρτης 31 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών με την παρουσίαση του Βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη – Μικρούτσικου « Χρυσά κουπιά».
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη η οποία επεσήμανε πως «… Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη την κα Μαρία Παπαγιάννη – Μικρούτσικου. Από το 2001 που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το πρώτο βιβλίο, γράφει βιβλία για μικρά και μεγάλα παιδιά, εφηβικά μυθιστορήματα, λιμπρέτα και στίχους για μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Τα βιβλία της έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία. Το βιβλίο που θα παρουσιαστεί σήμερα, με την επιμέλεια του Μουσικού Σχολείου, είναι τα «χρυσά κουπιά».
«Ένα μυθιστόρημα για ένα καλοκαίρι σ’ ένα μυστηριώδη τόπο, όπου οι άνθρωποι πιστεύουν σε θρύλους και δεν ταράζουν τα φαντάσματα του παρελθόντος. Μια παρέα παιδιών θα ανακαλύψουν τη δύναμη της φιλίας, της αγάπης, της θυσίας και θα τολμήσουν να ξυπνήσουν το δέντρο βασιλιά, γιατί καταλαβαίνουν πως, αν είναι μαζί, θα τα καταφέρουν, γιατί καμιά φορά, το «μαζί» είναι όλες οι γλώσσες κι όλοι οι καιροί», προσθέτοντας ότι «Στο μεγάλωμα, στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ξεχωριστή θέση κατέχει το βιβλίο. Το βιβλίο γενικά και το παιδικό βιβλίο ιδιαίτερα κλείνει μέσα του τεράστιες δυνάμεις πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης.
Το παιδικό βιβλίο μπορεί να αποτελέσει βασική πηγή ερεθισμάτων που πυροδοτεί τη συζήτηση και τη δραστηριότητα σε πολλά επίπεδα και άξονες. Ανοίγει νέους ορίζοντες, που προσφέρουν απλόχερα μια συμπυκνωμένη πείρα από τη ζωή, μια πείρα που ποτέ δεν θα μπορέσει από μόνο του το παιδί να την αποκτήσει στη διάρκεια της ζωής του. Φέρνει το παιδί σε επαφή με τη μητρική του γλώσσα, εξάπτοντας ταυτόχρονα το λεξιλόγιο και την αφηγηματική ικανότητά του. Πρόκειται για μια σπουδαία συμβολή της παιδικής λογοτεχνίας στη διαμόρφωση των νέων ανθρώπων, αφού γλωσσική ανάπτυξη σημαίνει πάνω απ’ όλα ανάπτυξη διανοητική, ικανότητα βαθύτερης και ακριβέστερης σκέψης. Όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά έχει το βιβλίο που σήμερα συζητάμε.
Με τη σημερινή μας εκδήλωση ανοίγουμε μια νέα θεματική ενότητα που αφορά στη Λογοτεχνία.
Συνεχίζουμε με τον Ανδρέα Καρκαβίτσα και το έργο «Τα λόγια της πλώρης», τον Ντίνο Θεοτόκη και το έργο «Η τιμή και το χρήμα». Επίσης ολοκληρώνουμε τα «Λογοτεχνικά Αφιερώματα» με την Άλκη Ζέη, στην οποία έχουμε αφιερώσει το Συμπόσιο Ζωγραφικής. Το θέμα του Συμποσίου είναι: «Ένας μεγάλος περίπατος μνήμης και ονείρου στην Πάτρα του 2023». Ακολουθεί διήμερο αντάμωμα Χορωδιών και είναι αφιερωμένο στη μελοποιημένη ποίηση».
Στη συνέχεια οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έκαναν την παρουσίαση του βιβλίου. Την επιμέλεια των κειμένων είχαν οι καθηγήτριες Μαρία Ψάχου και Παναγιώτα Μηλιώνη.
Μέρος της παρουσίασης του βιβλίου έγινε από την φιλόλογο πρώην μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου της Πάτρας Μαρίνα Τραινταφυλίδη η οποία ως μαθήτρια είχε συμμετάσχει και στο αφιέρωμα που είχε κάνει το μουσικό σχολείο στο Θάνο Μικρούτσικο. Η ανάγνωση των κειμένων εκ μέρους της έγινε με το σύστημα μπράιγ που χρησιμοποιείται από άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Την παρουσίαση – ανάγνωση των κειμένων «έντυσαν» μουσικά μαθητές του μουσικού σχολείου. Στη διάρκεια της παρουσίασης ακούστηκαν κομμάτια Θάνου Μικρούτσικου και Μάνου Χατζηδάκη. Την μουσική επιμέλεια είχε ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Σταμάτης Λέκκας.
Στη συνέχεια η συγγραφέας Μαρία Παπαγιάννη – Μικρούτσικου συνομίλησε με τα παιδιά που παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου απαντώντας σε ερωτήσεις τους, ενώ αναφέρθηκε στο βιβλίο μέσα από το οποίο αναδεικνύονται ερωτήματα και απαντήσεις αλλά και η ενεργοποίηση της κρίσης του αναγνώστη με στόχο αυτός να μην ποδηγετηθεί.
Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.